Οι «μαύρες τρύπες» της Ν.Δ. στην κάλπη της Κυριακής - Το τέταρτο χαμηλότερο ποσοστό στην Αχαΐα

Σε αναλυτική καταγραφή των αποτελεσμάτων ανά νομό προχωράει ήδη από χθες η Ν.Δ., ώστε να καταφέρει να αποκρυπτογραφήσει ποιες είναι οι αιτίες για την καθίζηση του ποσοστού της. Τα ποσοστά της έχουν πολλές διακυμάνσεις ανά νομό. Ας δούμε τα χαμηλότερα και την πολιτική εξήγησή τους:

Το ποσοστό στον ακριτικό νομό της Ροδόπης, 19,61%, είναι το χαμηλότερο στην Ελλάδα, αλλά είναι αποτέλεσμα περισσότερο δημογραφικό παρά πολιτικό. Το μειονοτικό κόμμα ΚΙΕΦ σάρωσε με 36,1%, καθώς οι μουσουλμάνοι είναι πλέον πλειοψηφία, αφήνοντας πολύ μικρά περιθώρια στη Ν.Δ.

Αντίστοιχο θέμα υπάρχει και στην Ξάνθη, όπου η Ν.Δ. έλαβε 20,39%. Και εδώ το μειονοτικό κόμμα βγήκε πρώτο με 27,16%, με το θέμα του δημογραφικού και της μείωσης του χριστιανικού πληθυσμού να αποτελούν εθνικό ζήτημα.

Το μικρότερο ποσοστό της –πλην των δύο νομών με τη μειονότητα– η Ν.Δ. το πήρε στη Δυτική Αθήνα με 22,82%. Η συγκεκριμένη περιοχή ήταν πάντα προνομιακή της Κεντροαριστεράς και αυτό φαίνεται από το γεγονός πως ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΠΑΣΟΚ πήραν μαζί 34%.

Το αμέσως επόμενο πιο μικρό ποσοστό πήρε στην Αχαΐα με 23,13%. Ουδέποτε η πρωτεύουσα της Δυτικής Ελλάδας ήταν κάποιος ευνοϊκός για τη Ν.Δ. νομός, στις τελευταίες ωστόσο ευρωεκλογές υπέστη καθίζηση 3,5% από τις προηγούμενες και σ’ αυτό έπαιξε μεγάλο ρόλο και το γεγονός πως Ελληνική Λύση και Νίκη κατέγραψαν μαζί ποσοστό κοντά στο 15%.

Ακολουθεί η λαϊκή Β΄ Πειραιώς με 24,02%, ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά της Ν.Δ. πανελλαδικά. Το ποσοστό ωστόσο δεν αποτελεί έκπληξη, καθώς και στις προηγούμενες ευρωεκλογές του 2019 η Ν.Δ. κινήθηκε στα ίδια επίπεδα και απλώς επιβεβαίωσε πως είναι μια δύσκολη περιοχή για το κυβερνών κόμμα.

Και στο Ιόνιο η Νέα Δημοκρατία κατέγραψε μερικά από τα πιο χαμηλά ποσοστά της. Στην Κέρκυρα έλαβε 24,47%, με την Ελληνική Λύση και τη Νίκη να παίρνουν μαζί 12,8%. Και στην Κεφαλονιά η Ν.Δ. δεν πέρασε το φράγμα του 25%, φτάνοντας το 24,9%, με το ΚΚΕ εδώ να έχει πάνω από 15%. Παρόμοια κατάσταση και στη Ζάκυνθο, με τη Ν.Δ. να καταγράφει ποσοστό 25,26%, με δεύτερο το ΚΚΕ με 17,7%.

[Ο Μητσοτάκης αναζητεί τη νέα κυβερνητική συνταγή – Αντίστροφη μέτρηση για ανασχηματισμό-1]

Στην Α΄ Θεσσαλονίκης η Νέα Δημοκρατία έλαβε επίσης πολύ χαμηλό ποσοστό, μόλις 24,33%, με την Ελληνική Λύση να πλησιάζει το 14%.

Και στο Ηράκλειο η Ν.Δ. κατέγραψε πολύ χαμηλό ποσοστό της τάξεως του 24,54%. Εδώ κομβικό ρόλο έχει παίξει το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ, που ξεπέρασε το 26%, ενώ και τα τρία κόμματα δεξιά της Ν.Δ. πλησίασαν το 10%, ένα ποσοστό που για την Κρήτη δεν θεωρείται αμελητέο.

Στο όριο του 25% βρέθηκε η Ν.Δ. και στη Βοιωτία, λαμβάνοντας 24,98%, που φαίνεται να πλήρωσε σε μεγάλο βαθμό και τον πόλεμο μεταξύ Θήβας και Αγρινίου για το Ειρηνοδικείο, που σε τοπικό επίπεδο αποτέλεσε μέγα θέμα.

https://www.kathimerini.gr/

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ