Μεξικό: Σέινμπαουμ και Ομπραδόρ συμφώνησαν σε ευρεία διαβούλευση για τις συνταγματικές και δικαστικές μεταρρυθμίσεις

Η επόμενη πρόεδρος του Μεξικού, Claudia Sheinbaum, ανακοίνωσε αυτή τη Δευτέρα ότι συμφώνησε με τον σημερινό πρόεδρο, Andrés Manuel López Obrador, να διεξαγάγει μια «πολύ ευρεία συζήτηση» σε ολόκληρη τη χώρα σχετικά με τις αμφιλεγόμενες συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που  προωθεί το κόμμα του, συμπεριλαμβανομένου του δικαστικού σώματος, για το οποίο προτείνει την εκλογή δικαστών με λαϊκή ψήφο.

Στην πρώτη της συνέντευξη Τύπου στο Εθνικό Παλάτι ως εκλεγμένη πρόεδρος, η μελλοντική διάδοχος του Λόπες Ομπραδόρ σημείωσε ότι ο πρόεδρος «συμφώνησε» ότι «σε όλες τις περιπτώσεις, θα γίνει μια ευρεία διαβούλευση αυτούς τους μήνες, πριν από το νέο Κογκρέσο» την 1η Σεπτεμβρίου. 

Η πρώην επικεφαλής της κυβέρνησης της Πόλης του Μεξικού (2018-2023) επεσήμανε ότι «λίγοι γνωρίζουν πόσοι περιφερειακοί δικαστές υπάρχουν στη χώρα», καθώς και τον συνολικό αριθμό των δικαστών.Ως εκ τούτου, επανέλαβε ότι «αυτός ο διάλογος πρέπει να ανοίξει αυτούς τους μήνες πριν από την έναρξη της συνόδου» του Συνεδρίου της Ένωσης.

Ομοίως, η Sheinbaum ανέφερε ότι η δικαστική μεταρρύθμιση θα ήταν μεταξύ των πρώτων που θα εγκριθούν, μαζί με τη μεταρρύθμιση «χωρίς επανεκλογή», ​​όπως συμφωνήθηκε με τον López Obrador.

Αυτό το πρώτο πακέτο μεταρρυθμίσεων περιλαμβάνει επίσης δύο νέα κοινωνικά προγράμματα: «υποτροφίες βασικής εκπαίδευσης και υποστήριξη για γυναίκες μεταξύ 60 και 64 ετών», όπως πρότεινε η Sheinbaum στον πρόεδρο.

Καθώς και «η μεταρρύθμιση, ειδικά για την αύξηση της καταβολής των συντάξεων στους εκπαιδευτικούς, που είναι  γενική απαίτηση», πρόσθεσε.

Με νέα και μεγάλη πλειοψηφία στο Κογκρέσο, το κυβερνών κόμμα Κίνημα Εθνικής Αναγέννησης (Μορένα) θα επιδιώξει να προωθήσει τις αμφιλεγόμενες συνταγματικές μεταρρυθμίσεις του Λόπες Ομπραδόρ.

Σχετικά με τις διαβουλεύσεις, η Sheinbaum είπε ότι θα το συζητήσουν πρώτα με την Υπουργό Εσωτερικών, Luisa María Alcalde, καθώς και με τα σημερινά μέλη της Μόνιμης Επιτροπής, και στη συνέχεια «να  ανοίξουν το ζήτημα  σε δημόσια πανεπιστήμια, νομικές σχολές, νομικές σχολές.”

Η μελλοντική πρόεδρος σχολίασε επίσης ότι θα εξετάσει την πρόταση του προέδρου να τον συνοδεύσει σε κάποιες περιοδείες σε όλη τη χώρα για να δει τα έργα και την πρόοδο του έργου, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Μετά από μια δίωρη συνάντηση με τον López Obrador, την πρώτη της συνάντηση μετά την εκλογική νίκη της 2ας Ιουνίου, την οποία η Sheinbaum περιέγραψε ως «συναισθηματική» και «πολύ χρήσιμη», η μελλοντική πρόεδρος πρόσφερε την πρώτη της μετεκλογική συνέντευξη Τύπου, μετά την οποία το μεξικάνικο πέσο υποτιμήθηκε ελαφρά.

Το Εθνικό Εκλογικό Ινστιτούτο (INE) ανέφερε ότι η Sheinbaum κέρδισε τις εκλογές με 59,76% των ψήφων, που ισοδυναμεί με περισσότερες από 35,9 εκατομμύρια ψήφους υπέρ της, το υψηλότερο ιστορικό ρεκόρ, σε σύγκριση με το 27,4% του αντιπολιτευόμενου Xóchitl Gálvez, ο οποίος συγκέντρωσε 16,5 εκατομμύρια ψήφους.

Πηγή: EFE

Μετάφραση: Αθανάσιος Ρούντος