Μύθοι και αλήθειες για τα μαλλιά

Ηβαφή βλάπτει την υγεία των μαλλιών – ΜΥΘΟΣ

Ας ξεκαθαρίσουμε κάτι: οι συνθέσεις των βαφών για τα μαλλιά έχουν αλλάξει και βελτιωθεί εντυπωσιακά τα τελευταία χρόνια και δεν θυμίζουν σε τίποτα εκείνες των περασμένων δεκαετιών. Ναι, πολλές από αυτές περιλαμβάνουν χημικά τα οποία επηρεάζουν τη φυσική δομή της τρίχας, αλλά είναι πολύ πιο ήπια και με σωστή εφαρμογή από έναν επαγγελματία η υγεία των μαλλιών δεν διακυβεύεται. Επιπλέον, τα εξειδικευμένα προϊόντα που είναι διαθέσιμα για τη φροντίδα μετά τη βαφή εξασφαλίζουν την κατάλληλη περιποίηση που απαιτείται για να διατηρηθεί τόσο η δύναμη των μαλλιών όσο και η λάμψη του χρώματος.

• Μάσκα λάμψης για βαμμένα μαλλιά, Vitamino Color Mask, L’Oréal Professionnel • Σαμπουάν ενυδάτωσης για βαμμένα μαλλιά, Chroma Absolu Bain Chroma Respect, Kérastase

Το συχνό κούρεμα κάνει τα μαλλιά να μακραίνουν πιο γρήγορα – ΜΥΘΟΣ

Εφόσον ο κομμωτής αφαιρεί μόνο την ψαλίδα ή τις κατεστραμμένες άκρες στα μήκη, τότε τα μαλλιά θα δείχνουν πιο πλούσια, πυκνά, λαμπερά και θα μακραίνουν υγιή. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν επηρεάζει το κούρεμα την ταχύτητα που θα μακρύνουν, αφού αυτό εξαρτάται αποκλειστικά από τους θύλακες της τρίχας.

Launchmetrics Spotlight

Αφαιρώντας τις λευκές τρίχες, βγαίνουν περισσότερες – ΜΥΘΟΣ

Όταν τραβάμε μία λευκή τρίχα δεν βγαίνει έκτακτο ανακοινωθέν καλώντας περισσότερες να «φυτρώσουν» τριγύρω της. Κάθε θύλακας τρίχας είναι μεμονωμένος και αυτόνομος. Οταν αφαιρούμε μία τρίχα, λευκή ή όχι, απλώς έχουμε αφαιρέσει μία τρίχα. Προσοχή, όμως, το επαναλαμβανόμενο αυτό τράβηγμα μπορεί να βλάψει το θύλακα της τρίχας, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αναστολή της ανάπτυξης των μαλλιών, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε μόλυνση ή τη δημιουργία ουλών στην περιοχή.

Η χρήση εργαλείων με θερμότητα προκαλεί φριζάρισμα – ΜΥΘΟΣ

Ενώ οι υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες στα εργαλεία μπορούν όντως να συμβάλλουν στο φριζάρισμα, η χρήση τους σε μία μέτρια θερμοκρασία φέρει το αντίθετο αποτέλεσμα. Η εφαρμογή ενός θερμοπροστατευτικού προϊόντος πριν από το σεσουάρ ή την πρέσα θα σφραγίσει την ενυδάτωση στα λέπια της τρίχας, με αποτέλεσμα να δείχνει πιο λεία, λαμπερή και υγιής, χωρίς ίχνος φριζαρίσματος.

• Σπρέι κατά του φριζαρίσματος, Frizz Control Shield Spray, Moroccanoil • Θερμοπροστατευτικός ορός για μαλλιά με τάση φριζαρίσματος, Elvive Dream Long Frizz Killer Serum, L’Oréal Paris

Τα προϊόντα styling αποδίδουν καλύτερα όταν εφαρμόζονται σε βρεγμένα μαλλιά – ΑΛΗΘΕΙΑ

Συχνά μπορεί να παραπονιόμαστε πως ένα τζελ ή ένας αφρός μαλλιών δεν έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ο λόγος είναι πολύ απλός: καθώς το νερό εξατμίζεται από τα μαλλιά ενώ αυτά στεγνώνουν, εάν έχουν μία επιπλέον στρώση ενυδατικών παραγόντων από κάποιο προϊόν θα είναι λιγότερο επιρρεπή στο φριζάρισμα, την αφυδάτωση ή το σπάσιμο. Ετσι, θα δείχνουν πολύ πιο λαμπερά, θα είναι λεία και κάθε χτένισμα θα έχει μεγαλύτερη διάρκεια.

• Τζελ για δυνατό κράτημα, Eimi Shape Me Gel, Wella Professionals • Αφρός για πιο δυνατά μαλλιά και κράτημα μεγάλης διάρκειας, Taft Ultra 4 Mousse, Schwarzkopf

Αφήνοντας τη μάσκα μαλλιών για πολλή ώρα μπορεί να προκαλέσει σπάσιμο στην τρίχα – ΑΛΗΘΕΙΑ

Οι μάσκες είναι ευεργετικές, αλλά δεν είναι όλες κατάλληλες για κάθε τύπο μαλλιών. Τα ξηρά μαλλιά έχουν, για παράδειγμα, διαφορετικές ανάγκες από τα λιπαρά και η εφαρμογή μίας μάσκας για τα πρώτα στα δεύτερα για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να προκαλέσει τη λεγόμενη «υγρή κόπωση», η οποία προκαλεί βλάβη στους θύλακες των τριχών λόγω υπερβολικής υγρασίας. Το αποτέλεσμα; Μαλλιά που σπάνε και μπερδεύονται εύκολα, φριζάρουν και γίνονται ελαστικά. Επιλέγουμε σωστά την κατάλληλη για εμάς μάσκα και τηρούμε τις οδηγίες χρήσης για να απολαμβάνουμε μόνο τα ευεργετικά οφέλη.

Launchmetrics Spotlight

Τα μαλλιά είναι πιο πυκνά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης – ΑΛΗΘΕΙΑ

Οι αυξημένες ορμόνες στην εγκυμοσύνη βοηθούν στην πύκνωση των μαλλιών, ενώ μακραίνουν και με πιο γρήγορους ρυθμούς. Δυστυχώς, αυτές οι αλλαγές διαρκούν μέχρι το τέλος της περιόδου του θηλασμού. Τα συμπληρώματα διατροφής με βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ψευδάργυρο και σίδηρο μπορούν, όμως, να βοηθήσουν αρκετά στη διατήρηση της δύναμής τους μετά.

Πρέπει να λουζόμαστε κάθε μέρα – ΜΥΘΟΣ

Πρόκειται για ένα από τα πιο συχνά λάθη που κάνουμε, ειδικά όσες έχουμε λεπτά ή/και λιπαρά μαλλιά. Το καθημερινό λούσιμο, όμως, μπορεί να αφυδατώσει την τρίχα και να την κάνει να δείχνει θαμπή. Στην πραγματικότητα, πάντως, δεν υπάρχει ένας καθολικός κανόνας. Η συχνότητα του λουσίματος εξαρτάται αποκλειστικά από την ποιότητα των μαλλιών του καθενός και το μόνο που πρέπει να εξασφαλίζουμε είναι η επιλογή των κατάλληλων προϊόντων για τον τύπο μας. Tip: Ενα ξηρό σαμπουάν φροντίζει να καταπολεμά το περίσσιο σμήγμα, κερδίζοντας έτσι μία έξτρα μέρα χωρίς λούσιμο.