Ο σκύλος ή η γάτα δεν μπορούν να νοιώσουν κεραυνοβόλο έρωτα για κάποιον από τους ομοίους τους, αλλά και ούτε η έλλειψη της ερωτικής συνεύρεσης κάνει κακό στην υγεία τους.
Και όπως διευκρινίζει η κτηνίατρος Άννα Μπαρδάνη την ερωτική συνεύρεση μεταξύ των σκύλων, αλλά και των γατών, δεν πρέπει να την εξανθρωπίζουμε.
Είναι μύθος ότι οι σκύλοι πρέπει να γίνουν έστω και μία φορά «μαμά» ή «μπαμπάς», για να έχουν καλή υγεία, και μετά να τους στειρώσουμε
Οι γατούλες και οι σκυλίτσες, όπως αναφέρει, δεν αναζητούν τη συντροφιά του αντίθετου φύλου όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Η γάτα δεν έχει περίοδο, είναι, δηλαδή, ένα εποχικά πολυ-οιστρικό ζώο. Για να έχει ωορρηξία, πρέπει να έρθει σε επαφή με το αρσενικό. Παρουσιάζει οίστρο δύο-τρεις φορές τον χρόνο.
Αντίθετα, οι σκυλίτσες έχουν διαφορετική αναπαραγωγική δραστηριότητα. Έχουν περίοδο δύο φορές τον χρόνο, και μόνο τις γόνιμες ημέρες, δηλαδή προς το τέλος της έμμηνου ρήσης, έρχονται σε επαφή με το αρσενικό.
Η αναπαραγωγή είναι ο μόνος λόγος, λοιπόν, που τα ζώα έρχονται σε γενετήσια πράξη.
«Τις υπόλοιπες ημέρες του χρόνου δεν έχουν ανάγκη την ερωτική πράξη. Βεβαίως και μπορεί μία σκυλίτσα να φλερτάρει κατά τις γόνιμες ημέρες. Ωστόσο δεν υπάρχει συναίσθημα κατά την ερωτική πράξη. Και, εννοείται ότι μπορεί να επιλέξει μεταξύ 8 γαμπρών έναν, ή και κανέναν. Και στα ζώα υπάρχει «χημεία»».
Η σχέση μεταξύ μαμάς σκυλίτσας και των κουταβιών της – Τι μπορεί να συμβεί εάν μεγαλώσει ο γιος της και ζουν στο ίδιο περιβάλλον
Σύμφωνα με την κα Μπαρδάνη, παρατηρείται το φαινόμενο, σκυλίτσες μαμάδες να εγκαταλείπουν τα κουτάβια τους, ειδικά εάν είναι η πρώτη τους φορά. Ακόμη, μετά την ηλικία των τριών – τεσσάρων μηνών τα αφήνουν για να ζήσουν τη ζωή τους. Αν αποφασίσουμε να κρατήσουμε τον γιο, φτάνοντας στη σεξουαλική ωριμότητα μπορεί, κάλλιστα, να έρθει σε επαφή με τη μαμά του. Δεν τους συνδέουν οι δεσμοί συγγένειας.
Η έλλειψη συνουσίας απειλεί την υγεία των κατοικιδίων. Είναι αλήθεια;
Είναι μύθος, όπως λέει η κα Μπαρδάνη, ότι οι σκύλοι πρέπει να γίνουν έστω και μία φορά «μαμά» ή «μπαμπάς», για να έχουν καλή υγεία, και μετά να τους στειρώσουμε.
Επισημαίνει ότι, εάν το αρσενικό πάει μία φορά με θηλυκό, θα θέλει να ξαναπάει. Και θα τρελαίνεται: δεν ξεχνιέται, δεν του περνάει, και, μάλιστα, επηρεάζει τη συμπεριφορά του. Αρκετοί αρσενικοί σκύλοι το σκάνε από το σπίτι, γιατί μυρίζουν σκυλίτσα που έχει περίοδο. Και πρέπει να γνωρίζουμε ότι η αίσθηση της όσφρησης του σκύλου είναι πιο ισχυρή από την αντίστοιχη ανθρώπινη.
Ο σκύλος μπορεί να μυρίσει σε απόσταση 2χλμ.
«Στον αρσενικό σκύλο, λοιπόν, δεν προσφέρει κάτι στο γεννητικό του σύστημα το να πάει με σκυλίτσα. Μόνο ευχαρίστηση. Άρα, δεν υπάρχει κανένας λόγος, ο σκύλος μας να ζευγαρώσει έστω και μία φορά. Εμείς το βλέπουμε έτσι, συναισθηματικά», επισημαίνει η κα Μπαρδάνη.
Τονίζει ότι το ίδιο ισχύει και για τη γάτα. Η έλλειψη συνουσίας δεν απειλεί την υγεία της. Η γάτα έχει δύο έως τρεις αναπαραγωγικούς κύκλους και γεννά από τέσσερα έως έξι μικρά.
Κατά την περίοδο αυτή οι θηλυκές γάτες παρουσιάζουν αλλαγή στη συμπεριφορά τους: το σώμα τους παίρνει ειδικές στάσεις, νιαουρίζουν, τρίβονται στον κηδεμόνα τους και σε αντικείμενα.
Ο οίστρος διαρκεί ένα μήνα, με διαστήματα ησυχίας. Τα αρσενικά, από την άλλη, ψεκάζουν ορμόνες που έχουν έντονη (ασύλληπτη) μυρωδιά.
Τι θα απογίνουν τα νεογέννητα γατάκια και σκυλάκια;
Τέλος, η κ. Μπαρδάνη συμβουλεύει: «Πριν ζευγαρώσουμε το κατοικίδιό μας πρέπει να σκεφτούμε πολύ σοβαρά τα νεογέννητα γατάκια και σκυλάκια. Τι θα απογίνουν. Γιατί μπορεί να έχουμε συνεννοηθεί για την υιοθεσία τους, όμως υπάρχει και η περίπτωση, οι μελλοντικοί κηδεμόνες να αλλάξουν γνώμη. Και να μείνουν στα αζήτητα. Μπορούμε να τα κρατήσουμε; Είναι πλάσματα, και τους αξίζει ένα σπίτι. Όπως σε κάθε αδέσποτη ψυχή».