Γιατί η γάτα σας επιτίθεται όταν κοιμάστε

Πως να αντιμετωπίσετε αυτή τη συμπεριφορά

Οι γάτες μπορεί να επιδεικνύουν μια ποικιλία συμπεριφορών ενώ κοιμάστε, και ορισμένες από αυτές τις συμπεριφορές μπορεί να φαίνονται σαν “επιθέσεις”, αν και συνήθως δεν έχουν σκοπό να είναι απειλητικές. Ακολουθούν ορισμένοι κοινοί λόγοι για μια τέτοια συμπεριφορά:

Παιχνιδιάρικη διάθεση

Οι γάτες είναι από τη φύση τους δραστήρια ζώα και μπορεί να γίνονται πιο ζωηρές τη νύχτα. Αν η γάτα σας ορμάει πάνω σας ή χτυπάει τα πόδια ή τα χέρια σας που κινούνται, συχνά πρόκειται για μια μορφή παιχνιδιού. Μπορεί να μην συνειδητοποιούν ότι η συμπεριφορά τους μπορεί να σας βλάψει.

Κυνηγετικά ένστικτα

Οι γάτες διαθέτουν ένστικτο κυνηγού. Στην άγρια φύση, καταδιώκουν και επιτίθενται σε θηράματα, και αυτή η συμπεριφορά μπορεί να μεταφερθεί και στις αλληλεπιδράσεις τους με τους ανθρώπους. Ενώ κοιμάστε, μπορεί να βλέπουν τα δάχτυλα των ποδιών ή των χεριών σας που κινούνται ως πιθανό θήραμα.

Επιδιώκει την προσοχή σας

Ορισμένες γάτες μπορεί να προσπαθήσουν να σας ξυπνήσουν για να τραβήξουν την προσοχή σας ή επειδή πεινάνε. Μπορεί να σας χτυπήσουν με τα πόδια στο πρόσωπο, να νιαουρίσουν ή να σας τσιμπήσουν απαλά για να σας κάνουν να αντιδράσετε.

Εδαφική συμπεριφορά

Οι γάτες ενδέχεται να επιδεικνύουν κυριαρχία διεκδικώντας το χώρο που κοιμάστε. Το ξύσιμο, το ζύμωμα ή το απαλό δάγκωμα μπορεί να είναι τρόποι με τους οποίους σηματοδοτούν την περιοχή τους.

Τρόπος επικοινωνίας

Επικοινωνία: Οι γάτες επικοινωνούν με τους ιδιοκτήτες τους με διάφορους τρόπους. Ενώ κοιμάστε, μπορεί να σας γλύφουν, να γουργουρίζουν ή να σας χουφτώνουν απαλά για να εκφράσουν τη στοργή τους ή για να αναζητήσουν θαλπωρή.

Πως να αντιμετωπίσετε αυτή τη συμπεριφορά:

Παιχνίδι και άσκηση: Βεβαιωθείτε ότι η γάτα σας έχει αρκετό παιχνίδι και άσκηση κατά τη διάρκεια της ημέρας για να κουραστεί και να μειωθεί η νυχτερινή της νευρικότητα.

Τάισμα: Ταΐστε τη γάτα σας πριν από την ώρα του ύπνου για να μειώσετε τις πιθανότητες να σας ξυπνήσει για φαγητό.

Ασφαλές περιβάλλον ύπνου: Εξετάστε το ενδεχόμενο να κρατάτε την πόρτα του υπνοδωματίου σας κλειστή για να μην σας ενοχλεί η γάτα την ώρα του ύπνο σας. Προσπαθείτε να παρέχετε έναν ξεχωριστό χώρο ύπνου για τη γάτα σας.

Εκπαίδευση: Χρησιμοποιήστε εκπαίδευση με θετική ενίσχυση για να αποθαρρύνετε ανεπιθύμητες συμπεριφορές και να ενθαρρύνετε πιο κατάλληλες αλληλεπιδράσεις.

Συμβουλευτείτε έναν κτηνίατρο: Εάν η νυχτερινή συμπεριφορά της γάτας σας είναι ξαφνική ή ακραία, μπορεί να οφείλεται σε κάποιο υποκείμενο πρόβλημα υγείας. Συμβουλευτείτε έναν κτηνίατρο για να αποκλείσετε τυχόν ιατρικά προβλήματα.

Να θυμάστε ότι οι γάτες έχουν διαφορετικές προσωπικότητες και το τι λειτουργεί για τη διαχείριση της συμπεριφοράς τους μπορεί να διαφέρει από γάτα σε γάτα. Η υπομονή, η συνέπεια και η κατανόηση των αναγκών της γάτας σας είναι το κλειδί για την αντιμετώπιση αυτών των νυχτερινών ακροβασιών.

 

mypet.gr

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ