Πηγούνι που μοιάζει βρώμικο, κόκκινα σπυράκια – Η ακμή στις γάτες και πώς θεραπεύεται

Εσείς γνωρίζατε ότι μια γάτα μπορεί να έχει ακμή;

Οι γάτες, ακριβώς όπως οι άνθρωποι, μπορούν να παρουσιάσουν ακμή. Αν παρατηρήσετε κόκκινα εξογκώματα, μαύρα στίγματα, ή πληγές που μοιάζουν με σπυράκια στο πηγούνι της γάτας σας, ενδέχεται να υποφέρει από από αυτή τη δερματική πάθηση.

Τι προκαλεί την ακμή στις γάτες;

Η ακμή στις γάτες είναι μια πάθηση κατά την οποία οι θύλακες των τριχών (συνήθως στο πηγούνι) παράγουν μεγάλη ποσότητα κερατίνης και φράζουν.

Η ακμή στις γάτες μπορεί να εμφανιστεί μία φορά, ή να αποτελεί χρόνια πάθηση. Όλες οι γάτες μπορούν να εμφανίσουν ακμή, ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο ή τη φυλή τους. Τόσο στειρωμένες όσο και αστείρωτες γάτες μπορούν να παρουσιάσουν ακμή.

Συμπτώματα της ακμής στις γάτες

Τα συνήθη συμπτώματα που σχετίζονται με την ακμή στις γάτες είναι:

– πηγούνι που μοιάζει βρώμικο

– κόκκινα σπυράκια που σπάνε στο πηγούνι ή στα χείλη της γάτας

Οι γάτες με χρόνια ή σοβαρή ακμή μπορεί να έχουν θύλακες τόσο φραγμένους που ενώνονται δημιουργώντας πρησμένες, επίπονες κρούστες. Όσο μεγαλώνουν, τόσο πιο πιθανό είναι να σπάσουν, εμπειρία όχι και πολύ ευχάριστη για εσάς και τη γάτα σας. Η χρόνια ακμή μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια τριχώματος στην επηρεασμένη περιοχή.

Αιτίες της ακμής στις γάτες

Η εικόνα που έχουμε για την ακμή στις γάτες είναι σχετικά θολή. Γνωρίζουμε ότι σχετίζεται με την αυξημένη παραγωγή κερατίνης, που είναι μια ουσία από την οποία αποτελείται το εξωτερικό στρώμα του δέρματος. Για διάφορους λόγους, η επιπλέον κερατίνη μπορεί να παγιδευτεί, προκαλώντας τη δημιουργία μαύρων στιγμάτων, τα οποία όταν μολυνθούν από βακτήρια, δημιουργούν σπυράκια.

Θεωρείται ότι η ακμή στις γάτες σχετίζεται με:

– ελλιπή καλλωπισμό

– λιπαρό δέρμα και υπερβολική παραγωγή κερατίνης

– τη λειτουργία του ανοσοποιητικού φράγματος της επιδερμίδας

Πώς γίνεται η διάγνωση της ακμής στις γάτες;

Η διάγνωση της ακμής στις γάτες προκύπτει μετά από κλινική εξέταση, λήψη ιστορικού, και αποκλείοντας άλλες πιθανές δερματολογικές παθήσεις. Μπορεί, επίσης, να πρέπει να γίνει λήψη επιχρίσματος του δέρματος και κυτταρολογική ανάλυση για να αποκλειστούν άλλες αιτίες όπως καρκίνοι του δέρματος, και μια πάθηση που ονομάζεται σύνδρομο ηωσινόφιλου κοκκιώματος.

Πώς θεραπεύεται η ακμή στις γάτες;

Μην πειράζετε ΠΟΤΕ την ακμή της γάτας σας, καθώς μπορεί να της προκαλέσετε πόνο ή μόλυνση.

Η θεραπεία που μπορεί να σας προτείνει ο/η κτηνίατρός σας, ενδέχεται να περιλαμβάνει αντιβιωτικά που χορηγούνται από το στόμα ή ενέσιμα, και σαμπουάν ή μαντηλάκια τοπικής χρήσης. Αν το δέρμα της γάτας σας αρχίσει να καθαρίζει, οι τοπικές θεραπείες μπορούν να σταματήσουν σταδιακά, αλλά αν η γάτα σας εμφανίσει ξανά επεισόδιο ακμής, θα πρέπει ο/η κτηνίατρος να σας προτείνει ένα θεραπευτικό πρόγραμμα συντήρησης.

Ρωτήστε, ακόμα, τον/την κτηνίατρο, αν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ζεστές κομπρέσες για να ανακουφίσετε τη γάτα σας από τον πόνο.

Πώς να καθαρίζετε το πρόσωπο της γάτας σας αν έχει ακμή

Όπως οι άνθρωποι πρέπει να καθαρίζουν συχνά το πρόσωπό τους αν έχουν ακμή, έτσι και οι γάτες που εμφανίζουν αυτή την πάθηση χρειάζονται μια ρουτίνα καθαριότητας. Ο/η κτηνίατρός σας μπορεί να σας προτείνει μαντηλάκια με υπεροξείδιο του βενζολίου, αλλά είναι σημαντικό να βρείτε μαντηλάκια ειδικά για γάτες, καθώς τα ανθρώπινα έχουν πολύ ισχυρή δράση. Τριμάροντας προσεχτικά το τρίχωμα στη γύρω περιοχή μπορείτε να βοηθήσετε, επίσης, με τη μείωση των βακτηρίων. Πλένετε συχνά τα μπολ του νερού και του φαγητού της γάτας σας, και προτιμήστε μπολ από ανοξείδωτο ατσάλι, γυαλί, ή κεραμικά.

Τελευταίες σκέψεις:

Αν η γάτα σας έχει ακμή, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε. Δεν πρόκειται για κάποια σοβαρή πάθηση που θα της προκαλέσει ιδιαίτερη ενόχληση, εκτός από την περίπτωση που τα σπυράκια πρήζονται και δημιουργούν κρούστες.

https://www.topetmou.gr/