Οι Εκδόσεις Παπαζήση και το Βιβλιοπωλείο DISCOVER
έχουν την τιμή να σας προσκαλέσουν
στην παρουσίαση του βιβλίου του Νίκου Αντωνόπουλου
«Καντριανικά Πάτρας» Μια μικροϊστορία
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί
σήμερα Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2024 και ώρα 19:00
στον Πολυχώρο DECK, Παλιός Βόρειος σταθμός υποδοχής Λιμένος Πατρών «Παναγιώτης Κανελλόπουλος»
( Ηρώων Πολυτεχνείου 1 & Νόρμαν, Πάτρα )
Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:
Κώστα Λογαράς, Φιλόλογος λογοτέχνης
Κωνσταντίνος Μάγνης, Διευθυντής Εφημερίδας «Πελοπόννησος», Συγγραφέας
Δημήτρης Αβραμίδης, Δημοσιογράφος-Αρθρογράφος κριτικός
Νίκος Κ. Αντωνόπουλος, Συγγραφέας
Την εκδήλωση θα συντονίσει η Κωνσταντίνα Τσίχλα, Δημοσιογράφος
Πριν και μετά την εκδήλωση θα ακουστούν μουσικές και τραγούδια που συνδέονται με το αφήγημα.
Η παρουσία σας θα μας τιμήσει ιδιαίτερα.
Λίγα λόγια για το βιβλίο ...
Η γειτονιά και η πόλη. Η ζωή που φεύγει και ξαναγυρνά σ’ έναν τόπο αγνώριστο, γιατί οι πόλεις με τις γειτονιές τους ζούνε πιο πολύ απ’ τους ανθρώπους τους.
Η ζωή στα Καντριάνικα είναι ένας πλούσιος καμβάς από χαρές, λύπες, ομορφιές και απογοητεύσεις. Παιδικά παιχνίδια, αναψυχές, εκκλησίες και πένθιμες λειτουργίες ποδοβολητό φαντάρων, παλιές συνοικιακές καταστάσεις .
Το άλλοτε που παλεύει εναγώνια να μην ξεχαστεί και επιστρέφει στο σήμερα μέσα από ίχνη και εικόνες. Μια γειτονιά που αγωνίζεται να επιζήσει μέσα στη φτώχεια και το χτικιό. Μια πόλη που βλέπει, σιγά-σιγά το μεγαλείο της να φυλλοροεί. Με τις νέες γενιές να τις μνημονεύουν, αφήνοντας αόρατα ίχνη στους κατοπινούς. Κοντά στο Άστυ, το Παναχαϊκό, το Κάστρο και τις εξοχές της Εγλυκάδας.
Δουλειές σκληρές και απλήρωτες, μετανάστευση, πενιχρά αγαθά και λιγοστές ανέσεις. Αποτυπώνει τις αλλαγές, και την ιδιαιτερότητα μιας περιοχής που έχει δει πολλά. Μέσα από μια προσωπική αφήγηση μεταφέρει βιώματα και περιπέτειες της πρώτης μεταπολεμικής γενιάς και αναπαράγει παλιές δόξες και τραγικές ιστορίες της Κατοχής, του πολέμου και της εμφύλιας συμφοράς. Περιγράφει τα επαναστατημένα νιάτα της εποχής σε ένα ονειρικό ταξίδι προς μια αριστερή Ουτοπία και τη ματαίωσή της.
Αποτελεί ταυτόχρονα ένα φόρο τιμής στο παρελθόν, και μια γέφυρα προς το μέλλον. Καταθέτει γνώσεις και προβληματισμούς, δίνοντας μαρτυρίες για επόμενες γενιές. Με έντονη αίσθηση εναλλαγής του χρόνου, δημιουργεί μια γέφυρα επικοινωνίας με το μέλλον.
Το βιβλίο αυτό είναι μια ιδανική επιλογή για όσους αναζητούν μια βαθιά και πλούσια αφήγηση που συνδυάζει την ιστορία με την προσωπική εμπειρία. Ένα έργο συναρπαστικό, συνθετικό και βαθιά ανθρώπινο, αναδεικνύει την αξία της μνήμης και της διατήρησης της ταυτότητας, που αγγίζει την καρδιά του αναγνώστη.
Λίγα λόγια για τον συγγραφέα...
Ο Νίκος Κ. Αντωνόπουλος γεννημένος στη Πάτρα ανήκει στην πρώτη μεταπολεμική γενιά. Είναι παντρεμένος και έχει δύο γιους.
Μεγάλωσε στην Πάτρα, σπούδασε νομικά και οικονομικά στη Θεσσαλονίκη. Κατά την περίοδο της δικτατορίας διώχθηκε επανειλημμένα και φυλακίστηκε για τις ιδέες του. Παραμένει έντονα πολιτικοποιημένος, αλλά κομματικά ανένταχτος. Δραστηριοποιήθηκε σαν δικηγόρος και νομικός σύμβουλος 45 χρόνια. Αφοσιώθηκε στα κοινά της πόλης για τριάντα χρόνια. Εκλέχτηκε δημοτικός σύμβουλος, υπηρέτησε 12 χρόνια ως αντιδήμαρχος του Δήμου Πατρέων όπου ασχολήθηκε με την επίλυση ζωτικών προβλημάτων της πόλης. Πάλεψε για κρίσιμα, τοπικά, πολεοδομικά και περιβαλλοντικά θέματα. Έλαβε μέρος σε πολλά εθνικά και διεθνή συνέδρια περιφερειακής ανάπτυξης. Συμμετέχει σε ανθρωπιστικές πρωτοβουλίες και μάχεται για τη προστασία του περιβάλλοντος, με δράσεις για δάση, οικοσυστήματα, ύδατα, απορρίμματα. Ασχολείται εντατικά με την αειφόρο καλλιέργεια. Διαβάζει λογοτεχνία, κλασικούς στοχαστές, ερευνά επίκαιρα και ιστορικά θέματα. Ενδιαφέρεται για τις νέες τεχνολογίες και την τεχνητή νοημοσύνη. Ανησυχεί έντονα για την εφιαλτική κλιματική αλλαγή, τη δημογραφική κατάρρευση της χώρας, την κολοβή δημοκρατία, την πολιτιστική παρακμή, τον αφελληνισμό. Ταξιδεύει, πεζοπορεί, διαλέγεται, αμφισβητεί στερεότυπα και μύθους. Αρθρογραφεί συχνά και δοκιμάζει όψιμα το συναρπαστικό συγγραφικό πεδίο.