Η Ε.Ι.Ν.Α. για την επίσκεψη Γεωργιάδη στην Πάτρα

Σε ανακοίνωση της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας, αναφέρονται τα εξής:

Παρέμβαση της ΕΙΝΑ με τη συμμετοχή του φοιτητικού συλλόγου ιατρικής και αντιπροσωπείας του Δήμου Πατρέων πραγματοποιήθηκε σήμερα στην επίσκεψη του υπουργού υγείας στο ΠΓΝΠ. Ο υπουργός συνέχισε τις υποκριτικές περιφορές των στελεχών του υπουργείου το τελευταίο διάστημα που επιδεικτικά διαφημίζουν το έργο της <<ενίσχυσης >>του ΕΣΥ.

Πράγματι, χαρακτηριστικό των τελευταίων μέτρων του υπουργείου είναι η ενίσχυση της εμπορευματικής λειτουργίας των νοσοκομείων, μέσω του θεσμού των απογευματινών χειρουργείων αλλά και της επικείμενης αντιστοίχισης της παραγωγικότητας με τη χρηματοδότηση των δομών. Το υπουργείο ήρθε να διαφημίσει τις 87 μόνιμες προσλήψεις νοσηλευτών στο ΠΓΝΠ ,μόνο που πάνω από τους μισούς υπηρετούσαν ήδη σαν επικουρικοί στο νοσοκομείο, οπότε αποτελούν μια σταγόνα στον ωκεανό των τεράστιων ελλείψεων που αγγίζουν τις 20000 θέσεις μόνιμου ιατρονοσηλευτικού προσωπικού πανελλαδικά την τελευταία δεκαετία, με το επικουρικό προσωπικό στο εν λόγω νοσοκομείο να αγγίζει τους 1200 εργαζόμενους σε σύνολο 2000 εργαζόμενων!

Επίσης από τις 141/427 κενές οργανικές θέσεις ιατρικού προσωπικού στα δύο νοσοκομεία της πόλης προκηρύχθηκαν μόνο οι 12 αφήνοντας κλινικές όπως η παθολογική κλινική του ΠΓΝΠ με 8 κενές οργανικές της στιγμή που η πληρότητά της αγγίζει το 200% και τους γιατρούς να μετακινούνται σε Αίγιο και Πύργο.

Όσο για τα απογευματινά χειρουργεία που θα εξυπηρετούσαν τον πληθυσμό και θα εξάλειφαν τη λίστα? Προσχηματικό αποδεικνύεται το επιχείρημα κυβέρνησης και υπουργείου μιας και το πρώτο εξάμηνο του 2024 πραγματοποιήθηκαν μόλις  125 απογευματινά χειρουργεία σε σχέση με τα 2667 τακτικά πρωινά στις 8 από τις 12 χειρουργικές αίθουσες ,αναδεικνύοντας και εδώ την επιτακτική ανάγκη να λειτουργήσουν και οι υπόλοιπες  4 αίθουσες που θα μπορούσαν να πραγματοποιήσουν γύρω στα 2000 πρωινά δωρεάν χειρουργεία αν στελεχωνόντουσαν με το απαιτούμενο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό.

Αυτή είναι η πραγματική εικόνα ενός ΕΣΥ υποβαθμισμένου που αφήνει τους ασθενείς ελεύθερους να επιλέξουν μεταξύ ενός <<δημόσιου >> στα χαρτιά συστήματος υγείας με μακροχρόνιες αναμονές για μια επέμβαση ή μια διαγνωστική εξέταση και του εμπορευματοποιημένου απογευματινού ΕΣΥ ή του ιδιωτικού τομέα. Μάλιστα ,είναι απύθμενο το θράσος του υπουργού που αποκαλεί συμμορίες της μιζέριας του τίμιους υγειονομικούς που δε συμβιβάζονται με την παροχή υποβαθμισμένων υπηρεσιών υγείας για το λαό με πετσοκομμένες αμοιβές στα όρια της εργασιακής εξουθένωσης .

Αντί επιλόγου, η <<συμμορία της μιζέριας >>παραθέτει μια εικόνα από το ενισχυμένο <<δημόσιο>> σύστημα υγείας όπως αποτυπώθηκε στα ΤΕΠ του ΠΓΝΠ μετά τη χθεσινή εφημερία..