Πέμπτη, 9 Ιαν 2025

Σκύλος: Η οικιακή συσκευή που μπορεί να επηρεάσει την υγεία του

Ένας σκύλος απολαμβάνει τον δροσερό αέρα του κλιματιστικού και είναι ικανός να κάθεται για ώρες ακούνητος στο σημείο που τον «χτυπά» ο αέρας.

Τα κλιματιστικά, λοιπόν, αυτές τις ζεστές ημέρες, έχουν την πρώτη θέση στη ζωή μας.

«Είναι φυσιολογικό, όταν ο υδράργυρος αγγίζει υψηλές θερμοκρασίες, να χρησιμοποιούμε το κλιματιστικό, προκειμένου να αντέξουμε τον καύσωνα. Νοιώθουμε ευχάριστα, όπως και ο σκύλος μας, που ακολουθεί τον τρόπο ζωής μας. Και πρέπει πάντα να θυμόμαστε ότι ο σκύλος μας κάνει ό,τι και εμείς.

Ωστόσο, η έκθεσή του στον παγωμένο αέρα μπορεί να του δημιουργήσει κάποια προβλήματα», επισημαίνει ο κτηνίατρος, Γιώργος Ηλιόπουλος.

Ο σκύλος απολαμβάνει να κάθεται στα σημεία όπου «χτυπάει» το air condition

Στο σημείο αυτό, ο κ. Ηλιόπουλος ανοίγει μια παρένθεση για να πει ότι: «Πρώτα απ’ όλα πρέπει να τηρούμε τους κανόνες που ωφελούν και τη δική μας υγεία. Δηλαδή, να φροντίζουμε για τη σωστή συντήρηση του κλιματιστικού και να μεριμνούμε για τον καθαρισμό των φίλτρων, ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγουμε την σκόνη, τα μικρόβια και άλλους επικίνδυνους παράγοντες».

Προσοχή στη χρήση και λειτουργία του κλιματιστικού για την υγεία του σκύλου σας

Τα κατοικίδια, όπως λέει ο κ. Ηλιόπουλος, αρέσκονται να κάθονται στα σημεία όπου «χτυπάει» το air condition, για να έχουν όσο το δυνατόν περισσότερη δροσιά.

Ωστόσο, η θέση που επιλέγουν να καθίσουν, μπορεί – όπως και σε εμάς-, να τους προκαλέσει κάποιους πόνους καθώς σηκώνονται. Και να αρχίσουν να παραπονιούνται ή να κλαίνε με ξαφνικές κραυγές.

«Επίσης, στους σκύλους με ευαίσθητο αναπνευστικό -όπως είναι οι βραχυκέφαλες φυλές-, ή στα ζώα που έχουν εκτεθεί για αρκετή ώρα στην ξηρότητα του αέρα που προκαλεί το air condition, μπορεί να παρατηρήσουμε μια καταρροή. Δηλαδή, να παρουσιάσουν λίγο συνάχι ή να εκδηλώσουν φτερνίσματα. Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να παρουσιάσουν και βήχα», αναφέρει ο κ. Ηλιόπουλος.

Εκείνο που έχει σημασία, σύμφωνα με τον κτηνίατρο, είναι όπως προστατεύουμε τους δικούς μας πνεύμονες, έτσι να φροντίζουμε και για τον σκύλο μας.

Καταλήγοντας, ο κ. Ηλιόπουλος επισημαίνει: «Εάν αφήνουμε ανοιχτό το air condition, θα πρέπει  να βρούμε τρόπο να μην κάθεται στο σημείο όπου «χτυπάει» το ρεύμα αέρος της συσκευής.

https://www.in.gr/

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ