Πανώλη αιγοπροβάτων: Τρομάζει το ντόμινο των περιστατικών – Εντείνονται τα μέτρα, κανένα κρούσμα στην Αχαΐα

Τις πρώτες 15 ημέρες η πανώλη στα αιγοπρόβατα χτύπησε την Θεσσαλία στους νόμους Τρικάλων και Λάρισας. Αυτή η πρώτη εμπειρία της αντιμετώπισης της νόσου ήταν ο «μπούσουλας» που οι αρχές ακολούθησαν όταν πλέον η πανώλη άρχισε να «χτυπάει» και άλλες περιοχές οι οποίες επί της ουσίας προέκυψαν από την ιχνηλάτηση της Θεσσαλίας.

Τώρα που η Θεσσαλία φαίνεται να τελειώνει από την πανώλη είναι σχεδόν βέβαιο πως ζώα από εκεί διατέθηκαν προς τις περιοχές που χτυπήθηκαν στην συνέχεια από την νόσο. Η Κορινθία που ήταν η επόμενη, έβαλε σε συναγερμό τις αρχές αλλά φαίνεται πως και αυτήν πλέον είναι σε ύφεση. Προφανώς υπήρξε ανησυχία στο υπουργείο όμως με όπλο την διαχείριση στη Θεσσαλία αντιμετωπίστηκε το πρόβλημα στην εν λόγω περιοχή.

 

Τα νέα κρούσματα

Η νόσος πλέον χτύπησε κι άλλες περιοχές με νέα κρούσματα, όπως τη Βόνιτσα και την Ηλεία ανοίγοντας νέους κύκλους επιτήρησης και ελέγχου. Σε αυτές τις περιοχές η κατάσταση είναι πιο διαχειρίσιμη καθώς δεν έχουν πληθυσμό ζώων ανάλογο της Θεσσαλίας. Στην Κομοτηνή οι κτηνιατρικές αρχές πήραν δείγματα από ζώα και αναμένονται τα αποτελέσματα.

  Στην Κρήτη που επίσης έχουμε κρούσματα οι αρχές έριξαν το βάρος τις τελευταίες ημέρες εκεί, προκειμένου να ελέγξουν την κατάσταση. Η μόνη δυσκολία που αντιμετώπισαν είναι το δύσβατο του εδάφους προσπαθώντας να προσεγγίσουν μονάδες για να λάβουν δείγματα. Οι επόμενες ημέρες θα δείξουν αν η εξάπλωση θα «φρενάρει», ώστε σύντομα πλέον να δούμε την λήξη του συναγερμού στη χώρα. 

 

Κανένα κρούσμα στην Αχαΐα

Πληροφορίες ότι έχουν εντοπιστεί κρούσματα στην περιοχή των Καλαβρύτων, δεν επιβεβαιώνονται από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Σύμφωνα με πληροφορίες του Tempo24.News, από κτηνοτροφικές μονάδες στην Κλειτορία ελήφθησαν 6 δείγματα τα οποία είναι αρνητικά. Έχουν ληφθεί άλλα 9 δείγματα τα οποία ελέγχονται και αναμένονται τα αποτελέσματα.

 

Τι επεξεργάζεται το υπουργείο

Την επόμενη ημέρα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα πρέπει να δώσουν πειστικές απαντήσεις σε δυο βασικά ερώτηματα.

Αρχικά πως θα θωρακίσει την χώρα, ώστε να μην έχουμε ξανά την πανώλη να εξαπλώνεται σε διαφορά σημεία της Ελλάδας και να προσβάλει χιλιάδες ζώα. Η εμπειρία αντιμετώπισης θα μπορούσε να δείξει που πάσχει η αλυσίδα των εισαγωγών, ώστε να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα.

Το δεύτερο και πιο άμεσο ερώτημα είναι πως θα αποζημιωθούν οι κτηνοτρόφοι. Σήμερα στην συνάντηση που είχε η ηγεσία του υπουργείου με τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους στην Καρδίτσα, αποκαλύφθηκε πως οι αποζημιώσεις για τους πληγέντες έρχονται το επόμενο διάστημα, με σχέδιο που αυτή στιγμή είναι υπό επεξεργασία. Κρίσιμο στοιχείο είναι ποια είναι είναι η συνολική ζημιά σε ζωικό κεφάλαιο ώστε να ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις. «Σκοπός είναι να υπάρξει δίκαιη αποζημίωση για όλους τους κρηνοτρόφους», τονίζουν από το υπουργείο. Η αξιοποίηση ευρωπαϊκών εργαλείων έχει μπει στο μικροσκόπιο των ιθυνόντων, προκειμένου τα ποσά αποζημίωσης ανά ζώο που χάθηκε να είναι ικανοποιητικά.
 

 

Τοστ banoffee
08/01/2026 | 01:29

Θρήνος στην Πάτρα για τον θάνατο του 30χρονου Κώστα μετά από άγριο ξυλοδαρμό σε νυχτερινό κέντρο – Δρακόντεια μέτρα της ΕΛ.ΑΣ υπό τον φόβο αντιποίνων, η κραυγή της μάνας (ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ)

Πάτρα: Ο πρωταγωνιστής της θανατηφόρας επίθεσης στο “Αβαντάζ” ήταν ένας 26χρονος-Τι αποκαλύπτει το καταγραφικό του καταστήματος, το οποίο οι ιδιοκτήτες αναγκάστηκαν να παραδώσουν!

Πάτρα: Έσπασαν καφετέρια του ιδιοκτήτη του νυχτερινού κέντρου που σκότωσαν τον 30χρονο Κώστα (ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ)

Πάτρα: 30χρονος έπεσε νεκρός μετά από συμπλοκή – Δύο παρέες παρεξηγήθηκαν σε κέντρο διασκέδασης και έγινε κόλαση! ΦΩΤΟ

Πάτρα: Συνελήφθησαν οι δύο ιδιοκτήτες του νυχτερινού κέντρου Αβαντάζ όπου ξυλοκόπησαν μέχρι θανάτου τον 31χρονο

Πάτρα: Έριξε αυγά σε Αστυνομικό Τμήμα και περιπολικό – Συνελήφθη επί τόπου

ΕΚΤΑΚΤΟ – Πάτρα: Παραδόθηκαν οι τρεις από τους εννέα που κατηγορούνται για το θάνατο του 30χρονου Κώστα στο “Αβαντάζ”

Αχαΐα: Παρολίγο τραγωδία σε σοκαριστικό τροχαίο με τέσσερις τραυματίες ΦΩΤΟ