Χρειάζονται οι σκύλοι αντηλιακό;

Ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες εμείς οι άνθρωποι δεν βγαίνουμε από το σπίτι χωρίς να φορέσουμε αντηλιακό – ή τουλάχιστον έτσι θα έπρεπε να κάνουμε.

Οι ακτίνες του ήλιου είναι τόσο δυνατές που μπορεί να προκαλέσουν από ένα μικρό έγκαυμα μέχρι και ορισμένους τύπους καρκίνου. Γι’ αυτό, λοιπόν, ακόμα και χειμώνας να είναι, οι δερματολόγοι συνιστούν να φοράμε πάντα ένα καλό αντηλιακό.

Κι ενώ εμείς μπορούμε να προστατευτούμε κατάλληλα, τα αγαπημένα μας σκυλάκια δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα. Γι’ αυτό ως υπεύθυνοι κηδεμόνες τους πρέπει να τα φροντίζουμε με τον πιο σωστό τρόπο. Ένας από αυτούς είναι να τους φοράμε και αντηλιακό.

Όσο περίεργο και να σας ακούγεται, οι σκύλοι μπορούν να πάθουν εγκαύματα ή όπως αναφέραμε και παραπάνω για εμάς, καρκίνο, στις ευαίσθητες περιοχές τους που δεν είναι καλυμμένες με τρίχες ή το τρίχωμά τους είναι πιο αραιό. Τέτοιες περιοχές μπορεί να είναι η μύτη και η κοιλίτσα τους.

Μάλιστα, ορισμένες φυλές σκύλων όπως είναι για παράδειγμα τα γαλλικά μπουλντόγκ και τα μπόξερ, τα οποία έχουν κοντό τρίχωμα, είναι ακόμα πιο ευάλωτα στα ηλιακά εγκαύματα. Επίσης, σκύλοι με δερματικές παθήσεις, είναι πολύ ευαίσθητοι στις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου και η προστασία τους από αυτές είναι άκρως απαραίτητη, ειδικά το καλοκαίρι.

Φυσικά, δεν παθαίνουν μόνο οι σκύλοι που αναφέραμε εγκαύματα. Όλοι οι σκύλοι είναι ευαίσθητοι και χρειάζονται προσοχή και φροντίδα. Εκτός, λοιπόν, από ένα καλό αντηλιακό που θα πρέπει να βάζουμε στο σκύλο μας, θα πρέπει να ακολουθήσουμε και μερικές ακόμα οδηγίες. Δεν θα πρέπει να βγάζουμε βόλτα το κατοικίδιό μας τις πολύ ζεστές ώρες – κυρίως 11:00 με 17:00 – θα πρέπει να επιλέγουμε διαδρομές που έχουν σκιά και να έχουμε μαζί μας πάντα φρέσκο και δροσερό νερό σε περίπτωση που διψάσει.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι και τα πατουσάκια του σκύλου μας καίγονται. Αν δεν μπορούμε εμείς να πατήσουμε με γυμνό πόδι στο έδαφος για περισσότερο από 10 δευτερόλεπτα, τότε κάνει πολλή ζέστη. Και αν κάνει ζέστη για εμάς, τότε κάνει σίγουρα και για τον σκύλο μας.

Πώς θα επιλέξουμε, λοιπόν, ένα σωστό αντηλιακό;

Δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να χρησιμοποιήσουμε στον σκύλο μας αντηλιακό για ανθρώπους. Στην αγορά υπάρχουν ειδικά αντηλιακά για σκύλους. Μπορούμε να ρωτήσουμε τον/την κτηνίατρό μας για μας συμβουλέψει κατάλληλα ή κάποιον υπάλληλο από το pet shop της γειτονιάς μας.

Γενικά, καλό είναι να διαβάσουμε την ετικέτα του αντηλιακού που θα επιλέξουμε και να σιγουρευτούμε ότι δεν περιέχει ορισμένα συστατικά όπως είναι το οξείδιο του ψευδαργύρου ή το παρα-αμινοβενζοϊκό οξύ. Πρέπει να μην προκαλεί ευαισθησία στο δέρμα και τα μάτια, και να είναι ασφαλές ακόμα και αν ο σκύλος μας το γλείψει. Πρέπει, επίσης, να προστατεύει τον σκύλο μας από ακτίνες UVA και UVB του ήλιου.

Μπορούμε να αγοράσουμε ένα αντηλιακό σε μορφή σπρέι ή σε μορφή λοσιόν. Αυτό εξαρτάται από τις ανάγκες του σκύλου μας αλλά και τι μας εξυπηρετεί. Απλώνουμε καλά το αντηλιακό σε όλο το σώμα του τετράποδου φίλου μας, στο πρόσωπο, στην κοιλιά και τις πατούσες.

Συνοψίζοντας

Αγαπάμε το καλοκαίρι αλλά θα πρέπει να προσέχουμε πολύ, και τον εαυτό μας και τον σκύλο μας. Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά, όπως είναι το αντηλιακό και οι βόλτες σε ώρες που η θερμοκρασία είναι χαμηλότερη. Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα έχουμε ένα ήρεμο και ασφαλές καλοκαίρι.

https://www.topetmou.gr/