Τα μάτια των παιδιών δεν προστατεύονται επαρκώς από τα φώτα LED που περιέχονται σε πολλά παιχνίδια

Το ευρωπαϊκό πρότυπο για την ασφάλεια των παιχνιδιών δεν εγγυάται την προστασία των ματιών των παιδιών, ενώ ορισμένα LED, ενσωματωμένα κυρίως σε λούτρινα παιχνίδια, μπορούν να επηρεάσουν τον αμφιβληστροειδή τους και να διαταράξουν τους βιολογικούς τους ρυθμούς, εκτιμούν οι γαλλικές υγειονομικές αρχές εκφράζοντας την επιθυμία να αναθεωρηθούν οι κανόνες ασφαλείας.

Λούτρινα παιχνίδια, κούκλες, ταμπλέτες σχεδίασης, φορτηγά, σβούρες ή ακόμα και φωτεινά επιτραπέζια παιχνίδια: ορισμένα παιχνίδια περιέχουν LED που εκπέμπουν μπλε φως. Αυτό το φως μπορεί να επηρεάσει τον αμφιβληστροειδή και να διαταράξει τους βιολογικούς ρυθμούς, συμπεριλαμβανομένου του ύπνου, εάν τα μάτια των παιδιών εκτεθούν σε αυτό το φως το βράδυ και τη νύχτα.

«Τα παιδιά των οποίων τα μάτια δεν φιλτράρουν πλήρως το μπλε φως είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα σε αυτούς τους κινδύνους», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η Εθνική Υπηρεσία για τα Τρόφιμα, το Περιβάλλον και την Εργασιακή Υγεία και Ασφάλεια (ANSES) υπενθυμίζοντας ότι από το 2010 προειδοποιεί για τις επιπτώσεις των LED στην όραση.

Κατόπιν αιτήματος του υπουργείου Υγείας της Γαλλίας, η υπηρεσία εξέτασε τη νέα έκδοση του ευρωπαϊκού προτύπου για την ασφάλεια των ηλεκτρικών παιχνιδιών, που ενημερώθηκε το 2020.

Μετά την εξέταση του νέου πρωτοκόλλου για την επαλήθευση της ασφάλειας για τα μάτια των ματιών με τη χρήση παιχνιδιών που περιέχουν LED, συμπεραίνει ότι «η αναθεωρημένη έκδοση δεν εγγυάται τη συμμόρφωση με τις οριακές τιμές που διασφαλίζουν την προστασία των ματιών των παιδιών».

Για την προστασία των παιδιών από αυτούς τους κινδύνους, η ANSES υπενθυμίζει επίσης ότι είναι σκόπιμο να περιορίζεται η έκθεση σε μπλε ή λευκά LED και να αποφεύγονται τα φωτεινά παιχνίδια δύο ώρες πριν από τον ύπνο, ώστε να μην διαταράσσεται ο βιολογικός ρυθμός των παιδιών και να αποκοιμούνται.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μους πορτοκάλι
08/11/2025 | 20:32

Πάτρα: Αδιανόητο περιστατικό – Έβαλαν εμπρηστικό μηχανισμό στο σπίτι του επειδή κατέθεσε ως μάρτυρας σε περιστατικό που εμπλέκονται (ΦΩΤΟ)

Θρήνος στην Πάτρα: “Έφυγε” η δικηγόρος Τέτη Τζαμαλούκα – Την Παρασκευή η κηδεία της

Αυτοκινητόδρομος Πατρών – Πύργου: Πότε παραδίδονται τα τελευταία χιλιόμετρα

Ξέσπασε ο Αντώνης Κανάκης: «13 ώρες εργασίας το 2025 σε μια ευρωπαϊκή χώρα και η Νίκη Κεραμέως με 1,3 εκατομμύριο»

Πάτρα: Νέο επεισόδιο μεταξύ ανηλίκων – Έστησε καρτέρι για να εκδικηθεί επειδή τον έδειραν το Σάββατο

Αχαΐα: Άνδρας υπέστη ηλεκτροπληξία κατά τη διάρκεια εργασιών, νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση

Πάτρα: “Άγουροι” εκβιαστές με λίστα θυμάτων συμμαθητές τους – Ζητούσαν χρήματα για να μην τους ξυλοκοπήσουν και προκαλέσουν φθορές ακόμα και στα σπίτια τους!

Τούμπαρε ΙΧ – Ένα άτομο στο νοσοκομείο του Ρίου (ΒΙΝΤΕΟ)