Ύπνος: 4 πρωινές συνήθειες που πρέπει να σταματήσετε για να έχετε μια καλή μέρα

Πέντε συμβουλές που θα σας βοηθήσουν

Δεν είστε πρωινός τύπος; Υπάρχουν τρόποι για να το αλλάξετε αυτό. Το μυστικό για να εξασφαλίσετε μια καλή μέρα δεν είναι δύσκολο, απλά χρειάζεται λίγη εξάσκηση και αυτοπειθαρχία, σύμφωνα με την Dr. Michele Leno, πιστοποιημένη ψυχολόγο και ιδρύτρια της DML Psychological Services στο Michigan.

Στο πλαίσιο αυτό, υπάρχουν 4 συνήθειες που πρέπει να αποφύγετε τα πρωινά και 5 που θα πρέπει να αρχίσετε να εφαρμόζετε αντί για αυτές.

Οι 4 συνήθειες που πρέπει να αποφεύγετε το πρωί για να εξασφαλίσετε μια ευχάριστη μέρα

Για να έχετε μια πιο ευχάριστη ημέρα, οι ειδικοί συνιστούν τα εξής:

  • Μην διαβάζετε τα email σας μόλις ξυπνάτε
  • Μην ξυπνάτε με ένα ξυπνητήρι μεγάλης έντασης
  • Μην προσπαθείτε να λύσετε άμεσα προβλήματα που σας απασχολούν
  • Μην εστιάζετε στα πράγματα που πήγαν στραβά χθες

Μην διαβάζετε τα email σας για να ξεκινήσετε την ημέρα σας

Μπορεί να πιστεύετε ότι προλαβαίνετε, αλλά η Dr. Leno λέει ότι πιθανότατα δεν ισχύει. Αντιθέτως, ίσως απλά προσθέτετε περιττό άγχος στα πρωινά σας. Ίσως έχετε ακούσει την πολύ συχνή συμβουλή να μην τσεκάρετε το κινητό σας το πρωί. Ενώ υπάρχουν αρκετές μελέτες που συνδέουν τη χρήση του κινητού πριν τον ύπνο με κακή ποιότητα ύπνου, τα στοιχεία σχετικά με τη χρήση του κινητού το πρωί είναι λιγότερο ξεκάθαρα.

Μια μελέτη έδειξε ότι ένα «διάλειμμα μέσω τηλεφώνου» δεν επέτρεπε πραγματικά στον εγκέφαλο να κάνει ένα πραγματικό διάλειμμα. Επομένως, εάν το πρώτο πράγμα που κάνετε το πρωί είναι να τσεκάρετε το κινητό σας και αισθάνεστε αμέσως ότι ο εγκέφαλός σας έχει μπει σε υπερδιέγερση, αυτός μπορεί να είναι ο λόγος.

Από την άλλη πλευρά, όπως τόνισε η ειδικός ευεξίας Christy Harrison στο Substack της, το να ξυπνάει και να τσεκάρει το κινητό της την βοηθά να νιώθει «συνδεδεμένη, ακόμα και για λίγο, με τον κόσμο των ιδεών, του πολιτισμού, της σύνθετης σκέψης».

Επομένως, εάν το να ξυπνάτε και να διαβάζετε τις ειδήσεις ή να τσεκάρετε για λίγο τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να δείτε τι κάνουν οι φίλοι σας, σας κάνει πραγματικά να νιώθετε πιο χαρούμενοι και σας βοηθά να ξεκινήσετε την ημέρα σας πιο χαλαρά, συνεχίστε το.

Όμως, αν ξυπνάτε μόνο και μόνο για να ξεκινήσετε αμέσως στη δουλειά σας, ίσως χρειαστεί να το επανεξετάσετε.

Μην ξυπνάτε με ένα ξυπνητήρι μεγάλης έντασης

Ενώ μπορεί να χρειάζεστε θόρυβο για να ξυπνήσετε, θα πρέπει να πειραματιστείτε με διαφορετικούς ήχους ή ξυπνητήρια που επιτρέπουν μια πιο σταδιακή μετάβαση από τον ύπνο στην αφύπνιση. «Αυτός ο δυνατός ήχος που σας ξυπνά μπορεί να προκαλέσει πολύ άγχος», εξήγησε η Dr. Leno. Και ενώ καταλαβαίνει ότι οι άνθρωποι μπορεί να κοιμούνται βαθιά, είπε ότι ένα δυνατό ξυπνητήρι που σας ξυπνάει απότομα δεν είναι η λύση. «Βρείτε τι σας ηρεμεί περισσότερο», είπε. «Υπάρχουν ήδη αρκετά πράγματα στον κόσμο που μας προκαλούν άγχος».

Μην προσπαθείτε να λύσετε άμεσα προβλήματα που σας απασχολούν

Είναι φυσιολογικό να νιώθετε λίγο μουδιασμένοι όταν ξυπνάτε. Αυτό το συναίσθημα ονομάζεται αδράνεια ύπνου και διαρκεί συνήθως 15 έως 60 λεπτά. Παρόλο που οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακριβώς γιατί συμβαίνει αυτό, υποθέτουν ότι θα μπορούσε να είναι ένας προστατευτικός μηχανισμός για να σας βοηθήσει να ξανακοιμηθείτε κατά τη διάρκεια απρόσμενων ή ανεπιθύμητων αφυπνίσεων κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Το θέμα είναι ότι όταν ξυπνάτε, ο εγκέφαλός σας δεν βρίσκεται σε άριστη κατάσταση. «Μην προσπαθήσετε να λύσετε προβλήματα μόλις ξυπνάτε το πρωί», συμβουλεύει η Leno.

Μην εστιάζετε στα πράγματα που πήγαν στραβά χθες

«Αυτό είναι πολύ δύσκολο», παραδέχεται η Leno. Είναι εύκολο να ξυπνήσετε και να σκεφτείτε αμέσως κάτι που σας απογοήτευσε την προηγούμενη μέρα, είπε η ειδικός. Αντίθετα, προσπαθήστε να απομακρύνετε το μυαλό σας από το ενοχλητικό θέμα. Είναι δύσκολο. Και θα χρειαστεί λίγη εξάσκηση. «Δεν σημαίνει ότι δεν θα το σκέφτεστε καθόλου όλη μέρα, αλλά προσπαθήστε να μην ξυπνάτε εστιάζοντας σε αυτό», συμβουλεύει η Leno.

Τώρα που γνωρίζετε τις συνήθειες που πρέπει να σταματήσετε, δείτε μερικούς τρόπους για να ξεκινήσετε ευχάριστα την ημέρα σας, σύμφωνα με τους ειδικούς.

5 πράγματα που μπορείτε να κάνετε το πρωί για να έχετε μια καλύτερη μέρα

  • Ξεκινήστε κάνοντας διαλογισμό και βαθιές αναπνοές
  • Εστιάστε σε αυτό που θέλετε να συμβεί και κάντε μια λίστα
  • Κρεμάστε κάτι στην κρεβατοκάμαρά σας που σας κάνει να χαμογελάτε
  • Κινηθείτε λίγο
  • Ό,τι κι αν προσπαθείτε, μείνετε συνεπείς

Ξεκινήστε την ημέρα σας με διαλογισμό και μερικές βαθιές αναπνοές

«Το πρώτο πράγμα που κάνω είναι να προσπαθήσω να ξεκινήσω τη μέρα με κάποιο είδος διαλογισμού», μοιράστηκε η Leno. Η ειδικός είπε ότι το να αφιερώσετε λίγα λεπτά το πρωί στις βαθιές αναπνοές και στην ηρεμία του μυαλού σας, είτε ακολουθώντας έναν καθοδηγούμενο διαλογισμό είτε απλά αναπνέοντας μόνοι σας. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να νιώσετε καλύτερα και με πιο καθαρό μυαλό.

Εστιάστε σε αυτό που θέλετε να συμβεί και φτιάξτε μια λίστα

Αντί να ξεκινάτε τη μέρα σας εστιάζοντας σ’ αυτό που πήγε στραβά χθες ή τι μπορεί να πάει στραβά σήμερα, σκεφτείτε καλύτερα τα πράγματα που θέλετε να πετύχετε. Αυτό ακούγεται προφανές, αλλά είναι εύκολο να μπουν στο μυαλό σας αρνητικές σκέψεις. «Ακόμα και αν πιστεύετε ότι η μέρα σας ή οι μέρες σας θα είναι γεμάτες χάος, αρχίστε να οραματίζεστε κάτι θετικό», προτείνει η Leno.

Κρεμάστε κάτι στο υπνοδωμάτιό σας που σας φτιάχνει το κέφι

Αν δεν έχετε ήδη ένα έργο τέχνης ή μια φωτογραφία που “σας γεμίζει χαρά” κρεμασμένη στο υπνοδωμάτιό σας, πάρτε μία τώρα. Το να ξυπνάτε και να σας θυμίζει οπτικά αμέσως διασκεδαστικές διακοπές, ένα αγαπημένο πρόσωπο ή ακόμα και ένα έργο τέχνης που σας αρέσει πραγματικά, μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ξεκινήσετε τη μέρα σας.

Κινηθείτε λίγο

Δεν χρειάζεται να είναι ολόκληρη προπόνηση. Μπορείτε να κάνετε απαλό stretching για λίγα λεπτά ή λίγη γιόγκα. Εάν έχετε χρόνο και ενέργεια κάντε μια προπόνηση. Αλλά μπορείτε να αποκομίσετε τα οφέλη στη διάθεσή σας ακόμα και με λίγη κίνηση.

Ό,τι κι αν προσπαθείτε, μείνετε συνεπείς

Αναμφίβολα, το πιο δύσκολο κομμάτι κάθε συνήθειας είναι να την εδραιώσετε. Η Leno σημειώνει ότι παρόλο που μπορεί να είναι δύσκολο να ενσωματώσετε αυτές τις πρακτικές και μπορεί να σας φανεί εξαναγκαστικό, το θέμα είναι να συνεχίσετε να προσπαθείτε και να διατηρήσετε την πειθαρχία σας. «Πιστεύω ότι βρίσκεις χρόνο για τα πράγματα που είναι σημαντικά για σένα», λέει η Leno. Και με τον καιρό, οι πρακτικές σας θα γίνουν κομμάτι της καθημερινότητάς σας και θα θέλετε να τις κάνετε.

 

ΠΗΓΗ