Εκδρομή στην Ι.Μ. Παναγίας Προυσιώτισσας στο Καρπενήσι

ΜΟΝΟΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΠΡΟΥΣΙΩΤΙΣΣΑΣ ΣΤΟ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ

Αγαπητοί συγχωριανοί,

Την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2024 πραγματοποιήθηκε η μονοήμερη εκδρομή στην Ιερά Μονή Παναγίας Προυσιώτσσας στο Καρπενήσι που διοργάνωσαν με επιτυχία το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο και ο Φιλοπροοδευτικός Σύλλογος «Ο Άγιος Γρηγόριος» του χωριού μας.

Η αναχώρηση έγινε στις 6:30 π.μ. από το χωριό με λεωφορείο 50 θέσεων. Ακολούθησαν στάσεις για επιβίβαση συγχωριανών στον Άγιο Κωνσταντίνο, στο Αίγιο, στην Άβυθο, στα Σελιανίτικα και στο Ρίοκαι πλέον το λεωφορείο σχεδόν συμπληρωμένο, μέσω της Ιωνίας οδού έφτασε στο Ευηνοχώριόπου πραγματοποιήθηκε η πρώτη στάση.

Στη συνέχεια περνώντας μέσα από την πόλη του Αγρινίου και αριστερά από τη λίμνη Τριχωνίδα έφτασε στον Προυσό και στην Ιερά Μονή Παναγίας της Προυσιώτισσας.

Την ξενάγηση κατά την διάρκεια στης διαδρομής είχε αναλάβει η Ειρήνη Ζησοπούλου, δασκάλα, που κατάγεται από την περιοχή της Ναυπακτίας.

Ήταν μία ξεχωριστή ημέρα. Μια υπέροχη ημέραθεωρούμε, για όλες και όλους!

Κατά την διάρκεια μιας περίπου ώρας που απαιτήθηκε, λόγω του πολύ κόσμου, για να φτάσουν οι προσκυνητές στην Εικόνα της Παναγίας, μοναχός της Ιεράς Μονής αναφέρθηκε στην Εικόνα της Παναγίας που είναι έργο του Ευαγγελιστή Λουκά, στον τρόπο μεταφοράς της και στον τρόπο ανεύρεσής της, στη βοήθεια της Παναγίας και στο ρόλο του Μοναστηριού στην επανάσταση του 1821, στα θαύματα της Παναγίας και σε θαύματα που γίνονται ακόμα και σήμερα. Ο μοναχός, που μιλούσε συγκινημένος, με τον λόγο του συγκίνησε και όλους τους προσκυνητές.

Μετά το προσκύνημα στην Αγία Εικόνα όλοι πήραν λάδι από το καντήλι που παραμένει άσβεστο για 1.200 χρόνια περίπου και Αγίασμα. Ακολούθησε επίσκεψη στην έκθεση και τα αναμνηστικά της Ιεράς Μονής και στη συνέχεια αναχωρήσαμε.Μετά την στάση που πραγματοποιήθηκε για φαγητό, οι εκδρομείς έφτασαν στο Καρπενήσι, όπου επίσης έγινε στάση για καφέ και βόλτα. Ήταν μία ημέρα με υπέροχο καιρό, μια ηλιόλουστη ημέρα και σε όλη τη διάρκεια της διαδρομής.

Μετά την ανάπαυλα στο Καρπενήσι, ξεκίνησε η επιστροφή μέσω της διαδρομής Λαμία-Μπράλος-Ιτέα-Αντίρριο, με ενδιάμεσες στάσεις.

Προς το τέλος της διαδρομής έγινε μία ποιητική αναφορά για το περιεχόμενο της εκδρομής και για όλους τους συμμετέχοντες από την Φαρμακοπούλου Δήμητρα, όπως άλλωστε συνηθίζει να κάνει σε όλες τις εκδρομές. Η αναφορά αυτή, που περιελάμβανε και μερικά λαϊκά άσματα που ταίριαζαν σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, άρεσε σε όλους τους εκδρομείς, που την παρακολούθησαν με ιδιαίτερη ευχαρίστηση και χαρά.

Μετά την αναφορά αυτή ο Πρόεδρος του χωριού, Δημόπουλος Χρήστος, δήλωσε πολύ ευχαριστημένος και χαρούμενος που τελικά έλαβε μέρος στην εκδρομή αυτή με την οικογένειά του, παρότι, λόγω των υποχρεώσεων, αναγκάστηκε να το αποφασίσει και να δηλώσει συμμετοχή τις τελευταίες ημέρες. 

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου ανέφερε πως αυτή η εκδρομή, σύμφωνα με όσα είδαμε και όσα πληροφορηθήκαμε στην Ιερά Μονή της Παναγίας της Προυσιώτισσας από το μοναχό για την Αγία Εικόνα και την όλη ιστορία του Μοναστηριού, πρέπει να καταγραφεί στην ιστορία του χωριού μας ως ένα σημαντικό προσκύνημα.

Η επιστροφή στο χωριό έγινε λίγα λεπτά πριν τα μεσάνυχτα.

Ευχόμαστε τόσο στους εκδρομείς, όσο και σε όλο το χωριό μας και την κοινωνία, η βοήθεια και η χάρη της Παναγίας της Προυσιώτισσας να είναι πλούσια και συνεχής.