Σχεδιάζετε να κάνετε διακοπές χωρίς τον σκύλο σας; – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Υπάρχει τρόπος να «εξηγήσετε» στον σκύλο σας ότι θα χρειαστεί να μείνει για κάποιες συνεχόμενες μέρες με ανθρώπους που δεν γνωρίζει. Έτσι ώστε, να αντέξει την απουσία σας, και να περάσει και εκείνος καλά.

Βέβαια, δεν μιλάμε για την περίπτωση που έχετε τη δυνατότητα να τον αφήσετε σε συγγενικό πρόσωπο ή σε φίλο σας, με τους οποίους αισθάνεται οικεία, καθώς έχει επισκεφτεί το σπίτι τους πολλές φορές και το νιώθει ως «δεύτερο» σπίτι. Μάλιστα, έχει παραμείνει εκεί, ενώ εσείς απουσιάζετε.

Αν δεν έχετε αυτή τη δυνατότητα, λοιπόν, υπάρχουν, σύμφωνα με τη θετική εκπαιδεύτρια σκύλων, Ανθή Αγγελικάκη, δύο επιλογές.

Φροντίδα στο σπίτι σας

Η πρώτη είναι, όπως λέει η κα Αγγελικάκη, να παραμείνει στο σπίτι σας και να αναζητήσετε ανθρώπους που αναλαμβάνουν τη φροντίδα του. Δηλαδή, κάποιον να τον επισκέπτεται καθημερινά, να τον ταΐζει και να ανανεώνει το νερό του, να τον βγάζει βόλτα και να του κάνει παρέα.

«Καλό είναι, όταν επικοινωνήσετε μαζί του, να του πείτε το καθημερινό πρόγραμμα του σκύλου σας. Ώστε να σας επιβεβαιώσει ότι μπορεί να αντεπεξέλθει. Έτσι θα είστε ήσυχοι και εσείς. Διαφορετικά, αναζητήστε άλλον», επισημαίνει η κα Αγγελικάκη.

Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να έρθετε σε επαφή από νωρίς με τον άνθρωπο που θα φροντίζει τον σκύλο σας όσο λείπετε

Εννοείται, όπως τονίζει η εκπαιδεύτρια, ότι τού περιγράφετε τον χαρακτήρα, τις ιδιαιτερότητες, τις προτιμήσεις του. Για παράδειγμα:

● Αν και πόσες ώρες αντέχει ο σκύλος σας να μένει μόνος του. Όταν δεν είναι κανείς στο σπίτι, ποια είναι η συμπεριφορά του;

● Είναι φιλικός προς αλλά άτομα και κυρίως προς τους επισκέπτες ;

● Είναι φοβικός ή επιφυλακτικός με τους ξένους;

Επίσης, όπως αναφέρει η κα Αγγελικάκη, μπορείτε να συνεννοηθείτε με τον άνθρωπο που θα τον φροντίζει, να βάλετε κάμερες στο σπίτι, εάν νομίζετε ότι θα νιώθετε καλυτέρα.

Είναι καλό, ο άνθρωπος που θα αναλάβει τον σκύλο σας να έρθει σε επαφή μαζί του προτού φύγετε για διακοπές. Να γνωριστούν, να περάσουν χρόνο μαζί – μέσα αλλά και έξω από το σπίτι. Να δείτε πώς αισθάνεται ο σκύλος σας μαζί του. Και, βεβαίως, να τον γνωρίσετε και εσείς.

Φιλοξενία σε ξενοδοχείο/πανσιόν ή σε pet keeper

Η δεύτερη επιλογή, σύμφωνα με την κα Αγγελικάκη, είναι να τον πάτε σε ξενοδοχείο/πανσιόν. Ή να τον φιλοξενήσει στο σπίτι του ένας pet keeper.

Διευκρινίζει ότι, εάν ο σκύλος σας δεν νοιώθει άνετα σε νέα περιβάλλοντα, ή έχει κάποιες φοβίες, όπως σύνδρομο εγκατάλειψης, ή έχει ζήσει σε κλουβί, δεν θα ήταν καλή ιδέα να τον αφήσετε σε κάποιο ξενοδοχείο ή σε pet keeper. Ειδικά σε κάποιο ξενοδοχείο.

Αν και, όπως επισημαίνει η κα Αγγελικάκη, υπάρχουν ξενοδοχεία/πανσιόν, όπου τα σκυλάκια φιλοξενούνται σε δωμάτια.

«Αν, λοιπόν, επιλέξετε να πάτε τον σκύλο σας σε ξενοδοχείο/πανσιόν ή στο σπίτι ενός pet keeper, και σε αυτήν την περίπτωση δίνουμε σαφείς πληροφορίες για εκείνον. Για τη ρουτίνα, τις προτιμήσεις του και, γενικότερα για το πρόγραμμά του και τον χαρακτήρα του. Όπως, για παράδειγμα, πώς συμπεριφέρεται σε αγνώστους ή σε άτομα που γνωρίζει ελάχιστα; Ποια είναι η σχέση του με τα άλλα σκυλιά;», αναφέρει η κα Αγγελικάκη.

Φροντίζουμε να πάμε αρκετές φορές στον χώρο όπου θα φιλοξενηθεί. Καθόμαστε όλοι μαζί και, όταν δούμε τον σκύλο μας άνετο, τον αφήνουμε, λίγες ώρες. Για μία – δύο μαζί με τους ανθρώπους (του ξενοδοχείου) ή με το πρόσωπο που θα τον φιλοξενήσει.

Συμβουλές

Όταν φτάσει η ώρα να αποχαιρετήσετε τον σκύλο σας, η κα Αγγελικάκη συμβουλεύει: «Καλό είναι, να αφήσετε το κρεβάτι του και το αγαπημένο του παιχνίδι. Να φροντίσετε, επίσης, να είναι πλήρως αποπαρασιτωμένος και εμβολιασμένος».

Εν κατακλείδι η κα Αγγελικάκη επισημαίνει: «Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να έρθετε σε επαφή από νωρίς με τον άνθρωπο που θα φροντίζει τον σκύλο σας όσο λείπετε. Να κανονίσετε τουλάχιστον μία συνάντηση. Δεν ξεχνάμε, όμως, ότι ορισμένοι σκύλοι θέλουν περισσότερο χρόνο για να εξοικειωθούν με τον χώρο και τους ανθρώπους. Και, ίσως, χρειαστούν παραπάνω συναντήσεις».

https://www.in.gr/

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ