Κατανάλωση Ζάχαρης: Τι συμβαίνει όταν την μειώνεις;

Στην προσπάθεια σου να ακολουθήσεις μια πιο υγιεινή διατροφή, η κατανάλωση ζάχαρης είναι ένα από τα πρώτα πράγματα που στοχεύεις να μειώσεις. Ίσως να είναι ωστόσο και το πιο δύσκολο, αλλά πραγματικά το σώμα σου θα σε ευγνωμονεί.

Αν έχεις αποπειραθεί να την μειώσεις στο παρελθόν, πιθανόν να παρατήρησες ότι όταν κατανάλωσες και πάλι το αγαπημένο σου γλυκό, η γεύση του σου φαινόταν πιο… έντονη ή γλυκιά. Θα μπορούσε η μείωση της ζάχαρης, εκτός από την υγεία σου, να επηρεάσει και τους γευστικούς σου κάλυκες;

Τι συμβαίνει στους γευστικούς κάλυκες όταν μειώνεις την κατανάλωση ζάχαρης;

Οι άνθρωποι έχουμε μια φυσική προδιάθεση προς ορισμένα τρόφιμα. Άλλοι προτιμούμε τα γλυκά ενώ άλλοι τα αλμυρά. Όταν όμως αλλάζουμε τη διατροφή μας, η αίσθηση της γεύσης μπορεί να αλλάξει μαζί της, σύμφωνα με έρευνες.

Καθώς μειώνεις τη ζάχαρη, μπορεί να παρατηρήσεις ότι τρόφιμα που κάποτε θεωρούσες άνοστα ή όχι αρκετά γλυκά αρχίζουν να έχουν πιο έντονη γεύση. Ο ουρανίσκος μας γίνεται πιο ευαίσθητος στη φυσική γλυκύτητα των φυσικών τροφών, όπως τα φρούτα και ακόμη και τα λαχανικά.

Ακόμη μπορεί να παρατηρήσεις ότι και τα απλά ροφήματα, όπως ο σκέτος καφές, το τσάι ή και το νερό θα γίνουν επίσης πιο εύγευστα.

Χρειάζονται περίπου δύο εβδομάδες για να προσαρμοστούν οι γευστικοί κάλυκες στη χαμηλότερη κατανάλωση ζάχαρης. Μια μικρή μελέτη του 2014 που δημοσιεύθηκε στο Permanente Journal διερεύνησε πότε τα γλυκά “γινόντουσαν” ακόμη πιο γλυκά για όσους έκοψαν όλα τα πρόσθετα σάκχαρα. Μετά τις δύο εβδομάδες, το 95% των συμμετεχόντων θεώρησαν ότι τα γλυκά τρόφιμα και ποτά είχαν πιο γλυκιά γεύση από το κανονικό ή πολύ γλυκιά για τις προτιμήσεις τους.

Οφέλη για την υγεία

Φυσικά δεν αλλάζουν μόνο οι γευστικοί μας κάλυκες, αφού μπορεί να μειωθεί και η έντονη επιθυμία για ζάχαρη. Στην ίδια μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 86,6% των συμμετεχόντων σταμάτησαν να έχουν λιγούρες για γλυκό σε μόλις έξι ημέρες μετά την μείωση της κατανάλωσης της.

Ακόμα καλύτερα, θα δημιουργήσεις περισσότερο χώρο στη διατροφή σου για πιο υγιεινές τροφές. Αφού αντικαταστήσεις τα τρόφιμα με έξτρα ζάχαρη με πιο υγιεινές, ιδανικά φυτικές επιλογές, μπορείς να περιμένεις οφέλη όπως:

Περισσότερη ενέργεια
Καλύτερος ύπνος
Πιο σταθερή διάθεση
Οφέλη για το δέρμα (συμπεριλαμβανομένης της μειωμένης ακμής και των λιγότερων ρυτίδων)
Βελτιωμένη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος
Μειωμένος κίνδυνος χρόνιων ασθενειών (συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη τύπου 2, των καρδιακών παθήσεων και ορισμένων μορφών καρκίνου)

https://www.vita.gr/