Είναι αλήθεια ότι η τεχνολογία με τα επιτεύγματά της έχει κάνει την εμφάνισή της σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητας και συνεπώς δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστη και την επαγγελματική ζωή.
Με βάση αυτό, η σύγχρονη πραγματικότητα βρίσκει όλο και περισσότερους επαγγελματίες να εργάζονται σε υπολογιστή και να αξιοποιούν όλα τα τεχνολογικά οφέλη. Πιο αναλυτικά, ανεξαρτήτως κλάδου και αντικειμένου, η αγορά εργασίας ανακηρύσσει το απαραίτητο αυτό μηχάνημα σε ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία δουλειάς και οι απανταχού εργαζόμενοι περνούν τις περισσότερες ώρες τους δουλεύοντας στον αγαπημένο τους υπολογιστή, φορητό και μη.
Η συγκεκριμένη ενασχόληση όμως, πέρα από τα αναμφισβήτητα πλεονεκτήματα, συνοδεύεται και από διάφορα προβλήματα που επηρεάζουν αισθητά την υγεία των εργαζομένων. Ποια είναι αυτά και πώς αντιμετωπίζονται; Σας τα αναφέρουμε όλα παρακάτω!
Καταπόνηση ματιών
Η καταπόνηση των ματιών από τη συνεχή χρήση της οθόνης, γνωστή και ως σύνδρομο κόπωσης των ματιών από τον υπολογιστή (CVS), είναι ένα σύνηθες πρόβλημα για όσους εργάζονται πολλές ώρες μπροστά από υπολογιστές, κινητά, tablets και κάθε λογής οθόνη. Η κύρια αιτία του εν λόγω συνδρόμου φαίνεται να είναι τα γράμματα της οθόνης, τα οποία δημιουργούνται από την ένωση πολλαπλών κουκίδων (pixels) και δεν είναι το ίδιο καθαρά με τα τυπωμένα. Επιπλέον, το έντονο φως της οθόνης και η μείωση των βλεφαρισμάτων, πέρα από καταπόνηση, προκαλούν ξηροφθαλμία και πονοκεφάλους.
Αν αντιμετωπίζετε κι εσείς το ίδιο πρόβλημα, σας προτείνουμε να μην παραλείπετε τα γυαλιά σας και να ξεκουράζετε όσο μπορείτε τα μάτια σας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Πιο συγκεκριμένα, οι φακοί με επίστρωση crizal prevencia διευκολύνουν την όρασή σας καθώς φιλτράρουν το μπλε-μωβ φως, μειώνοντας την οπτική κόπωση. Επιπλέον, δοκιμάστε να εφαρμόζετε τακτικά τον κανόνα 20-20-20, που ανακουφίζει τα μάτια σας και απαιτεί μόνο 20 δευτερόλεπτα από τον χρόνο σας.
Πόνος στην πλάτη
Ο πόνος στην πλάτη και στην περιοχή του αυχένα είναι ένα πολύ συχνό πρόβλημα για όσους εργάζονται σε υπολογιστή, κυρίως λόγω της κακής στάσης του σώματος. Πιο αναλυτικά, η λάθος ευθυγράμμιση του σώματος, το συνεχές σκύψιμο προς την οθόνη και η κακή τοποθέτηση της καρέκλας ή του γραφείου ασκούν πίεση στη σπονδυλική στήλη και στους μυς του αυχένα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μυϊκή ένταση, δυσκαμψία και χρόνιους πόνους.
Είναι απαραίτητο συνεπώς να είστε προσεκτικοί με τον τρόπο που κάθεστε ενώ δουλεύετε και φυσικά να προμηθευτείτε μία εργονομική καρέκλα εργασίας, της οποία η πλάτη θα υποστηρίζει τη φυσιολογική λόρδωση της μέσης. Στη συνέχεια, είναι καλό να διατηρείτε συνεχώς μία ευθυτενή στάση και να ρυθμίσετε κατάλληλα το ύψος της οθόνης του υπολογιστή. Τέλος, φροντίστε να πραγματοποιείτε τακτικά διαλείμματα, στα οποία μπορείτε να κάνετε τις απαραίτητες διατάσεις που θα “ξεκλειδώσουν” το σώμα σας.
Πονοκέφαλοι και ημικρανίες
Σε συνδυασμό με τα παραπάνω προβλήματα δεν είναι λίγες οι φορές που η δουλειά γραφείου συνοδεύεται από ημικρανίες και έντονους πονοκεφάλους. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η σημαντικότερη αιτία που δημιουργεί ή οξύνει τις ήδη υπάρχουσες κεφαλαλγίες είναι το φως που εκπέμπει η οθόνη του υπολογιστή και συνεπώς με τις κατάλληλες ενέργειες μπορούμε να ελαττώσουμε τους όποιους πόνους.
Σας προτείνουμε λοιπόν να ρυθμίσετε τη συχνότητα της οθόνης σας και να την αλλάξετε από τα 60 στα 75 Hz. Επιπλέον, τα συχνά διαλείμματα φαίνεται να βοηθούν και σε αυτήν την περίπτωση καθώς αλλάζετε παραστάσεις και αφήνετε για λίγο στην άκρη την μικρή (ή και μεγαλύτερη!) οθόνη. Τέλος, μία καλή πρακτική για κάθε είδους ημικρανία είναι οι βαθιές αναπνοές, οι οποίες μπορούν να σας χαλαρώσουν και να μειώσουν αισθητά τον πόνο, βάζοντάς σας σε μία κατάσταση ηρεμίας και γαλήνης.
Η λίστα φυσικά δε σταματά εδώ και είναι πλήρως κατανοητό ότι η απάντηση σε όλα τα προβλήματα είναι το μέτρο. Σας συμβουλεύουμε λοιπόν να αποφεύγετε την πολύωρη και συνεχόμενη έκθεση στις οθόνες, όσο φυσικά το επιτρέπει η καθημερινότητά σας, και να βάζετε πάντα ως προτεραιότητα την καλή σας υγεία!