Η Εστίαση στην Αχαΐα: Οι προκλήσεις και ο δρόμος προς την ανάπτυξη

του Θεόδωρου Λουλούδη*

Η εστίαση στην Αχαΐα έχει γνωρίσει ραγδαία άνοδο τα τελευταία χρόνια, με τα καταστήματα να φτάνουν τα 3.000 το 2023, από 1.350 το 2014.

Παρά την αύξηση αυτή, ο τζίρος των επιχειρήσεων δεν έχει αυξηθεί σε αντίστοιχο βαθμό και πολλές βρίσκονται στα όρια της επιβίωσης. Ο κλάδος απασχολεί περίπου 30.000 άτομα και αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, όπως υψηλά πάγια έξοδα (ενοίκια, μισθοί, φόροι), έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού και έλλειψη χρηματοδότησης. Η πανδημία COVID-19 και η αύξηση του ενεργειακού κόστους έχουν επιδεινώσει την κατάσταση, με πολλές επιχειρήσεις να κλείνουν ή να περιορίζουν τη δραστηριότητά τους. Επιπλέον, οι επαγγελματίες στην Πάτρα διαχειρίζονται αυξήσεις 100% έως 300% στα δημοτικά τέλη, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.

Ο κλάδος χρήζει ενίσχυσης και όχι άλλων επιβαρύνσεων.  Το Επιμελητήριο οφείλει να δρα ως σκέπη προστασίας και στήριξης της επιχειρηματικότητας και πόσο μάλλον του κλάδου της εστίασης, που αποτελεί «πνεύμονα» για την οικονομία της Αχαΐας. Το Ε.Α. μπορεί να πάρει πρωτοβουλίες όπως: 

  • Καταγραφή επιχειρήσεων εστίασης ανά περιοχή και χαρτογράφηση των αναγκών τους: Η καταγραφή των επιχειρήσεων εστίασης ανά περιοχή και η χαρτογράφηση των αναγκών τους αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την καλύτερη κατανόηση του κλάδου και την παροχή στοχευμένης στήριξης. Μέσα από την καταγραφή, θα μπορούσαν να εντοπιστούν τα κοινά προβλήματα και οι ιδιαίτερες ανάγκες των επιχειρήσεων ανά περιοχή.
  • Προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης: Το Επιμελητήριο μπορεί να διεξάγει εκπαιδευτικά σεμινάρια, να πραγματοποιήσει ημερίδες και εργαστήρια, που θα βελτιώσουν σημαντικά τις δεξιότητες του εργατικού δυναμικού και θα εξασφαλίσουν στις επιχειρήσεις εξειδικευμένο/καταρτισμένο προσωπικό. Η εκπαίδευση μπορεί να γίνει σε συνέργεια με εκπαιδευτικούς φορείς και επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο. 
  • Προώθηση χρηματοδοτικών εργαλείων και προγραμμάτων ΕΣΠΑ: Το Επιμελητήριο έχει την τεχνογνωσία, ώστε να παρέχει πληροφορίες και συμβουλευτικές υπηρεσίες αναφορικά με τα διαθέσιμα προγράμματα χρηματοδότησης. Μπορεί να βοηθήσει τις επιχειρήσεις του κλάδου να ενταχθούν σε προγράμματα ενίσχυσης, προσφέροντας συμβουλευτική υποστήριξη για την κατάρτιση επιχειρηματικών σχεδίων και την υποβολή αιτήσεων.
  • Προώθηση του τουρισμού καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους: Η έλλειψη τουρισμού στην Πάτρα αποτελεί σημαντικό εμπόδιο για τον κλάδο της εστίασης. Το Επιμελητήριο μπορεί να συνεργαστεί με τους φορείς τουρισμού και τον Δήμο για την ανάδειξη της Πάτρας και της Αχαΐας ως τουριστικού προορισμού, όχι μόνο κατά την περίοδο του Καρναβαλιού, αλλά και καθ' όλη τη διάρκεια του έτους.
  • Δημιουργία επιχειρηματικών συστάδων (cluster): Μια πρωτοβουλία με εξαιρετικό ενδιαφέρον, θα ήταν η δημιουργία επιχειρηματικών cluster στον κλάδο της εστίασης, όπου επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε κοντινές περιοχές ή έχουν κοινά συμφέροντα, θα μπορούν να συνεργάζονται για τη βελτίωση της λειτουργίας τους, την κοινή προώθηση και την ενίσχυση της τοπικής αγοράς.

Εν κατακλείδι, ο κλάδος της εστίασης στην Αχαΐα, αν και δυναμικός, καλείται να αντιμετωπίσει σοβαρές προκλήσεις. Η αύξηση των λειτουργικών εξόδων, η υπερχρέωση, η έλλειψη στήριξης από τα χρηματοδοτικά εργαλεία κτλ., δημιουργούν ένα δυσμενές περιβάλλον για τις επιχειρήσεις. Είναι απαραίτητη η λήψη μέτρων για τη στήριξη της εστίασης, για να παραμείνει ζωντανή και να συντελέσει στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας.

 

*Ο Θεόδωρος Λουλούδης είναι υποψήφιος πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας και επικεφαλής του συνδυασμού «Επιμελητήριο Πρωταγωνιστής»