Τι σημαίνει για την υγεία το χρώμα που έχει το κερί στο αυτί

Το χρώμα και η υφή στο κερί των αυτιών «μαρτυρά» πολλά για την υγεία του ανθρώπου, καθώς μπορεί να αποτελεί προειδοποιητικό σημάδι για κάποιο πρόβλημα που ενδεχομένως να αντιμετωπίζουμε.

Συνήθως, το κερί των αυτιών των περισσότερων ανθρώπων έχει κίτρινο ή καφέ χρώμα και υγρή και κολλώδη σύσταση. Αυτό είναι και το υγιές, όπως αναφέρει το express.co.uk.

Τι δείχνουν οι διαφορετικές αποχρώσεις στο κερί των αυτιών
Ωστόσο, το κερί μπορεί να έχει διαφορετικό χρώμα και υφή ανάλογα με ορισμένα πράγματα που συμβαίνουν μέσα στα αυτιά. Το μαλακό και κίτρινο κερί είναι φρεσκοφτιαγμένο και υγιές. Οι πιο σκούρες αποχρώσεις του κίτρινου (με πιο πισσώδη σύσταση) δείχνει σημάδια ότι βρίσκεται εκεί για αρκετό καιρό, αν και αυτό είναι επίσης κάτι το υγιές.

Το ανοιχτόχρωμο κερί με φλοιό είναι σημάδι ότι ο αυτοκαθαρισμός βρίσκεται σε λειτουργία. Αυτό βρίσκεται συχνά όταν έχει εκτοπιστεί από το αυτί. Τα άτομα με δερματικές παθήσεις, όπως έκζεμα ή ψωρίαση, έχουν συχνά κερί στο αυτί με αυτό το χρώμα.

Το μαύρο κερί μπορεί με την πρώτη ματιά να χτυπάει καμπανάκι, αλλά είναι μάλλον πιο συνηθισμένο από ό,τι νομίζουμε. Αυτή η αλλαγή μπορεί να σηματοδοτεί συσσώρευση κεριού στο αυτί που δεν έχει καθαριστεί με φυσικό τρόπο.

Με απλά λόγια, το κερί που μαυρίζει έχει οξειδωθεί αφού έχει παραμείνει στο αυτί για πολύ καιρό και έχει εκτεθεί στον αέρα και στη φυσική βακτηριακή ζύμωση. Για τα άτομα που χρησιμοποιούν ακουστικά βαρηκοΐας, το μαύρο κερί στο αυτί είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο.

Το κοκκίνισμα στο κερί θα μπορούσε να είναι σημάδι αίματος στο αυτί. Καθώς ο ακουστικός πόρος περιέχει πολλά αιμοφόρα αγγεία, θα μπορούσε να είναι απλώς μια γρατζουνιά, αλλά θα μπορούσε επίσης να είναι σημάδι μόλυνσης του αυτιού.

Εάν έχετε φυσικά σκούρο κερί στο αυτί, μπορεί να είναι δύσκολο να καταλάβετε αν υπάρχει αίμα. Σε αυτή την περίπτωση, απλά βάλτε λίγο κερί από το αυτί σε ένα χαρτομάντιλο και πιέστε το. Τότε θα πρέπει να διακρίνετε πιο εύκολα το υποκείμενο χρώμα. Εάν ανησυχείτε για αίμα στο κερί του αυτιού σας, θα πρέπει να ελέγξετε τα αυτιά σας από έναν ωτορινολαρυγγολόγο.

Πιθανώς πιο ανησυχητικό από το μαύρο και το κόκκινο είναι η ανεύρεση πράσινου κεριού στο αυτί. Αυτό είναι συνήθως σημάδι μόλυνσης, πιθανότατα μόλυνσης του μέσου ωτός, ειδικά αν αυτή η πράσινη εκροή συνοδεύεται από δυσάρεστη οσμή.

Για να ελέγξετε αν το πράσινο κερί στο αυτί σας οφείλεται σε λοίμωξη, κλείστε ένα ραντεβού με τον παθολόγο σας, ο οποίος πιθανότατα θα το αντιμετωπίσει με αντιβιοτικές σταγόνες για το αυτί ή με μια αγωγή αντιβιοτικών από το στόμα.

reader.gr

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ