Λίβανος: Οι IDF ζητούν την εκκένωση 20 πόλεων – «Είναι μόνο η αρχή» λέει η Χεζμπολάχ για τις πυραυλικές επιθέσεις στο Ισραήλ

01/10/2024 | 15:23

Η ισραηλινή στρατιωτική διοίκηση προέτρεψε σήμερα τους κατοίκους περισσότερων από 20 πόλεων στον νότιο Λίβανο να εκκενώσουν άμεσα τις περιοχές τους, σύμφωνα με δήλωση του εκπροσώπου του IDF, Αβιτσάι Αντράι, στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Χ. Οι περιοχές αυτές εκτείνονται βόρεια από τον ποταμό Λιτάνι, ο οποίος οριοθετεί τη ζώνη ασφαλείας που έχει οριστεί από τα Ηνωμένα Έθνη μετά τον πόλεμο του 2006 μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ.

Ο ισραηλινός στρατός, μέσω της ανακοίνωσης, προειδοποίησε ότι δεν επιθυμεί να θέσε σε κίνδυνο τους αμάχους, αλλά υπογράμμισε πως «όποιος βρίσκεται κοντά σε μέλη της Χεζμπολάχ, εγκαταστάσεις και εξοπλισμό μάχης, θέτει τη ζωή του σε κίνδυνο». Η ανακοίνωση αυτή ήρθε λίγες ώρες μετά την έναρξη περιορισμένων χερσαίων επιχειρήσεων του Ισραήλ κατά της Χεζμπολάχ στο Λίβανο.

Η ισραηλινή επιχείρηση φέρεται να έχει ως στόχο την απομάκρυνση της Χεζμπολάχ προς τον βορρά, σύμφωνα με τις διατάξεις της «Απόφασης 1701» του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο προβλέπει ότι ο στρατός του Λιβάνου και οι ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ πρέπει να είναι οι μόνες ένοπλες δυνάμεις νότια του ποταμού Λιτάνι.

Ο ΟΗΕ έχει ενημερωθεί από το Ισραήλ για την εισβολή

Η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ (UNIFIL) δήλωσε ότι έχει ενημερωθεί από το Ισραήλ για τις προθέσεις του να προχωρήσει σε περιορισμένες χερσαίες επιχειρήσεις στον Λίβανο. Παρά την κλιμάκωση της έντασης, οι ειρηνευτικές δυνάμεις παραμένουν στις θέσεις τους, καλώντας όλους τους εμπλεκόμενους να απομακρυνθούν από προκλητικές ενέργειες. «Οποιαδήποτε εισβολή στο Λίβανο αποτελεί παραβίαση της κυριαρχίας του και του ψηφίσματος 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», ανέφερε η UNIFIL.

Ο στρατός του Λιβάνου διαψεύδει ότι αποσύρθηκε

Ο στρατός του Λιβάνου διέψευσε χθεσινά δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι αποσύρθηκε από τις θέσεις του στον νότιο Λίβανο ενόψει της ισραηλινής εισβολής. Σε δήλωσή του, ανέφερε πως οι κινήσεις αυτές αποτελούν μέρος μιας τακτικής «αναδιάταξης» των σημείων παρακολούθησης στην περιοχή, τονίζοντας ότι συνεχίζει να συντονίζεται με την UNIFIL.

Χεζμπολάχ: Οι πυραυλικές επιθέσεις στο Ισραήλ είναι μόνο η αρχή

Από την πλευρά της, η Χεζμπολάχ διαψεύδει ότι ισραηλινές δυνάμεις έχουν εισέλθει στον Λίβανο, αλλά δηλώνει έτοιμη για «άμεση αντιπαράθεση» εάν το Ισραήλ επιχειρήσει να διασχίσει τα σύνορα.

Ο εκπρόσωπος της οργάνωσης, Μοχάμεντ Αφιφί, σε δήλωσή του χαρακτήρισε τις αναφορές για εισβολή «ψευδείς ισχυρισμούς», ενώ τόνισε πως οι μαχητές της Χεζμπολάχ είναι προετοιμασμένοι «να αντιμετωπίσουν απευθείας τις εχθρικές δυνάμεις που θα τολμήσουν ή θα προσπαθήσουν να εισέλθουν στον Λίβανο».

Επιπλέον, ανέφερε πως η εκτόξευση πυραύλων μεσαίας εμβέλειας προς το κεντρικό Ισραήλ από τη Χεζμπολάχ νωρίτερα την Τρίτη «είναι μόνο η αρχή».

Περίπου 30 ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από τον Λίβανο προς το βόρειο Ισραήλ τις τελευταίες ώρες, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.

 

ΠΗΓΗ

 

Τραγωδία στην Πάτρα: Αυτή είναι η 45χρονη που έχασε την ζωή της στο τροχαίο στην Οβρυά

Πάτρα: Τραγική κατάληξη για τον 44χρονο που χάθηκε στις εκβολές του Γλαύκου ενώ ψάρευε – Ποιος είναι ο άτυχος άνδρας

Αχαΐα: Άγνωστος πυροβόλησε και τραυμάτισε ανήλικους-Μεγάλη κινητοποίηση της Αστυνομίας-Νοσηλεύονται σε σοκ

Πάτρα: Τραγωδία τα ξημερώματα στην Οβρυά – 45χρονη νεκρή σε τροχαίο ΦΩΤΟ

Το Πατρινό Καρναβάλι 2026 πέρασε στην ιστορία – Φαντασμαγορική η Τελετή Λήξης, ραντεβού το 2027! (ΦΩΤΟ)

Πατρινό Καρναβάλι 2026 – Νυχτερινή ποδαράτη παρέλαση: Ένα ατέλειωτο πεδίο χαράς, εξωστρέφειας και γιορτής! ΔΕΙΤΕ ΠΟΛΛΕΣ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Καρναβαλικός «πυρετός» συνεπήρε Πατρινούς και επισκέπτες στη Μεγάλη Παρέλαση της Κυριακής (ΔΕΙΤΕ ΠΟΛΛΕΣ ΦΩΤΟ)

Θλίψη στην Πάτρα: Έφυγε από τη ζωή ο Άγγελος Φραντζής σε ηλικία 56 ετών