Ηχηρές απουσίες (;) Καραμανλή – Σαμαρά από την γιορτή της Ρηγίλλης

Το πιο πιθανό σενάριο αυτήν τη στιγμή είναι ότι οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς δεν θα δώσουν το «παρών» στην γιορτή για την ίδρυση της ΝΔ, στις 4 Οκτωβρίου, στην οδό Ρηγίλλης η οποία συνδέεται με ένα μεγάλο κομμάτι της ιστορίας του κόμματος.

Τους προσκάλεσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την Δευτέρα τηλεφωνικά, επικοινωνώντας πρώτα με τον κ.Καραμανλή και μετά με τον κ.Σαμαρά.

«Δεν θα μπορούσαν να μην προσκληθούν οι δυο πρώην πρόεδροι και πρώην πρωθυπουργοί της χώρας σε αυτήν την εκδήλωση στην οποία το κάλεσμα είναι ανοικτό προς κάθε νεοδημοκράτισα και κάθε νεοδημοκράτη, παλιούς και νέους φίλους της παράταξης» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης. «Για το αν θα παραβρεθούν ή όχι δεν είμαι εγώ αρμόδιος να σας απαντήσει» τόνισε. Η απάντηση που έδιναν οι στενοί συνεργάτες των δυο πρωθυπουργών χθες ήταν ότι δεν έχουν αποφασίσει ακόμη.

Το παρασκήνιο

Το Μαξίμου θέλει να βλέπει το ποτήρι μισογεμάτο. Περιγράφει ένα καλό κλίμα στις συζητήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους πρώην. Οι πηγές του newsIT όμως έχουν διαφορετικές προσλαμβάνουσες. Δεν υπάρχει προθυμία προσέλευσης. Τα τηλεφωνήματα ήταν μικρής διάρκειας που και αυτό έχει την σημασία του. Πιο χαλαρός ήταν ο Καραμανλής, πιο ψυχρός όπως άλλωστε αναμενόταν ο Σαμαράς. Οι τρεις άνδρες είχαν να επικοινωνήσουν ίσως και ένα – δύο χρόνια. Ο πάγος δεν έλιωσε. Τον Ιούνιο υπήρξε η κοινή πολιτική εμφάνισή Καραμανλη και Σαμαρά με ομιλίες που έστελναν πολλά μηνύματα και κρατούσαν αποστάσεις από την κυβερνητική πολιτική Μητσοτάκη. 

Στο Ζάππειο μια μέρα…

Πολιτικοί τους φίλοι επιχειρούν να υποβαθμίσουν το ενδεχόμενο μιας απουσίας τους από την γιορτή της Ρηγίλλης υπενθυμίζοντας ότι ήταν παρόντες στο συνέδριο της ΝΔ στο Ζάππειο τον Απρίλιο όπου γιορτάστηκε η επέτειος των 50 χρόνων με κάθε επισημότητα και με υψηλούς καλεσμένους ανάμεσα στους οποίους ήταν και η πρόεδρος της Ευρωπαΐκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Είναι ξεκάθαρο όμως ότι εάν δεν προσέλθουν τελικά θα επιβεβαιώσουν για μια φορά ακόμη την ρήξη που υπάρχει ανάμεσα στους δύο πρώην πρωθυπουργούς και τον  Μητσοτάκη. Καραμανλικοί και σαμαρικοί αφήνουν αιχμές ότι άφησε στο περιθώριο τους Καραμανλη και Σαμαρά και δεν τους τηλεφωνούσε ούτε καν στην ονομαστική τους γιορτή. Υπενθυμίζεται ότι οι δύο πρώην δεν έδωσαν το «παρών» ούτε στην ομιλία του πρωθυπουργού στην Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης.

Ενόχληση

Υπάρχει όμως και ένα μεγάλο κομμάτι των βουλευτών αλλά και των νεοδημοκρατών οι οποίοι θα ήθελαν η ΝΔ να στείλει ένα ενωτικό μήνυμα σε μια ιστορική επέτειο. Η απουσία των δυο πρώην πρωθυπουργών θεωρούν ότι έχει στόχο να πλήξει τον Μητσοτάκη ενώ κατά κάποιους «προσβάλει και την απλή και τον απλό νεοδημοκράτη, τον οποίο τιμάει το κόμμα». Την απάντηση σ’ αυτό το μπρα ντε φέρ θα την δούμε προφανώς το βράδυ της Παρασκευής  ανάλογα με τις παρουσίες και απουσίες.

Street Party

Η γιορτή περιγράφεται ως ένα street party. Θα στηθεί εξέδρα μπροστά στο εμβληματικό νεοκλασικό ακίνητο όπου ήταν για κάποιες δεκαετίες τα γραφεία της ΝΔ, θα γίνει μία σύντομη ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη και θα ακολουθήσουν μουσικές, χορός, ποτό κλπ στο χώρο του Ωδείου Αθηνών που βρίσκεται απέναντι. Η πρόσκληση είναι ανοιχτή για όλους. Το στοίχημα είναι να υπάρξει μεγάλη συμμετοχή. Ο έξ απορρήτων του Κυριάκου Μητσοτάκη Θανάσης Νέζης έχει δώσει τον τίτλο «όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην Ρηγίλλης».την Παρασκευή το απόγευμα. Ο στόχος είναι να έχει και έναν συναισθηματικό χαρακτήρα. Να συναντηθούν παλιά στελέχη και μέλη που είχαν χαθεί. Καρφί κατά των δύο πρωθυπουργών πέταξε  ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης (ACTION 24). Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το θεωρεί αδιανόητο σε μια τέτοια γιορτή της παράταξης να μην έχουν απαντήσει ακόμη ότι θα παρευρεθούν οι δυο πρώην πρωθυπουργοί μετά το τηλεφώνημα Μητσοτάκη.

https://www.newsit.gr/