Πάτρα: «Πραγματικές αλήθειες» από τον Δημοτικό Κινητό Κινηματογράφο

«Πραγματικές αλήθειες, η ζωή της Estela de Carlotto», είναι ο τίτλος της εμβληματικής και βραβευμένης στο ΦεστιβάλValladolid - Seminci (ΕπίσημηΕπιλογήτουδιαγωνισμού),  ταινίας που θα προβληθεί στις 9.30 το βράδυ την Πέμπτη 11 Ιουλίου στο προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου Μιντιλογλίουκαι την Κυριακή 14 Ιουλίου στο Κάτω Καστρίτσι (Προαύλιο Χώρο Συλλόγου), για την ενότητα του Δημοτικού Κινητού Κινηματογράφου.

Η ταινία είναι αφιερωμένη στους αγνοούμενους της δικτατορίας  στην Αργεντινή και των παιδιών τους. Αναφέρεται στο πραξικόπημα των ενόπλων δυνάμεων που αντικατέστησε την συνταγματική κυβέρνηση της χώρας. Περιγράφει επίσης τις πολιτικές τρομοκρατίας και καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων που εφάρμοζαν  καθημερινά, ενώ μέσα σε λίγα χρόνια χιλιάδες πολίτες, κυρίως αντιφρονούντες, διαφορετικών ηλικιών και κοινωνικών στρωμάτων εξαφανίστηκαν μυστηριωδώς, ενώ άλλοι δολοφονήθηκαν.

Ανάμεσα στα θύματα του καθεστώτος υπήρξαν νεαρές γυναίκες, μικρά παιδιά και αγέννητα μωρά. Γυναίκες που κατά τη διάρκεια της σύλληψης τους κυοφορούσαν, γεννούσαν μέσα στις φυλακές και τα μωρά τους αφού τα απήγαγαν, δίνονταν για υιοθεσία σε στρατιωτικούς και ανθρώπους φιλικά προσκείμενους προς το καθεστώς.

ΗΕστέλαήτανμιακυρίατηςμεσαίαςτάξηςπουμοίραζετοχρόνοτηςανάμεσαστηνοικογένειάτηςκαιτηδουλειάτηςωςδιευθύντριαςσχολείουκαιζούσεεντελώςαπομακρυσμένηαπόκάθεπολιτικήδραστηριότητα. Ωστόσο, μετάτηναπαγωγήκαιτηδολοφονίατηςκόρηςτης, Λάουρα, μεταξύ 1977καιτο 1978, καιτηνεξαφάνισητουεγγονούτηςΓκίντοπουτονκρατούσανοιαπαγωγείςτου, ηζωήτηςάλλαξεεντελώς.

Βραβεία: 2011 : ΦεστιβάλValladolid - Seminci : ΕπίσημηΕπιλογήτουδιαγωνισμούταινιών.

Ο NicolásGilLavedra μέσα από τον κινηματογραφικό φακό αφηγείται τη ζωή της ακτιβίστριας ανθρωπίνων δικαιωμάτων , προέδρου των "Γιαγιάδων της Πλατείας Μαΐου" στην Αργεντινή.

Σενάριο: María Laura Gargarella, Jorge Maestro.

Πρωταγωνιστούν:       Susu Pecoraro, Alejandro Awada, Laura Novoa.

Η προβολή γίνεται σε συνεργασία με το ινστιτούτο Θερβάντες

Η είσοδος είναι δωρεάν

https://www.imdb.com/title/tt1926246/?ref_=fn_al_tt_1

https://www.youtube.com/watch?v=OQpxXJXzOoU