Εκπρόσωπος Ισραήλ: Θα συνεχίσουμε την επιχείρηση στη Γάζα και δεν θα συμμετάσχουμε σε «ανούσιες» διαπραγματεύσεις με τη Χαμάς

Η εκπρόσωπος του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη, Reut Shapir Ben-Naftali, δήλωσε χτες Δευτέρα ότι η χώρα της θα συνεχίσει την επιχείρησή της στη Γάζα και δεν θα συμμετάσχει σε «ανούσιες» διαπραγματεύσεις με το κίνημα της Χαμάς.

Οι δηλώσεις της  Ισραηλινής εκπροσώπου ήρθαν μετά την ψήφιση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την έγκριση ψηφίσματος που πρότειναν οι Ηνωμένες Πολιτείες για μόνιμη κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση ομήρων στη Γάζα, το οποίο εγκρίθηκε με πλειοψηφία 14 ψήφων και η Ρωσία απείχε από την ψηφοφορία. Το Ισραήλ δεν είναι επί του παρόντος μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η Μπεν Ναφτάλι τόνισε ότι το Ισραήλ θέλει «να διασφαλίσει ότι η Γάζα δεν θα αποτελέσει απειλή για το ίδιο στο μέλλον» και υπογράμμισε τη σημασία «να επιτύχει τους στόχους του στη Γάζα, όπως η επιστροφή των ομήρων και η εξάρθρωση των δυνατοτήτων της Χαμάς. Αυτοί οι στόχοι επιτυγχάνονται, ο πόλεμος θα τελειώσει», είπε.

Το Ισραήλ είναι σταθερό στις αρχές του και δεν θα  αλλάξουν μέχρι να επιστραφούν όλοι οι όμηροι και μέχρι να εξαρθρωθούν οι στρατιωτικές και κυβερνητικές δυνατότητες της Χαμάς. Το Ισραήλ δεν θα  επιτρέψει στη Χαμάς να επανεξοπλιστεί ή να αναδιοργανώσει τις τάξεις της έτσι ώστε η Γάζα να αποτελεί απειλή για το Ισραήλ.

Ξεκαθάρισε  μάλιστα πως αυτό σημαίνει επίσης ότι το Ισραήλ δεν θα συμμετάσχει σε ανούσιες και ατελείωτες διαπραγματεύσεις που η Χαμάς  τις οποίες μπορεί να εκμεταλλευτεί ως μέσο για να κερδίσει χρόνο».

Η Χαμάς δήλωσε ότι είναι έτοιμη να συμμετάσχει με μεσολαβητές σε έμμεσες διαπραγματεύσεις για την εφαρμογή μέτρων που εγκρίθηκαν από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, όπως η πλήρης αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Λωρίδα της Γάζας, η ανταλλαγή κρατουμένων, η ανοικοδόμηση και η επιστροφή των εκτοπισθέντων στις περιοχές διαμονής τους και να απορρίψουν οποιαδήποτε αλλαγή ή αλλαγή στην περιοχή της Λωρίδας της Γάζας και την εισαγωγή της απαραίτητης βοήθειας στον πληθυσμό της Λωρίδας.

ertnews.gr