Η Δημοκρατία του Τσίρκου

του Αντώνη Δ. Σκιαθά

 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εδώ και πολύ καιρό υμνεί το τέλος της. Οι πολιτικοί με τον λόγο τους συνομιλούν με το βαθύ κράτος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, αρκετά μακριά από τα ιδεώδη της ευρωπαϊκής σύγκλισης.

Οι πολιτικές της Ε. Ε. εξαντλούνται - για τα μάτια του κόσμου - σε δικαιωματικές πολιτικές και κυρίως πολιτικές χωρίς κοινωνικό νεύρο και αξιακό ευρωπαϊκό άξονα. Ο κατακερματισμός σε βορρά και νότο και η πολυσημεία για το μεταναστευτικό, την αγροτική παραγωγή και το ενεργειακό πρόβλημα την καθιστούν αδύναμη και χωρίς ουσιαστική παρέμβαση σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι πολίτες χωρίς τα εφόδια των πολιτικών κομμάτων και κυρίως χωρίς τη συνοχή του ορθού λόγου στην καθημερινότητά τους, ακολουθούν το - εν αδυναμία- "γυαλιστερό" όπου το συναντήσουν.

Φαινόμενα, όπως του Φειδία στην Κύπρο, του Πέπε Γκρίλο στην Ιταλία κ.α. βρίσκουν εφαρμογή στην εκλογική διαδικασία της σύγχρονης Ευρώπης. Η ανημπόρια του υπάρχοντος πολιτικού συστήματος να οδηγήσει με προτάσεις το εκλογικό σώμα κάθε χώρας στο αληθές της αστικής δημοκρατίας, επιτρέπει την εκλογή προσώπων από πολιτικούς σχηματισμούς που, όπως εμφανίζονται τη μία φορά, έτσι την άλλη εξαφανίζονται. Με λίγα λόγια "φαιδρά" πρόσωπα δημιουργούν την κοινωνική πολιτική.

Οι εκλογές περιγράφουν το αληθές της πολιτικής αδυναμίας που διακονείται στην Ευρωπαϊκή Ενωση τα τελευταία χρόνια. Στην Ελλάδα ακολουθείται με ευλάβεια αυτό το σχήμα πολιτικής που τα τελευταία χρόνια ευδοκιμεί στην Ε. Ε. Η αποξένωση των ψηφοφόρων από τα ουσιαστικά προβλήματα δημιουργεί στρατιές αδιάφορων εκλεκτόρων, οι οποίοι απαξιώνουν την εκλογική διαδικασία με το να ορίζουν τα επίπεδα της αποχής ακόμα και στο πρόσφατο 60 %. Δηλαδή 3 στους 5 ψηφοφόρους δε συμμετέχουν. Οι πολιτικοί στα στρογγυλά τραπέζια το βράδυ των εκλογών πανηγυρίζουν για τα ποσοστά τους, που στην ουσία ακόμα και στο πρώτο κόμμα δεν ξεπερνά το 12% του συνολικού εκλογικού σώματος.

Όσον αφορά στους εκλέγμένους απο τους 21 ευρώ - βουλευτές/υτριες έχουμε 4 δημοσιογράφους έναν ηθοποιό, έναν μπασκεμπολίστα, μια τηλεπερσόνα, μια κατά δήλωσή της "ευφάνταστα ξυρισμένη", μια συνταξιούχο κρεοπώλη που δεν έχει κανένα πολιτικό παρελθόν, έναν γνωστό από την τηλεόραση μετερεωλόγο, ένα νεαρό κτηνίατρο με "παραποιημένο" όνομα και φυσικά εξαιρετικά ελάχιστους και ελάχιστες με ορθό πολιτικό λόγο, ανεξαρτήτως ιδεολογικού ορίζοντα. Η ιστορία του κάθε τόπου, η αισθητική της καθημερινότητας, το δίκαιο του πολίτη στις καλένδες του διαδικτύου που περιγράφει και τα δικαιώματα του ψηφοφόρου. Το 2014 πρώτος των πρώτων σε σταυρούς στις Ευρωεκλογές ήταν ο Μανώλης Γλέζος. Το 2024 στη θέση του βρίσκεται ο Γιώργος Αυτιάς. Οι συγκρίσεις αναγκαίες, καθώς η η Ελλάδα σβήνει αργά και βασανιστικά και η αισθητική καθορίζεται από τη Διεθνή πατρίδα της εικόνας των social media. Η απαιτούμενη αριθμητική για να μπαίνουν τα πράγματα στη θέση τους.

Η Διαφορά σε ψήφους από τις εκλογές του Ιουνίου του 2023 στον Ιούνιο τού 2024 σε απώλεια ψήφων είναι :

* ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 1.029.720

* ΣΥΡΙΖΑ 336.880

* ΠΑΣΟΚ 109.088

* ΚΚΕ 33.428

* ΝΙΚΗ 19.550 ψήφους

* ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 30.213 ψήφους

* ΜέΡΑ25. 29.251 ψήφους

Περισσότερους ψήφους έλαβαν :

* ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 138.236

* ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΛΟΓΙΚΗΣ- ΛΑΤΙΝΟΠΟΥΛΟΥ 98.406

Καλά θαλάσσια λουτρά μια και έχουμε θέρος Συν - Έλληνες.

(από ανάρτηση στο FB)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ