Η πιο διαδεδομένη μέθοδος υπολογισμού της ηλικίας ενός σκύλου ήταν αυτή που υπολογίζει ότι ένα έτος του σκύλου ισούται με επτά ανθρώπινα έτη.
Αυτός απλουστευμένος τρόπος σύγκρισης της ηλικίας ενός σκύλου με ενός ανθρώπου είναι αρκετά παρωχημένος αλλά ιδιαίτερα δημοφιλής καθώς υπάρχει από τα μέσα του 20ου αιώνα. Όμως, η μετατροπή της σκυλίσιας ηλικίας σε ανθρώπινη δεν είναι τόσο απλή και σωστή διότι οι σκύλοι γερνούν με πολύ πιο γρήγορο ρυθμό από ότι εμείς οι άνθρωποι. Με το να κατανοήσουμε καλύτερα την ηλικία του πιο πιστού μας φίλου, θα μπορέσουμε να του παρέχουμε το καλύτερο δυνατό και θα τον φροντίσουμε με τον σωστότερο και αποτελεσματικότερο τρόπο.
Από τι εξαρτάται ο υπολογισμός της ηλικίας ενός σκύλου;
Η ηλικία ενός σκύλου εξαρτάται από το μέγεθός του. Τα διαφορετικά μεγέθη γερνούν με διαφορετικό τρόπο. Τα μεγαλύτερα, δηλαδή, σκυλιά γερνούν πιο γρήγορα από τα μικρόσωμα. Για παράδειγμα, ο ρυθμός γήρανσης ενός Μολοσσού είναι μεγαλύτερος από αυτόν ενός Τσιουάουα. Ουσιαστικά αυτό σημαίνει ότι όσο πιο μεγάλο το μέγεθος του σκύλου μας κατά την ενηλικίωσή του, τόσο πιο γρήγορη και η γήρανση του σώματός του. Δυστυχώς, οι σκύλοι των μεγαλύτερων φυλών ζουν λιγότερο από αυτούς που ανήκουν σε μικρόσωμες, αν και πάντα υπάρχουν εξαιρέσεις καθώς το πόσο θα ζήσει ένα ζώο εξαρτάται και από άλλους παράγοντες.
Μερικοί από αυτούς είναι οι εξής:
● Αν είναι αδέσποτοι ή δεσποζόμενοι
● Ποιότητα ζωής
● Ποιότητα τροφής
● Κληρονομικότητα
● Αν είναι στειρωμένοι ή όχι
Στον παρακάτω πίνακα θα δείτε την αντιστοιχία της ηλικίας του σκύλου σε ανθρώπινα χρόνια αναλόγως το μέγεθός του.
Τα κουτάβια από τη γέννησή τους μέχρι να γίνουν 6 μηνών
Όλα τα κουτάβια γεννιούνται σχεδόν ανήμπορα καθώς μέχρι και τις δύο περίπου εβδομάδες της ζωής του είναι τυφλά και κουφά, τα μάτια τους και τα αυτιά τους είναι κλειστά και ο θηλασμός είναι μονόδρομος για να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν. Μέχρι και τους έξι μήνες η ηλικία των κουταβιών είναι ίδια ανεξαρτήτως φυλής και μεγέθους. Συνεχίζουν να αναπτύσσονται, να ψηλώνουν, να παίρνουν βάρος, να μαθαίνουν πράγματα και να μας κάνουν την ζωή μας ομορφότερη.
Τα κουτάβια από έξι μηνών έως τριών ετών
Σε αυτή την ηλικία υπάρχουν κάποιες διαφοροποιήσεις. Αν τα κουτάβια ανήκουν σε μια μικρόσωμη φυλή φτάνουν στην πλήρη ανάπτυξή τους νωρίτερα από τα μεγαλύτερα. Συνήθως έχουν το μέγιστο ύψος τους από 10 έως 18 μηνών, τα νεογιλά δόντια τους πέφτουν και βγάζουν τα ενήλικα και σταματάνε να αναπτύσσονται. Σε πολλά σκυλιά βλέπουμε και αλλαγές στο τρίχωμα κατά τη διάρκεια της ενηλικίωσή τους και σταματάνε να τρώνε τροφή για κουτάβια αφού πλέον είναι “μεγάλα” σκυλιά. Ο πρώτος χρόνος της ζωής τους ισοδυναμεί με περίπου 14 έως 18 χρόνια, αναλόγως το μέγεθός τους. Μέχρι την ηλικία των δύο ετών, οι περισσότεροι σκύλοι θεωρούνται ότι βρίσκονται περίπου στα μέσα των είκοσι χρόνων τους σε ανθρώπινα έτη.
Οι σκύλοι από τριών έως έξι ετών
Μεταξύ τριών και έξι ετών, οι περισσότεροι σκύλοι μεγαλώνουν ηλικιακά με αρκετά σταθερό ρυθμό, ανεξαρτήτως μεγέθους. Κάθε χρόνος που περνάει για τους σκύλους, είναι σα να μεγαλώνουν κατά τέσσερα ανθρώπινα χρόνια. Έτσι, όταν είναι τριών ετών βρίσκονται στα τέλη της δεκαετίας των είκοσι, όταν είναι τέσσερα βρίσκονται στις αρχές της δεκαετίας των τριάντα, στα πέντε είναι στα μέσα και στα έξι είναι στα τέλη της δεκαετίας των τριάντα. Ουσιαστικά αυτή είναι και η ακμή τους. Μπορεί να μην έχουν όλοι οι σκύλοι την ενέργεια που είχαν όταν ήταν κουτάβια, αλλά συνεχίζουν να είναι δραστήριοι και υγιείς.
Οι σκύλοι από έξι ετών και πάνω
Αν και δεν θεωρούνται όλοι οι σκύλοι ηλικιωμένοι μετά την ηλικία των έξι, συνήθως μετά τα εφτά αρχίζουν να μπαίνουν στην τρίτη ηλικία. Τα μεγαλύτερα σκυλιά μπορεί να αρχίζουν να μπαίνουν στην τρίτη ηλικία από τα πέντε τους περίπου χρόνια. Ξεκινώντας από την ηλικία των έξι, μπορούμε να υπολογίσουμε την ηλικία ενός σκύλου πολλαπλασιάζοντας την κανονική του ηλικία επί 5,5 για μικρές φυλές, επί έξι για σκύλους μεσαίας φυλής, επί 6,5 για μεγάλης φυλής και επί 7 για πολύ μεγάλης φυλής. Σε αυτές τις ηλικίες οι σκύλοι είναι περισσότερο επιρρεπείς σε προβλήματα υγείας και χρειάζονται τακτικές εξετάσεις – περίπου ανά εξάμηνο – και την κατάλληλη φροντίδα.
Οι σκύλοι από δέκα ετών και πάνω
Οι σκύλοι άνω των δέκα ετών και αναλόγως το μέγεθός τους μπορούν να χαρακτηριστούν και ως υπερήλικες. Βέβαια, τα μικρόσωμα σκυλιά μπορεί να περάσουν την ηλικία των 14 ετών για να τους ταιριάζει αυτός ο χαρακτηρισμός, αλλά οι μεγαλόσωμοι σκύλοι γίνονται υπερήλικες αρκετά νωρίτερα. Δυστυχώς, σε αυτές τις ηλικίες είναι πολύ πιθανό οι σκύλοι να εμφανίσουν αρθριτικά και άλλα προβλήματα, θα πρέπει να τρώνε διαφορετική τροφή και οι επισκέψεις στον κτηνίατρο ίσως χρειαστεί να γίνουν συχνότερες.