Δημοτική Αρχή Πάτρας - ΚΚΕ Αχαΐας: Τι αναφέρουν για την μεγάλη φωτιά στο Γηροκομειό

Σε ανακοίνωση της Τομεακής Επιτροπής Αχαΐας του ΚΚΕ αναφέρονται τα εξής:

Η μεγάλη πυρκαγιά, που ξέσπασε σήμερα το μεσημέρι στην περιοχή Γηροκομειό της Πάτρας δίπλα σε κρίσιμες υποδομές, απέδειξε για μια ακόμη φορά τις τεράστιες ελλείψεις σε υποδομές, μέσα πυρόσβεσης, μέτρα πυροπροστασίας και γενικότερα προστασίας του λαού σε συνθήκες καύσωνα. Αποδεικνύονται και επιβεβαιώνονται οι συνεχείς καταγγελίες και οι διεκδικήσεις του ΚΚΕ για ολοκληρωμένο σχέδιο πρόληψης και κατάσβεσης των πυρκαγιών με ευθύνη του κράτους, με αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης και ενίσχυσης των μέσων πυρόσβεσης.

Απέναντι στις ελλείψεις για μια ακόμη φορά έπαιξε σημαντικό ρόλο η ετοιμότητα και επαγρύπνηση των κατοίκων, αφού στην κατάσβεση της πυρκαγιάς πρωτοστάτησε ο ίδιος ο λαός, με τη Δημοτική Αρχή, το Εργατικό Κέντρο Πάτρας και τις ομάδες πυροπροστασίας των συνδικάτων, τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

Αυτή η κινητοποίηση δυνάμεων είναι που έσωσε το Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Παίδων, η άμεση παρέμβαση του ίδιου του λαού, των εργαζομένων του Νοσοκομείου και των κομμουνιστών που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή, πριν ακόμα και από τις δυνάμεις πυρόσβεσης.

Σήμερα ο λαός μας μαζί με τις δυνάμεις πυρόσβεσης έσβησε άλλη μια πυρκαγιά, από αύριο ο ίδιος ο λαός να ανατρέψει αυτή την αντιλαϊκή πολιτική, της κυβέρνησης και των υποστηρικτών της, που αφήνει το λαό έρμαιο των πυρκαγιών πετώντας τους το μπαλάκι της ατομικής ευθύνης, χωρίς να παίρνει τα απαραίτητα μέτρα πυροπροστασίας. Έχει ευθύνες για τα ψίχουλα που δίνει στην Πολιτική Προστασία του Δήμου Πατρέων (153.000€), όταν οι ανάγκες ξεπερνούν το 1εκ ευρώ, μετακυλώντας μια σειρά ευθύνες που είναι δική της αρμοδιότητα.

Να παρθούν εδώ και τώρα μέτρα!

Με ευθύνη της κυβέρνησης και του Υπουργείου Υγείας να αποκατασταθούν άμεσα όλες οι βλάβες που προκλήθηκαν στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Παίδων και να επαναλειτουργήσει άμεσα.

Να επαναλειτουργήσουν άμεσα όλα τα Ιδρύματα που λειτουργούν στην περιοχή.

Να ξεκινήσει άμεσα η καταγραφή των ζημιών και να αποζημιωθούν στο 100%.

Από την πλευρά της η Δημοτική Αρχή αναφέρει:

Η σημερινή μεγάλη πυρκαγιά στο Γηροκομειό αναδεικνύει τις διαχρονικές ευθύνες των Κυβερνήσεων, συνολικά του κρατικού μηχανισμού, για τις μεγάλες ελλείψεις στα μέσα και υποδομές πυροπροστασίας και πυρόσβεσης. Δείχνει άλλη μια φορά την ορθότητα των διαχρονικών διεκδικήσεων της Δημοτικής Αρχής και των φορέων του πατραϊκού λαού.

Ταυτόχρονα, αναδεικνύεται η μεγάλη δύναμη του λαού, που οργανωμένος μπαίνει μπροστά για να υπερασπιστεί τη ζωή του, την περιουσία του, το περιβάλλον.

Η σημερινή μεγάλη φωτιά στο Γηροκομειό τέθηκε υπό έλεγχο με τη συμβολή της Δημοτικής Αρχής και των εργαζομένων του Δήμου, του Καραμανδανείου, του Κωνταντοπούλειου, των ομάδων πυροπροστασίας του Εργατικού Κέντρου, των εθελοντικών ομάδων του Δήμου και εθελοντών κατοίκων της Περιοχής, που βρέθηκαν στο πλευρό των πυροσβεστικών δυνάμεων. Μ’ αυτόν τον τρόπο σώθηκε το Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Παίδων, το Κωνσταντοπούλειο Ευγηρείο, τα άλλα Ιδρύματα της περιοχής και όλοι οι ασθενείς και οι τρόφιμοι απομακρύνθηκαν με ασφάλεια.

Η Δημοτική Αρχή της Πάτρας καλεί την Κυβέρνηση:

Να ενισχύσει με την αναγκαία χρηματοδότηση την Πολιτική Προστασία του Δήμου Πατρέων και με το αναγκαίο προσωπικό, καθώς αυτή η τόσο κρίσιμη Υπηρεσία, αριθμεί αυτή τη στιγμή 2 μόνιμους εργαζόμενους!

Να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα, για να επαναλειτουργήσει άμεσα το Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Παίδων και να επισκευαστούν όλες οι ζημιές από τη φωτιά.
Να επαναλειτουργήσουν άμεσα με ασφάλεια το Κωνσταντοπούλειο Ευγηρείο και το Θεραπευτικό Παιδαγωγικό Κέντρο “Η ΜΕΡΙΜΝΑ”.
Άμεση εκτίμηση των ζημιών και αποζημίωση των πληγέντων στο 100%, χωρίς καμία καθυστέρηση.

Δήλωση του Δημάρχου Πατρέων, Κώστα Πελετίδη, για τη μεγάλη φωτιά που ξέσπασε σήμερα στο Γηροκομειό

Η σημερινή μεγάλη φωτιά στο Γηροκομειό, επί της ουσίας μέσα στον οικιστικό ιστό, δείχνει το πόσο εύκολα μπορεί να γίνει μια μεγάλη καταστροφή. Σήμερα το αποφύγαμε, αλλά μπροστά μας έχουμε μια διαχρονική απειλή, πράγμα που αναδεικνύει τις τεράστιες ευθύνες των Κυβερνήσεων -της σημερινής και των προηγούμενων- και ενός συστήματος που το μόνο που το νοιάζει είναι τα κέρδη των λίγων.

Τη στιγμή που εμείς “καιγόμαστε” η κυβέρνηση “καίγεται” για το πώς θα “μπουκώσει” με χρήματα τη βιομηχανία του πολέμου, αφήνοντάς μας ανυπεράσπιστους, για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των λίγων.

Μετά μάλιστα από τόσες καταστροφές που έχει ζήσει ο λαός μας τα τελευταία χρόνια, θρηνώντας θύματα, οι αρμόδιες Υπηρεσίες, τόσο της Πυροσβεστικής, όσο και της Πολιτικής Προστασίας, παραμένουν υποχρηματοδοτημένες και υποστελεχωμένες.

Σήμερα τις ζωές και τα σπίτια του λαού, το Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Παίδων, το Κωνσταντοπούλειο Ευγηρείο, τα έσωσαν οι εργαζόμενοι, ο λαός, με την αυτοθυσία τους και την οργάνωσή τους.

Όλοι μαζί, μπορούμε να διεκδικήσουμε και να πετύχουμε την άμεση ασφαλή επαναλειτουργία του Καραμανδανείου και όλων των ιδρυμάτων, καθώς και να παρθούν επιτέλους όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ολοκληρωμένη αντιπυρική προστασία, με αποκλειστική ευθύνη του κράτους.