Διατροφή: Μια αλλαγή αρκεί για αμέτρητα οφέλη

Εάν μειώσουμε το επεξεργασμένο κρέας στην διατροφή μας κατά περίπου ένα τρίτο περισσότερες από 350.000 περιπτώσεις διαβήτη θα μπορούσαν να αποτραπούν σε διάστημα δέκα ετών μόνο στις ΗΠΑ, αποκαλύπτει νέα επιστημονική μελέτη.

Η μείωση της πρόσληψης επεξεργασμένου κρέατος από τους ενήλικες στις ΗΠΑ κατά 30% – ισοδύναμο με περίπου 10 φέτες μπέικον την εβδομάδα – θα οδηγούσε επίσης σε δεκάδες χιλιάδες λιγότερες περιπτώσεις καρδιαγγειακών παθήσεων και καρκίνου του παχέος εντέρου, λένε οι ερευνητές.

Οι ερευνητές από το University of Edinburgh’s Global Academy of Agriculture and Food Systems μαζί με τους ερευνητές από το University of North Carolina ανέπτυξαν ένα εργαλείο προσομοίωσης για να εκτιμήσουν τις επιδράσεις της μείωσης της κατανάλωσης επεξεργασμένου και μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος στην υγεία.

Ενώ πολλές μελέτες έχουν εντοπίσει την σύνδεση μεταξύ των υψηλών επιπέδων κατανάλωσης επεξεργασμένου κρέατος και των χρόνιων ασθενειών, λίγες έχουν αξιολογήσει τον αντίκτυπο σε πολλαπλές εκβάσεις υγείας. Για την παρούσα μελέτη, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από μια εθνική έρευνα για την υγεία από τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) για να δημιουργήσουν ένα προσομοιωμένο, αντιπροσωπευτικό δείγμα του ενήλικου πληθυσμού των ΗΠΑ.

Λιγότερο επεξεργασμένο κρέας; Λιγότερες καρδιαγγειακές παθήσεις

Η ομάδα των ερευνητών εκτίμησε πώς οι αλλαγές στην κατανάλωση κρέατος επηρεάζουν τον κίνδυνο διαβήτη, καρδιαγγειακής νόσου, καρκίνου του παχέος εντέρου και θανάτου. Οι επιπτώσεις αξιολογήθηκαν στο συνολικό πληθυσμό και χωριστά με βάση την ηλικία, το φύλο, το οικογενειακό εισόδημα και την εθνικότητα.

Εκτός από την πρόληψη περισσότερων από 350.000 περιπτώσεων διαβήτη, η μείωση της πρόσληψης επεξεργασμένου κρέατος κατά 30% θα οδηγούσε σε 92.500 λιγότερες περιπτώσεις καρδιαγγειακών παθήσεων και 53.300 λιγότερες περιπτώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου σε μια δεκαετία, λένε οι ερευνητές. Σε αυτό το σενάριο, οι λευκοί άντρες και εκείνοι με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μεταξύ 25.000 και 55.000 δολαρίων βρέθηκαν να έχουν τα μεγαλύτερα οφέλη για την υγεία.

Οι ερευνητές ανέλυσαν επίσης τις επιδράσεις της μειωμένης πρόσληψης τόσο επεξεργασμένου όσο και μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος. Η μείωση της κατανάλωσης και των δύο κατά 30% φάνηκε να έχει ως αποτέλεσμα 1.073.400 λιγότερες περιπτώσεις διαβήτη, 382.400 λιγότερες περιπτώσεις καρδιαγγειακών παθήσεων και 84.400 λιγότερες περιπτώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου.

Να μειώσουμε και το μη επεξεργασμένο κρέας στην διατροφή μας;

Η μείωση της πρόσληψης μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος μόνο κατά 30%, που ισοδυναμεί περίπου με ένα μπιφτέκι βοείου κρέατος λιγότερο την εβδομάδα, φάνηκε να οδηγεί σε περισσότερες από 732.000 λιγότερες περιπτώσεις διαβήτη. Επίσης φάνηκε να οδηγεί σε 291.500 λιγότερες περιπτώσεις καρδιαγγειακής νόσου και 32.200 λιγότερες περιπτώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου.

Καθώς τα επιβεβαιωμένα επιστημονικά στοιχεία για την επίδραση της κατανάλωσης μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος στην υγεία είναι περιορισμένα, οι ερευνητές τονίζουν ότι οι παραπάνω εκτιμήσεις θα πρέπει να ερμηνεύονται με προσοχή και ότι στο μέλλον χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να καταλήξουμε σε πιο ασφαλή συμπεράσματα αναφορικά με την διατροφή μας.

https://www.vita.gr/