Πώς να φτιάξετε τούρτα γενεθλίων για τη γάτα σας

Κάποιοι άνθρωποι λατρεύουν να γιορτάζουν τα γενέθλιά τους, αγαπούν τις εκπλήξεις, την προσοχή, τη συντροφιά, και την εορταστική ατμόσφαιρα.

Άλλοι άνθρωποι μελαγχολούν κάθε χρόνο στα γενέθλιά τους, ή δεν ενδιαφέρονται ιδιαίτερα να τα γιορτάσουν. Τι συμβαίνει όμως με τα αγαπημένα μας κατοικίδια; Η αλήθεια είναι ότι ο σκύλος και η γάτα μας δεν γνωρίζουν πότε είναι τα γενέθλιά τους, απολαμβάνουν όμως την εορταστική ατμόσφαιρα και το κλίμα χαράς που επικρατεί όταν τους κάνουμε “πάρτι”, και σίγουρα τις λιχουδιές που τους ετοιμάζουμε.

Είναι σημαντικό να μην το παρακάνουμε με εορταστικές συνήθειες τις οποίες δεν καταλαβαίνει το ζωάκι μας και που δεν είναι κατάλληλες γι’ αυτό, όπως είναι να το ντύνουμε με περιοριστικά ρούχα και αξεσουάρ, ή να του δίνουμε ανθρώπινα γλυκά. Ευτυχώς, υπάρχουν πολλές διασκεδαστικές δραστηριότητες και νόστιμες λιχουδιές κατάλληλες για το κατοικίδιό μας, όπως μια σπιτική τούρτα με υλικά που μπορεί να καταναλώσει με ασφάλεια.

Φυσικά, οι τούρτες για γάτες είναι αρκετά διαφορετικές από τις τούρτες για ανθρώπους – καθώς και από αυτές που προορίζονται για σκύλους. Οι γάτες δεν μπορούν να φάνε γλυκά όπως εμείς, και δεν έχουν κανένα λόγο να το κάνουν, καθώς είναι σαρκοφάγες, και δεν διαθέτουν τους κατάλληλους γευστικούς υποδοχείς για να καταλάβουν τις γλυκές γεύσεις. Επομένως, αποφύγετε να δώσετε στη γάτα σας γλυκά στα γενέθλιά της, ακόμα και μικρές ποσότητες, καθώς της κάνουν κακό και δεν τις απολαμβάνει. Αντ’ αυτού, δοκιμάστε να της φτιάξετε μια ειδική τούρτα για τα γενέθλιά της με βάση το ψάρι.

Υλικά:

– 3/4 της κονσέρβας τόνο ή σολωμό σε νερό, χωρίς λάδι και καρυκεύματα

– 3 κουταλιές της σούπας τριμμένο τυρί (μια σκληρή, όχι πολύ επεξεργασμένη ποικιλία, όπως τσένταρ ή γκούντα)

– 3 κουταλιές της σούπας αλεύρι

– 1 αυγό

Εκτέλεση

Ανακατέψτε καλά το ψάρι, το τυρί, το αλεύρι και το αυγό. Αν χρειάζεται, σπάστε το ψάρι σε μικρές μπουκίτσες.

Παρότι η συνταγή γίνεται με αλεύρι για όλες τις χρήσεις, μπορείτε να το αντικαταστήσετε με αλεύρι καρύδας ή ρυζιού αν η γάτα σας δεν κάνει να τρώει σιτηρά.

Στη συνέχεια, ρίξτε το μείγμα σε δυο θήκες από φόρμα για μάφιν, τις οποίες θα έχετε καλύψει με λίγο λάδι. Ψήστε για 15-20 λεπτά σε φούρνο που θα έχετε προθερμάνει στους 180 βαθμούς. Χρησιμοποιήστε μια οδοντογλυφίδα για να ελέγξετε αν το κέικ έχει ψηθεί καλά στο εσωτερικό του. Αφού τα βγάλετε από τον φούρνο, αφήστε τα να κρυώσουν εντελώς.

Αν θέλετε να μπείτε ακόμα περισσότερο στο εορταστικό κλίμα, διακοσμήστε την “τούρτα” με λίγη υγρή τροφή, ψιλοκομμένα λαχανικά κατάλληλα για γάτες, ή ελάχιστο catnip.

Μπορείτε να φτιάξετε και γαρνιτούρα αναμειγνύοντας μισό φλιτζάνι με υγρό από τον τόνο, με δύο φλυτζάνια ζωμό λαχανικών και μια κουταλιά της σούπας λάδι καρύδας. Βράστε το μείγμα, και στη συνέχεια προσθέστε μια κουταλιά της σούπας σκέτη ζελατίνη χωρίς ζάχαρη. Αφήστε το μείγμα να σιγοβράσει μέχρι να δημιουργηθεί μια παχιά γαρνιτούρα.

Σερβίρετε τις “τούρτες” αφού έχουν κρυώσει. Αν η γατούλα σας δυσκολεύεται να τις δαγκώσει, μπορείτε να κόψετε μικρά κομματάκια, ώστε να είναι πιο εύκολο να δαγκώσει και να μασήσει.

Παραλλαγή: Αν δεν έχετε χρόνο να ψήσετε κέικ, ή αν για οποιοδήποτε λόγο δεν συμπαθείτε τη διαδικασία του ψησίματος, μπορείτε να φτιάξετε ωμό κέικ, χωρίς όμως ποτέ να βάλετε αυγό. Απαγορεύεται η γάτα σας να φάει ωμό αυγό. Γι’ αυτή την εκδοχή, αναμείξτε κονσέρβα ψαριού και λίγο κομμένο μαγειρεμένο κοτόπουλο και πουρέ γλυκοπατάτας (χωρίς βούτυρο ή κρέμα γάλακτος) και στη συνέχεια σχηματίστε μια τούρτα με το μείγμα. Αν το μείγμα δεν στέκεται από μόνο του, προσθέστε μία κουταλιά του γλυκού αλεύρι ρυζιού.

Το σίγουρο είναι ότι η γατούλα σας θα λατρέψει οποιαδήποτε εκδοχή της προσφέρετε, και τα γενέθλια αυτά θα της μείνουν αξέχαστα! Χρόνια πολλά!

topetmou.gr