Ο κορονοϊός γίνεται ανθεκτικός στα αντιιικά φάρμακα, διαπιστώνουν δύο νέες μελέτες

29/09/2024 | 18:17

Ο SARS-CoV-2, ο ιός που προκαλεί τον Covid-19 γίνεται ανθεκτικός στις αντιικές θεραπείες, όπως διαπιστώνουν δυο νέες μελέτες. Τα αντιιικά φάρμακα νιρματρελβίρη (nirmatrelvir) και η ρεμδεσιβίρη (remdesivir) συνιστώνται για χρήση έναντι ήπιων έως μέτριων λοιμώξεων με SARS-CoV-2 σε άτομα υψηλού κινδύνου. Επειδή όμως είναι αντιιικά, ενδέχεται να μην είναι αποτελεσματικά στις μεταλλάξεις του ιού.

Στην πρώτη μελέτη που διεξήγαγε μια επιστημονική ομάδα από το Πανεπιστήμιο Κορνέλ και τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ, συμμετείχαν 15 ασθενείς με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα οι οποίοι έλαβαν ρεμδεσιβίρη. Οι ερευνητές ανέλυσαν την αλληλουχία του DNA του ιού και διαπίστωσαν ότι ο ιός είχε αναπτύξει μειωμένη ευαισθησία τόσο στη ρεμδεσιβίρη όσο και στη νιρματρελβίρη. Ωστόσο, διαπιστώθηκε ότι η χορήγηση και των δύο αντιικών φαρμάκων εξουδετερώνει τον ιό.

Στη δεύτερη μελέτη, η ερευνητική ομάδα από τα Πανεπιστήμια Πίτσμπουργκ, Χάρβαρντ, Στάνφορντ και το Brigham and Women’s Hospital, συμμετείχαν 156 ασθενείς με COVID-19 που έλαβαν αντιιικά φάρμακα από το 2021 έως το 2023. Οι ερευνητές χώρισαν τους ασθενείς σε δύο ομάδες: αυτούς που είχαν λάβει τα αντιιικά φάρμακα και αυτούς που δεν είχαν λάβει. Ιοί με μεταλλάξεις ανθεκτικές στα αντιικά ήταν πιο πιθανό να βρεθούν σε ασθενείς που είχαν λάβει ένα από τα δύο φάρμακα. Η επίδραση ήταν πιο εμφανής στους ανοσοκατεσταλμένους και σε αυτούς που είχαν λάβει νιρματρελβίρη.

Η πρώτη μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature Communications» και η δεύτερη στο «JAMA Network Open».

ΠΗΓΗ: Medicalxpress

Πάτρα: Η φωνή αγωνίας της μάνας “Σώστε το γιό μου” – Ο Μάριος είναι διασωληνωμένος στη ΜΕΘ του Ρίου και ο ΕΟΜ απορρίπτει το αίτημα της μεταμόσχευσης!

Πάτρα: Μεγάλη φωτιά σε γνωστή επιχείρηση στην περιοχή του Γλαύκου (ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ)

Δυτ. Αχαΐα: Πώς συνέβη η ασύλληπτη τραγωδία με τον 3χρονο – Τραυματίστηκε και ο άνδρας που το είχε αγκαλιά – Έπεσαν μαζί από τη μάντρα – Συνελήφθη από την ΕΛ.ΑΣ

Δυτική Αχαΐα: Κατέληξε το 3χρονο αγοράκι που έπεσε από μάντρα – Σκηνές αρχαίας τραγωδίας στο Καραμανδάνειο

Πάτρα: 23χρονος διέφυγε από την Ψυχιατρική του Ρίου και ταμπουρώθηκε σε μπαλκόνι – Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση (ΦΩΤΟ)

Πάτρα: Οδηγός παρέσυρε και τραυμάτισε τροχονόμο σε μπλόκο στην Ακτή Δυμαίων

Πάτρα: Ποιος είναι ο 48χρονος που βρέθηκε κρεμασμένος στις φυλακές Αγίου Στεφάνου

Απέραντη θλίψη στην Αχαΐα που παραμένει σοκαρισμένη από την τραγωδία – Πώς έχασε την ζωή του ο μικρός Ανδρέας – Ανείπωτος πόνος για τους γονείς και τις αδελφούλες του – Αύριο η κηδεία του