Το Νο1 αρωματικό βότανο για υγιές έντερο

Είτε παλεύετε με μια πάθηση του πεπτικού συστήματος όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου είτε θέλετε απλώς να φροντίσετε όσο το δυνατόν καλύτερα την υγεία του εντέρου σας, κορυφαίοι διαιτολόγοι έχουν μοιραστεί το Νο1 αρωματικό βότανο που συστήνουν να προσθέσετε στη διατροφή σας.

Η υγεία του εντέρου είναι ένα σημαντικό ζήτημα -και υπάρχει λόγος για αυτό. Το γαστρεντερικό σύστημα δεν αφομοιώνει μόνο την τροφή, αλλά φιλοξενεί και το μικροβίωμα, δηλαδή τα τρισεκατομμύρια βακτήρια και μικρόβια που βρίσκονται στο έντερο σας. Αυτό το αρωματικό βότανο, λοιπόν, μπορεί να ωφελήσει σημαντικά όλες αυτές τις εσωτερικές διαδικασίες.

Το Νο1 αρωματικό βότανο για την υγεία του εντέρου

Είναι η μέντα! Αυτό το μικρό αλλά πανίσχυρο βότανο περιέχει μια γευστική πινελιά σε κάθε μπουκιά. Σύμφωνα με ειδικούς σε θέματα υγείας του εντέρου, η μέντα είναι το Νο1 βότανο που πρέπει να προσθέσετε στο διατροφικό σας πρόγραμμα.

Γιατί, όμως, αυτή η δημοφιλής προσθήκη στην οδοντόκρεμα και τις τσίχλες είναι τόσο ωφέλιμη όταν πρόκειται για την υγεία του εντέρου; Το βότανο αυτό έχει ιδιότητες που βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής, ανακουφίζουν κράμπες στο στομάχι και μπορούν να σκοτώσουν επιβλαβείς μικροοργανισμούς, σύμφωνα με τη Jessie Wong, διαιτολόγο για την υγεία του εντέρου.

Η μέντα είναι ο γενικός όρος που δίνεται στην οικογένεια των φυτών που παρουσιάζουν αυτή την γνώριμη σε όλους αίσθηση φρεσκάδας. Ενώ δύο από τις πιο κοινές μορφές του φυτού που πιθανότατα έχετε συναντήσει περιλαμβάνουν τον δυόσμο και τη μέντα, η τελευταία είναι αυτή που συναντάτε πιο συχνά όταν ακούτε για την υγεία του εντέρου.

Πώς η μέντα βελτιώνει την υγεία του εντέρου

Πράγματι, η έρευνα έχει βρει ότι το έλαιο μέντας μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από την πεπτική δυσφορία σε άτομα που έχουν σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, καθώς και στην καταστολή της δυσπεψίας. Επιπλέον, έχει αποδειχθεί ότι είναι ασφαλής στη χρήση για βραχυπρόθεσμη ανακούφιση.

«Οι αντισπασμωδικές της ιδιότητες βοηθούν στη χαλάρωση των μυών του πεπτικού σωλήνα, ενώ τα αντιφλεγμονώδη και αντιμικροβιακά της αποτελέσματα προάγουν ένα ισορροπημένο περιβάλλον στο έντερο», σημειώνει χαρακτηριστικά η Wong.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δόσεις που χρησιμοποιούνται στην έρευνα δεν μεταφράζονται ακριβώς στις ίδιες ποσότητες που θα χρησιμοποιούσαμε στην κουζίνα. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορείτε να περιμένετε ένα φύλλο μέντας να ανακουφίσει τα συμπτώματα που σχετίζονται με το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Ωστόσο, η κατανάλωση τσαγιού μέντας έχει χρησιμοποιηθεί για να ανακουφίσει τον πόνο στο στομάχι και τη ναυτία. Εάν ενδιαφέρεστε να χρησιμοποιήσετε κάτι πιο δυνατό, όπως το έλαιο μέντας, μιλήστε με το γιατρό σας πριν χρησιμοποιήσετε συμπληρώματα για να βεβαιωθείτε ότι είναι ασφαλή για εσάς.

Σε κάθε περίπτωση, το βότανο αυτό αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή, αλλά δεν είναι το μόνο που είναι καλό για το γαστρεντερικό σας σύστημα.

«Άλλα βότανα όπως το τζίντζερ, ο κουρκουμάς και ο μάραθος προσφέρουν επίσης σημαντικά οφέλη. Είναι σημαντικό να υιοθετήσετε μια ολιστική προσέγγιση, ενσωματώνοντας μια ποικιλία από βότανα και τρόφιμα για να υποστηρίξετε τη συνολική υγεία του εντέρου», καταλήγει η Wong.

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Η φυσική θεραπεία που είναι πιο αποτελεσματική από τα φάρμακα

Πώς να ενσωματώσετε τη μέντα στη διατροφή σας

Η προσθήκη φρέσκιας μέντας σε ένα μοτίβο υγιεινής διατροφής δεν απαιτεί πολύ κόπο. «Ενώ η χρήση φρέσκων φύλλων μπορεί να μην φέρει τα ίδια αποτελέσματα που παρατηρήθηκαν σε κλινικές δοκιμές, εξακολουθεί να προσθέτει μια αναζωογονητική γεύση στα πιάτα», εξηγεί η Wong.

Έχοντας αυτό υπόψη, η ειδικός συνιστά να χρησιμοποιείτε τρία έως πέντε φύλλα φρέσκιας μέντας σε συνταγές. «Αυτή η ποσότητα είναι ένα καλό σημείο εκκίνησης για να προσθέσετε φρεσκάδα και ένα ήπιο πεπτικό όφελος στα γεύματά σας», σημειώνει ο Wong.

Στη συνέχεια, προτείνει να τη δοκιμάστε και ως τσάι. Ένα πράγμα που πρέπει να έχετε κατά νου, όμως, είναι ότι πρέπει να είστε προσεκτικοί στη χρήση της εάν έχετε γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, καθώς μπορεί να αποτελέσει έναυσμα για μια κρίση, ειδικά αν την καταναλώνετε πολύ.

Καταληκτικά, η μέντα είναι ένα ισχυρό βότανο που έχει αποδειχθεί ότι έχει ευεργετικές ιδιότητες που προμηνύουν καλά νέα για την υγεία του εντέρου, ενώ είναι και εξαιρετικά εύκολο να την προσθέσετε στις συνταγές σας, ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

https://www.oloygeia.gr/