Στην εποχή του internet

Του Τρύφωνα Παχή*

 

Ζούμε στην εποχή του διαδικτύου και μάλλον είμαστε ακόμη στην αρχή! Ο κόσμος μας αλλάζει με απίστευτα γρήγορους ρυθμούς, η δομή της αγοράς αλλάζει, ο τρόπος κατανάλωσης προϊόντων και υπηρεσιών αλλάζει, οι συνήθειες της κοινωνίας αλλάζουν, ο τρόπος που επικοινωνούμε σε όλα τα επίπεδα αλλάζει! Και ενώ όλα αυτά αλλάζουν, αλλάζουν επίσης πολύ γρήγορα (και όχι πάντα ορθολογικά) δημιουργώντας νέες συνθήκες και δεδομένα καθημερινά.

 Και όποιος δεν το αντιληφθεί εγκαίρως και δεν προσαρμοστεί άμεσα στα νέα δεδομένα είναι βέβαιο πως θα κληθεί να διαχειριστεί πολλές δυσκολίες, κυρίως σε ότι έχει να κάνει με θέματα επαγγελματικής ανάπτυξης και προοπτικής!

Στις μέρες μας δεν είναι δυνατόν να υπάρχει επιχείρηση ή επαγγελματίας που να μην έχει μια επαγγελματική άρτια τεχνικά και αισθητικά, προσβάσιμη από κάθε ηλεκτρονική συσκευή, ιστοσελίδα που θα παρουσιάζει την ιστορία του, τη δουλειά του και πολλά ακόμη. Δεν είναι δυνατόν να μην έχει επαγγελματικά δομημένη και σοβαρή παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που ταιριάζουν στην περίπτωση του!!! Δεν γίνεται να μην αξιοποιεί όπως πρέπει τις μηχανές αναζήτησης… Εδικά οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, βρήκαν στο διαδίκτυο έναν εξαιρετικό «σύμμαχο» που θα συμβάλλει καθοριστικά στο να αναπτυχθούν γρήγορα, αξιόπιστα και οικονομικά, αρκεί να τα συνειδητοποιήσουν εγκαίρως και να κινηθούν ανάλογα!

Η νέα, ψηφιακή  εποχή είναι εδώ και σε αυτήν χωράνε όλοι!

Το διαδίκτυο είναι "η μεγαλύτερη αγορά του πλανήτη", που μένει ανοικτή 24 ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες το χρόνο! Μια αγορά στην οποία εάν "στηθείς" σωστά και αξιοποιήσεις τα εντυπωσιακά εργαλεία που σου παρέχει, μόνο να κερδίσεις έχεις!

Να δούμε όμως λίγο τι ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ το διαδίκτυο;

ü  Δεν είναι "μαγικό ραβδί που με μια κίνηση θα εξαφανίσει όλα τα προβλήματα!

ü  Δεν είναι δωρεάν!

ü  "Δεν είναι έτσι γιατί έτσι νομίζουμε" στο διαδίκτυο, υπάρχουν αναλυτικά στατιστικά στοιχεία για τα πάντα!

Το Internet έρχεται με "οδηγίες χρήσης", με κανόνες, τεχνικές και στρατηγικές, που εάν αξιοποιηθούν σωστά, ναι θα φέρουν αποτέλεσμα!

Συνεπώς θα πρέπει να αποτελεί άμεση προτεραιότητα για όποιον «έχει κάτι να πει» και θέλει κάποιοι «να τον ακούσουν» να αξιοποιήσει σωστά τις νέες δυνατότητες που δίνει σήμερα η τεχνολογία! Η λέξη κλειδί εδώ είναι το «σωστά»!!! Και σε αυτή τη διαδικασία η παρουσία (πραγματικών) επαγγελματιών του Digital Marketing είναι ζωτικής σημασίας!

*Ο Τρύφωνας Παχής είναι πτυχιούχος Οικονομικών & Marketing του S.U.N.Y. at Buffalo. Στο παρελθόν έχει διατελέσει Δημοτικός Σύμβουλος Πάτρας, Νομαρχιακός Σύμβουλος Αχαΐας και αιρετό μέλος του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Αχαΐας επί σειρά ετών. Είναι μέλος του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας, Αντιπρόεδρος της Λέσχης Μικροεπιχειρηματικότητας Δυτικής Ελλάδας και ασχολείται επαγγελματικά με το digital marketing.