Οι 10 καλύτερες και χειρότερες τροφές για τα σκυλιά

Σύμφωνα με κτηνίατρο

Εάν έχετε σκύλο, θέλετε να εξασφαλίσετε ότι το κουτάβι σας θα ζήσει τη μεγαλύτερη και πιο υγιή ζωή. Το να τρώει την ίδια στεγνή τροφή καθημερινά, μπορεί να είναι αρκετά μονότονο. Ακόμα, είναι δύσκολο να φιλτράρετε τις συμβουλές στα social media από υποτιθέμενους ειδικούς. Ποια είναι όμως η αλήθεια για τη διατροφή των σκύλων;

Σύμφωνα με τον κτηνίατρο Brian Collins του Cornell Richard P. Riney Canine Health Center: «Το να δίνετε στο σκύλο σας φρέσκια τροφή, προσφέρει ποικιλία στη ζωή του και είναι καλό για την ψυχική του ευεξία και το έντερο του».

Πριν προχωρήσουμε σε συγκεκριμένες τροφές, υπάρχουν μερικές γενικές οδηγίες που πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες σκύλων.

  • α πρόσθετα (ειδικά τη ξυλιτόλη).
  • Προτιμήστε φυσικά τρόφιμα.
  • Εξετάστε εάν ο σκύλος σας έχει προϋπάρχουσες παθήσεις, παίρνει φάρμακα, το μέγεθος του ή εάν ο σκύλος γενικά δυσκολεύεται να καταπιεί, οπότε πρέπει να κόψετε την τροπή σε μικρότερα κομμάτια.

Αν και υπάρχει ολόκληρο κίνημα για το μαγείρεμα για σκύλους, κάτι τέτοιο απαιτεί την καθοδήγηση από ένα διατροφολόγο ζώων. «Υπάρχει η επιστήμη για να διασφαλιστεί ότι οι σκύλοι σας λαμβάνουν τη σωστή ποσότητα υδατανθράκων, πρωτεΐνης, λίπους και θρεπτικών συστατικών όπως ασβέστιο και άλλες βιταμίνες και μέταλλα», δήλωσε ο Collins.

Οι 5 καλύτερες τροφές για το σκύλο σας
  1. Μήλα
  2. Μύρτιλα
  3. Φυστικοβούτυρο
  4. Αγγούρι
  5. Κρέας
1. Μήλα

Τα μήλα, είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, βιταμίνης Α, καλίου, αντιοξειδωτικών και φυτικών ινών, τα οποία είναι καλά για τους σκύλους. Βεβαιωθείτε ότι κόβετε το μήλο σε κομμάτια όπως θα κάνατε για έναν άνθρωπο και αποφύγετε να ταΐζετε τον σκύλο σπόρους, καθώς μπορεί να είναι τοξικοί και να προκαλέσουν απόφραξη στο γαστρεντερικό σωλήνα.

2. Μύρτιλα

Τα μύρτιλα είναι πλούσια σε βιταμίνη C, φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και φυτοχημικά, καθιστώντας τα μια υγιεινή επιλογή, τόσο για τους ανθρώπους, όσο και για τους σκύλους.

«Τα κατεψυγμένα μούρα μπορούν να είναι εξαιρετικά για να δροσίσουν τον σκύλο σας», λέει ο Collins. Κρατήστε μια σακούλα με κατεψυγμένα μύρτιλα στην κατάψυξη για τις ζεστές μέρες ή για να ρίξετε σε ένα γεύμα.

3. Φιστικοβούτυρο

Τα φιστίκια είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης και το φυστικοβούτυρο είναι ιδανικό για να κρύψετε τα φάρμακα του σκύλου σας. Βεβαιωθείτε ότι το φυστικοβούτυρο δεν έχει πρόσθετα  όπως φοινικέλαιο, ζάχαρη και αλάτι. Πολλά καταστήματα οργανικών τροφίμων, διαθέτουν μηχανήματα τα οποία παρασκευάζουν φυστικοβούτυρο από ωμά μη αλατισμένα φιστίκια.

4. Αγγούρι

Τα πράσινα λαχανικά με υψηλή περιεκτικότητα σε υγρά όπως τα αγγούρια, τα πράσινα φασόλια και το κολοκύθι είναι εξαιρετικά, ειδικά για σκύλους που είναι αχόρταγοι ή προσπαθούν να διατηρήσουν ένα υγιές σωματικό βάρος, σύμφωνα με τον Collins.

Το αγγούρι ειδικότερα, είναι χαμηλό σε θερμίδες και υψηλό σε βιταμίνη Β, βιταμίνη C, βιταμίνη Κ, κάλιο και μαγνήσιο. Βεβαιωθείτε ότι κόβετε το αγγούρι σε μικρότερα κομμάτια για να αποφύγετε το πνιγμό. Ορισμένοι κτηνίατροι συμβουλεύουν επίσης να το ξεφλουδίζετε.

5. Κρέας

Το άπαχο κρέας που μαγειρεύεται στο νερό, χωρίς καρυκεύματα ή υπερβολικά έλαια και λίπη, είναι ιδανικό. Σε περίπτωση που στο κρέας υπάρχουν κόκκαλα, ο Collins προειδοποιεί οτι τα σκληρά κόκαλα μπορούν να σπάσουν τα δόντια ενός σκύλου, να κολλήσουν στο πάνω μέρος του στόματος ή να προκαλέσουν απόφραξη του γαστρεντερικού σωλήνα.

Το άπαχο κρέας, όπως το κοτόπουλο ή η γαλοπούλα, χωρίς πέτσα και κόκκαλα, είναι μια ασφαλής επιλογή.

Οι 10 καλύτερες και χειρότερες τροφές για τα σκυλιά σύμφωνα με κτηνίατρο

Οι 5 χειρότερες τροφές για το σκύλο σας
  1. Μακαντέμια
  2. Σταφύλια και σταφίδες
  3. Σοκολάτα
  4. Άλλια
  5. Τσίχλες
1. Μακαντέμια

Η τοξικότητα των ξηρών καρπών μακαντέμια, εκδηλώνεται με έμετο, αδυναμία, υπερθερμία και κατάθλιψη του κεντρικού νευρικού συστήματος.

«Βλέπουμε πολλούς σκύλους που έχουν φάει κατά λάθος μακαντέμια, κυρίως την περίοδο των γιορτών», υπογράμμισε ο Collins. Εάν ψήνετε ξηρούς καρπούς ή εάν ο σκύλος είναι επιρρεπής στο να αρπάζει φαγητό από ένα πιάτο , να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί.

2. Σταφύλια και σταφίδες

Η κατάποση ενός μόνο σταφυλιού, μπορεί να προκαλέσει ανίατη νεφρική ανεπάρκεια στους σκύλους, σύμφωνα με τον Collins. Εάν ο σκύλος σας έχει καταπιεί σταφύλι, σταφίδα ή τρόφιμα που περιέχουν αυτά τα συστατικά όπως ψωμί σταφίδας, επικοινωνήστε αμέσως με τον κτηνίατρο ή το νοσοκομείο ζώων, καθώς οι κτηνίατροι έχουν φάρμακα που μπορούν να βοηθήσουν έναν σκύλο να κάνει εμετό, πριν οι τοξίνες απορροφηθούν από το σώμα.

Εάν δεν μπορείτε να πάτε σε κτηνίατρο, το υπεροξείδιο του υδρογόνου θα μπορούσε να λειτουργήσει ως έσχατη λύση, με τη σύμφωνη γνώμη κτηνιάτρου.

3. Σοκολάτα

Η σοκολάτα περιέχει καφεΐνη και θειοβρωμίνη, δύο χημικές ουσίες που επηρεάζουν το κεντρικό νευρικό σύστημα και την καρδιά ενός σκύλου και λειτουργούν ως διουρητικά, που μπορούν να προκαλέσουν αφυδάτωση.

Όσο πιο σκούρα είναι η σοκολάτα (όσο υψηλότερη είναι η περιεκτικότητα σε κακάο), τόσο πιο θανατηφόρα μπορεί να είναι η δόση. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αποφεύγονται όλα τα τρόφιμα που περιέχουν καφεΐνη, όπως ο καφές.

4. Άλλια

Τα κρεμμύδια, το σκόρδο, τα πράσα και τα κρεμμυδάκια ανήκουν όλα στο γένος των φυτών Allium, και περιέχουν N-προπυλoδισουλφίδια και θειοσουλφικά, που μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στα ερυθρά αιμοσφαίρια των σκύλων.

Προσέχετε όταν μαγειρεύετε με αυτά τα λαχανικά, καθώς ακόμα ένα μικρό κομμάτι, μπορεί να προκαλέσει μεγάλη ζημιά, ειδικά στους μικρότερους σκύλους. Ενώ μπορεί να μην δίνετε στο σκύλο αυτά τα λαχανικά, συχνά «κρύβονται» σε σάλτσες και καρυκεύματα.

5. Τσίχλες

Οτιδήποτε περιέχει ξυλιτόλη είναι εξαιρετικά δηλητηριώδες για τους σκύλους. Ακόμη και μια μικρή ποσότητα ξυλιτόλης, θα προκαλέσει απότομη πτώση του σακχάρου στο αίμα του σκύλου, οδηγώντας σε έμετο, απώλεια ισορροπίας, τρόμο και πιθανή ηπατική ανεπάρκεια. «Δεν έχω τσίχλες στο σπίτι μου», λέει ο Collins, ο οποίος έχει τρεις σκύλους.

Ακόμη κι αν ο σκύλος δεν εμφανίσει αμέσως συμπτώματα, μπορεί να χρειαστεί να παρακολουθείται όλη τη νύχτα από κτηνίατρο. Η ξυλιτόλη, μπορεί να είναι ένα από τα πρόσθετα που «κρύβονται» σε φυστικοβούτυρα και επιδόρπια χωρίς ζάχαρη, συμπεριλαμβανομένων των παγωτών light και των αρτοσκευασμάτων.

 

oloygeia.gr