Αρθρώσεις: Το «κρακ» που ανακουφίζει και προβληματίζει

Πολλές συζητήσεις έχουν γίνει κατά καιρούς γύρω από το λεγόμενο «σπάσιμο» στις αρθρώσεις. Πρόκειται για μια κίνηση, που η αλήθεια είναι ότι μπορεί να ανακουφίζει τα δάχτυλά σας. Στην πραγματικότητα, όμως, είναι επιβλαβής για την υγεία; Ανεξάρτητα με τις φήμες, ίσως αν κατανοήσουμε καλύτερα τους μηχανισμούς πίσω από αυτή την κίνηση, καταστεί πιο ξεκάθαρο γιατί είναι ευχάριστη και ανακουφιστική.

Πώς συμβαίνει το «κρακ» στις αρθρώσεις

Ας ξεκινήσουμε από το γεγονός ότι το «κρακ» που ακούγεται δε συνεπάγεται ότι κάτι σπάει στις αρθρώσεις. Μέσα στην άρθρωση υπάρχει το αρθρικό υγρό που είναι γεμάτο με φυσαλίδες αερίου, κυρίως διοξείδιο του άνθρακα και άζωτο. Η ταχύτητα με την οποία γίνεται η κίνηση προκαλεί τη διάλυση της φυσαλίδας και τον χαρακτηριστικό ήχο του «κρακ». Όταν συμβαίνει αυτό μπορεί να νιώθετε ανακούφιση και ελαφρώς καλύτερη κινητικότητα, καθώς διεγείρονται οι νευρικές απολήξεις γύρω από την άρθρωση. Ωστόσο, με τη πάροδο του χρόνου παρατηρείται ότι πολλοί άνθρωποι ικανοποιούνται ακούγοντας μόνο τον ήχο του «κρακ». Οπότε, η διαδικασία του «σπασίματος» των αρθρώσεων αποτελεί για τους ίδιους μια συνηθισμένη και ευχάριστη ιεροτελεστία.

Είναι επιβλαβές για την υγεία;

Αρκετοί έχουν προσπαθήσει να συνδέσουν το «σπάσιμο» των αρθρώσεων με την εμφάνιση αρθρίτιδας. Όμως, κάτι σχετικό δεν φαίνεται να έχει αποδειχθεί. Σε ορισμένες μελέτες φαίνεται ότι το «σπάσιμο» των αρθρώσεων, ίσως, προκαλεί διόγκωση στα δάχτυλα και μειωμένη δύναμη στη λαβή. Επιβάλλεται, όμως, να γίνουν περαιτέρω μελέτες για τη δύναμη της λαβής και το «σπάσιμο των αρθρώσεων, γιατί σύμφωνα με μια έρευνα του 2017 του Hand Surgery & Rehabilitation, δεν υπήρξε καμία ανάλογη συσχέτιση που να επηρέασε τη δύναμη της λαβής.

Ωστόσο, θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στις αρθρώσεις του λαιμού και της σπονδυλικής στήλης, οι οποίες είναι πιο ευαίσθητες και επιρρεπείς στους τραυματισμούς. Αν έχετε αμφιβολίες σχετικά με τον τρόπο που θα ανακουφίσετε τις συγκεκριμένες αρθρώσεις, συμβουλευτείτε τον ορθοπεδικό ή τον φυσιοθεραπευτή σας.

Συμπερασματικά, ενώ οι περισσότερες έρευνες δεν αποδεικνύουν ότι το «σπάσιμο» των αρθρώσεων προκαλεί βλάβες και σημαντικές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις, καλό είναι να ελέγχετε τη δύναμή σας και να ακολουθείτε τη φυσική κίνηση της κάθε άρθρωσης. Αν νιώθετε συνεχόμενο πόνο και βάρος, μιλήστε με ένα επαγγελματία υγείας που θα σας βοηθήσει με τον σωστό τρόπο.

https://www.vita.gr/

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ