ΟΙΚΙΠΑ: Ναι στις ΑΠΕ αλλά με ορθή χωροθέτηση!

Ανακοίνωση της ΟΙΚΙΠΑ: 

ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΙΣ  ΤΗΣ ΟΙΚΙΠΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΤΟΝ ΠΑΤΡΑΪΚΟ ΚΟΛΠΟ

Ναι στις ΑΠΕ αλλά με ορθή χωροθέτηση!

Η σχεδιαζόμενη δημιουργία του θαλάσσιου αιολικού πάρκου στον Πατραϊκό κόλπο στα πλαίσια του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης Υπεράκτιων Πάρκων, έφερε ξανά στην επικαιρότητα τη συζήτηση για την ορθή χωροθέτηση των ΑΠΕ.

Πάγια θέση της ΟΙΚΙΠΑ από ιδρύσεώς της, παραμένει η ανάπτυξη των ΑΠΕ ως η μόνη λύση για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, με παράλληλη εγκατάλειψη των ορυκτών καυσίμων (άνθρακα, πετρελαίου, φυσικού αερίου)  ιδιαίτερα μετά και τις δραματικές μεταβολές στην μέση αύξηση της θερμοκρασίας της γης.

Στο παρελθόν δεν διστάσαμε να πάρουμε θετική θέση για την ανάπτυξη αιολικών πάρκων στην περιοχή μας, ερχόμενοι σε αντίθεση με κοντόφθαλμες αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών. Σήμερα όμως εκφράζουμε σοβαρές επιφυλάξεις για το θαλάσσιο πάρκο στον Πατραϊκό και δηλώνουμε την αντίθεσή μας στη δημιουργία του.

Το μέγεθος του πάρκου, η τοποθέτηση των ύψους 280 μέτρων ανεμογεννητριών σε πολύ μικρή απόσταση από τις ακτές,  αλλά κυρίως η γειτνίασή του με τα Εθνικά Πάρκα της Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Αιτωλικού και Κοτυχίου-Στροφυλιάς και οι σοβαρότατες επιπτώσεις στην ορνιθοπανίδα των πάρκων, δεν μας  επιτρέπουν να συναινέσουμε στη δημιουργία του.

Η ΟΙΚΙΠΑ συμπαραστέκεται στις πρωτοβουλίες των συλλογικών φορέων της περιοχής που διεκδικούν την ανάκληση του σχεδιασμού για την εγκατάσταση του αιολικού πάρκου στον Πατραϊκό, αν και κανένας από τους Δήμους της περιοχής (Δήμος Πατρέων, Δήμος Ναυπακτίας, Δήμος Μεσολογγίου, Δήμος Δυτικής Αχαΐας) δεν έλαβε θέση κατά αυτής της εξέλιξης τον περασμένο Νοέμβριο, όταν ήταν σε διαβούλευση η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ).

Η ανάπτυξη των ΑΠΕ θα πρέπει να συμβαδίζει με την προστασία της βιοποικιλότητας της χώρας μας, η οποία εξασφαλίζεται με ορθή χωροθέτηση. Γι’ αυτό και επιβάλλεται η άμεση αναθεώρηση του χωροταξικού πλαισίου για τις ΑΠΕ, ώστε και ο στόχος της σχεδόν πλήρους κάλυψης της ηλεκτροπαραγωγής με ΑΠΕ να επιτευχθεί και μη αντιστρεπτές βλάβες στην άγρια ζωή και τους οικοτόπους να μην προκληθούν.

12/01/2026
12/01/2026 | 08:35

Πάτρα: Σοβαρό επεισόδιο με συμπλοκή ατόμων στη Σωσιπάτρου – Τραυματισμοί και ισχυρή αστυνομική παρουσία

Πάτρα: Παραδόθηκε ο 26χρονος για τον θανάσιμο ξυλοδαρμό του 30χρονου στο “Αβαντάζ” – Oδηγήθηκε στον εισαγγελέα

Σκηνές… Φαρ Ουέστ: Ασύλληπτο επεισόδιο με βαριοπούλες – Παππούς και εγγονός μεταφέρθηκαν με βαριά τραύματα σε ΠΓΝΠ και Καραμανδάνειο (ΦΩΤΟ)

Κακοκαιρία στην Πάτρα: Πλημμυρισμένοι δρόμοι, χαλάζι και θυελλώδεις άνεμοι (ΦΩΤΟ)

Ηλεία: Ανεμοστρόβιλος σήκωσε και τούμπαρε 2 αυτοκίνητα – Ζημιές και σε αγροτικές εγκαταστάσεις (ΦΩΤΟ)

Πάτρα: Του επιτέθηκαν με μαχαίρι, ρόπαλο και μπετόβεργα – Τι συνέβη στο σοβαρό επεισόδιο στην οδό Σωσιπάτρου

Κακοκαιρία στην Πάτρα: Απόκοσμες εικόνες στην παραλιακή του Ρίου – Η θάλασσα “μπήκε” στα σπίτια – Πλημμύρα στην Πλαζ ΦΩΤΟ

Αχαΐα: Θλίψη για την απώλεια της εκπαιδευτικού Ειρήνης Καραβίτη