Οι γάιδαροι και τα μουλάρια μοιάζουν πολύ, με τα μακριά αυτιά τους, τα αδύνατα πόδια τους, και την κοντή χαίτη τους. Πρόκειται για υπέροχα ιπποειδή που συχνά μπερδεύουμε. Ποιες είναι, λοιπόν, οι διαφορές μεταξύ γαϊδουριών και μουλαριών;
Αρχικά, το μουλάρι προέρχεται από πατέρα γάιδαρο και από μητέρα φοράδα. Πολλά από τα χαρακτηριστικά του, επομένως, προέρχονται από τους γαϊδάρους. Συνήθως, όμως, τα μουλάρια παίρνουν τα περισσότερα εμφανισιακά χαρακτηριστικά τους από τη μητέρα τους, όσον αφορά στη σωματοδομή, στο μέγεθος, και στο τρίχωμα. Είναι πιο πιθανό να μπερδέψει κανείς ένα μουλάρι με άλογο παρά με γάιδαρο.
Εκτός από τα χαρακτηριστικά που σχετίζονται με την εμφάνιση, υπάρχουν πολλές διαφορές μεταξύ των δύο εξημερωμένων ιπποειδών. Για παράδειγμα, το μουλάρι είναι στείρο, με αποτέλεσμα στην πράξη να μην θεωρείται καν ξεχωριστό είδος.
Ας δούμε τις βασικές διαφορές μεταξύ γαιδουριών και μουλαριών:
Ταξινόμηση
Ο γάιδαρος (Equus asinus) ανήκει στην οικογένεια των ιπποειδών, μαζί με τα άλογα και τις ζέβρες. Η ταξινόμηση αυτή οφείλεται στον μακρύ λαιμό, στη χαίτη, και στο μοναδικό δάχτυλο κάθε ποδιού.
Οι γάιδαροι διαφέρουν από τα άλογα κυρίως στο σχήμα του προσώπου (του γαϊδάρου είναι πολύ πιο κοντό), στη δομή των αυτιών (του γαϊδάρου είναι πιο μακριά και χοντρά) και στη δομή της πλάτης (είναι πιο ίσια από ενός αλόγου και διαθέτει έναν σπόνδυλο λιγότερο).
Εκτός από τον οικόσιτο γάιδαρο, υπάρχουν κι άλλα είδη, όπως είναι ο Αφρικανικός άγριος γάιδαρος που ζει σε ερήμους της Ερυθραίας, της Αιθιοπίας, και της Σομαλίας.
Τα μουλάρια γεννιούνται από αρσενικούς γαϊδάρους και θηλυκά άλογα – φοράδες (Equus caballus). Το ζώο που αποτελεί διασταύρωση θηλυκού γαϊδάρου και αρσενικού αλόγου δεν γεννιέται τόσο συχνά όσο το μουλάρι, αλλά είναι και αυτό στείρο, εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις. Καθώς η έννοια του “είδους” αναφέρεται σε “μια ομάδα ζωντανών οργανισμών που αποτελείται από παρόμοια άτομα ικανά να ανταλλάξουν γονίδια ή να αναπαραχθούν μεταξύ τους”, τα μουλάρια δεν θεωρούνται είδος, αλλά υβρίδια. Έχουν, όμως, επιστημονική ονομασία: Equus mulus.
Φυσικά, τα μουλάρια ανήκουν στην ίδια οικογένεια και γένος με τους γαϊδάρους και τα άλογα.
Μουλάρι – Πηγή: Shutterstock
Χαρακτηριστικά
Δεν είναι πάντα εύκολο να ξεχωρίσει κανείς έναν γάιδαρο από ένα μουλάρι μόνο από την εμφάνιση. Παρόλα αυτά, υπάρχουν χαρακτηριστικά τα οποία μπορεί να κοιτάξει κανείς για να καταλάβει τι ζώο έχει μπροστά του.
– Τόσο τα μουλάρια, όσο και οι γάιδαροι, είναι γνωστοί για τα κοντά και χοντρά κεφάλια τους, αλλά το κεφάλι του γαϊδάρου είναι πιο κοντό και πιο χοντρό από του μουλαριού. Συγκριτικά με το άλογο, το μουλάρι έχει μακριά αυτιά, αλλά το σχήμα τους θυμίζει αυτό του αλόγου, ενώ τα αυτιά του γαϊδάρου είναι πιο παχιά και πλατιά. Οι οπές τους είναι μεγαλύτερες και προσαρμοσμένες για να ρυθμίζουν τη θερμοκρασία, ένα χαρακτηριστικό ιδιαίτερα βοηθητικό για την καυτή έρημο απ’ όπου προέρχονται οι γάιδαροι. Τέλος, τα αυτιά των γαϊδάρων σκουραίνουν στις άκρες.
– Οι γάιδαροι έχουν ίσια πλάτη ενώ τα μουλάρια έχουν ελαφρά καμπυλωτή, σαν αλόγου αλλά όχι τόσο έντονη. Ακόμα, τα μουλάρια είναι μεγαλύτερα από τα γαϊδούρια. Τόσο οι γάιδαροι όσο και τα μουλάρια έχουν αδύαντα πόδια και στενές οπλές.
– Τα μουλάρια έχουν κοντή χαίτη, όπως οι γάιδαροι, και όχι όπως τα άλογα που έχουν μακριά. Παρόλα αυτά, το τρίχωμα του μουλαριού μοιάζει περισσότερο με του αλόγου, καθώς η τρίχα είναι πιο λεπτή και μπορεί να έχει διάφορα χρώματα – όπως καφέ, κοκκινοκαφέ, μαύρο, γκρι, ή ακόμα και άσπρο.
– Οι γάιδαροι έχουν πιο σκληρό τρίχωμα και συνήθως είναι γκρι, παρότι υπάρχουν και μαύροι οι καφέ. Έχουν, δε, ένα σχηματισμό που μοιάζει με σταυρό και ξεκινάει από τη βάση της χαίτης τους και κατεβαίνει στη σπονδυλική τους στήλη.
Τελευταίες σκέψεις
Παρότι οι γάιδαροι και τα μουλάρια μοιάζουν πολύ εμφανισιακά, εμφανίζουν κάποιες διαφορές με τη βοήθεια των οποίων μπορούμε να τα ξεχωρίσουμε. Τα μουλάρια διαθέτουν χαρακτηριστικά που παραπέμπουν τόσο σε άλογο όσο και σε γάιδαρο.