Δεν είναι λίγοι οι κηδεμόνες σκύλων που αισθάνονται ενοχές για το φιλαράκι τους, καθώς στην προσπάθεια τους να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις της καθημερινότητας τους, πιστεύουν ότι τον παραμελούν.
«Είναι αλήθεια ότι αρκετοί κηδεμόνες σκύλων νιώθουν ενοχές απέναντι στα σκυλιά τους. Σε πολλές περιπτώσεις, θεωρούν ότι δεν τους παρέχουν τις ιδανικές συνθήκες διαβίωσης. Για παράδειγμα, ότι μένουν αρκετές ώρες μόνα τους, επειδή εκείνοι δουλεύουν πολλές ώρες. Ότι το διαμέρισμά τους δεν είναι τόσο ευρύχωρο, ή δεν τους διαθέτουν χρόνο για πολλές βόλτες, δραστηριότητες κ.ά», αναφέρει ο επαγγελματίας εκπαιδευτής σκύλων και σύμβουλος συμπεριφοράς, Γιώργος Κυριακού.
Όποιος αγαπά τον σκύλο του, θέλει το καλύτερο για εκείνον
Ωστόσο, ο κ. Κυριακού επισημαίνει ότι μπορεί να καταλάβει πως ο καθένας μας, που αγαπά τα ζώα του, θέλει το καλύτερο γι’ αυτά. Αλλά πρέπει, επίσης, να συνειδητοποιήσουμε ότι είναι ανέφικτο να υπάρχουν οι ιδανικές συνθήκες. Όχι μόνο για τα σκυλιά, αλλά και για εμάς, Ακόμη και για τα παιδιά μας.
Μπορεί κατά την καθημερινότητά μας να μην έχουμε αρκετό χρόνο για να ασχοληθούμε με τον σκύλο μας, αλλά εάν ο χρόνος είναι ποιοτικός, μπορούμε να αναπληρώσουμε το κενό
Πρέπει να γνωρίζουμε τις ανάγκες του σκύλου. Να έχουμε ως πρότυπο μια ιδανική συνθήκη διαβίωσης, και να στοχεύουμε σε αυτήν
«Έχω γνωρίσει ανθρώπους που έχουν σώσει σκυλιά από τον δρόμο, ή τα έχουν υιοθετήσει από φιλοζωικές οργανώσεις. Και πάλι, νιώθουν ότι δεν τους παρέχουν αρκετά.
Φανταστείτε, όμως, τη ζωή ενός σκύλου στον δρόμο ή στο κλουβί μιας φιλοζωικής. Είμαι σίγουρος ότι θα περνάει καλύτερα με κάποιον που τον έχει υιοθετήσει. Και ας ζει σε διαμέρισμα, και ας είναι ο χρόνος λίγος που περνάμε μαζί του», τονίζει ο κ. Κυριακού.
Αποσαφηνίζει, όμως, ότι δεν επιθυμεί να παρακινήσει κάποιον να αφήνει τον σκύλο του μόνο του, να μην τον βγάζει πολλές βόλτες, ή και καθόλου.
Επίσης, αυτό που θέλει να γίνει κατανοητό, είναι ότι πρέπει να γνωρίζουμε τις ανάγκες των σκυλιών μας. Να έχουμε ως πρότυπο μια ιδανική συνθήκη διαβίωσης, και να στοχεύουμε σε αυτήν.
Ουσιαστικός και ποιοτικός χρόνος με τον σκύλο μας
«Αν, για παράδειγμα, δεν έχουμε αυλή για να τρέχει ο σκύλος μας, μπορούμε να τον πάμε σε κάποιο πάρκο σκύλων για να εκτονωθεί.
Μπορεί κατά την καθημερινότητά μας να μην έχουμε αρκετό χρόνο για να ασχοληθούμε μαζί του, αλλά εάν ο χρόνος είναι ποιοτικός, μπορούμε, πιστεύω, να αναπληρώσουμε το κενό. Δηλαδή, του μαθαίνουμε κάποια τρικ, ή του κρύβουμε κάτι για να το βρει. Μπορούμε, επίσης, να παίξουμε μαζί του οποιοδήποτε παιχνίδι τον ευχαριστεί», αναφέρει ο εκπαιδευτής.
Υιοθεσία δεύτερου σκύλου
Στην περίπτωση που λείπουμε πολλές ώρες, μια καλή λύση είναι, όπως λέει ο κ. Κυριακού, να υιοθετήσουμε και ένα δεύτερο σκυλάκι. Εάν και εφόσον το επιτρέπουν οι συνθήκες.
Δύο σκυλάκια μαζί, κάνουν καλή παρέα, όπως λέει ο εκπαιδευτής, παίζουν και δεν βαριούνται.
«Προσοχή, όμως! Δύο σκυλάκια του ίδιου φύλου, και κυρίως αρσενικό με αρσενικό, συνήθως δεν συμβιώνουν ευχάριστα. Μπορεί να δημιουργηθούν εντάσεις και να οδηγήσουν σε σοβαρούς τραυματισμούς. Και, σε κάποιες περιπτώσεις, να είναι θανάσιμοι», επισημαίνει ο κ. Κυριακού και συμπληρώνει: «Γι΄ αυτό, αν αποφασίσετε να πάρετε και ένα δεύτερο σκυλάκι, θα πρότεινα να είναι του αντίθετου φύλου, και να συμβουλευτείτε πρώτα έναν εκπαιδευτή σκύλων».