Ψωμί με προζύμι: Γιατί πρέπει να το εντάξετε στη διατροφή σας

Αρχικά, είναι πολύ σημαντικό να αποβάλλουμε τη νοοτροπία που αποκλείει τους υδατάνθρακες από τη διατροφή μας.

Υπάρχουν πολλά τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες πολύ θρεπτικά για τη συνολική μας υγεία. Ας μην ξεχνάμε, ότι οι υδατάνθρακες παρέχουν ενέργεια, την οποία και χρειαζόμαστε για να ανταπεξέλθουμε στην καθημερινότητα. Έτσι και το ψωμί, που λανθασμένα θεωρείται «κακό» για τη δίαιτα, συγκεντρώνει πολλά οφέλη όταν πρόκειται για ψωμί με προζύμι.

Ακολουθούν όσα πρέπει να γνωρίζετε για το ψωμί με προζύμι σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Τι είναι το προζύμι;

Για να παρασκευαστεί το ψωμί, στην αρχή ανακατεύουμε αλεύρι και νερό και το αφήνουμε να ζυμωθεί. Το προζύμι είναι συμβιωτική καλλιέργεια μικροοργανισμών που τρέφεται (ζυμώνει) κυρίως με αλεύρι και νερό και προσδίδει στο ψωμί τη χαρακτηριστική του ξινή γεύση. Ειδικότερα, όταν επιλέγετε και ψωμί ολικής άλεσης με προζύμι, τα οφέλη πολλαπλασιάζονται, καθώς περιέχει πολλές φυτικές ίνες που συμβάλλουν στην υγεία του εντέρου. Ας δούμε αναλυτικά πως μπορείτε να επωφεληθείτε από το ψωμί με προζύμι:

Βελτιώνει την υγεία του εντέρου

Κατά τη ζύμωση παράγονται προβιοτικά, τα οποία διευκολύνουν την  πέψη και ενισχύουν το μικροβίωμα του εντέρου. Ωστόσο, αν ταλαιπωρείστε από διάφορα θέματα με το έντερό σας, όπως κοιλιοκάκη, καλύτερα να συμβουλευτείτε έναν γαστρεντερολόγο, γιατί ίσως να μην επιτρέπεται η κατανάλωσή του.

Εξισορροπεί το σάκχαρο στο αίμα

Σύμφωνα με έρευνα, το ψωμί με προζύμι μπορεί να βοηθήσει στην εξισορρόπηση του σακχάρου στο αίμα. Αυτό, ίσως να οφείλεται στο γαλακτικό οξύ και την καλή απόκρισή του στη γλυκόζη.

Διευκολύνει την πέψη και περιέχει αντιοξειδωτικά

Επιπλέον, το ψωμί με προζύμι περιέχει γαλακτικό οξύ και μαγιά, τα οποία αποδυναμώνουν το φυτικό οξύ, ένα συστατικό που εμποδίζει την απορρόφηση πολλών θρεπτικών συστατικών. Έτσι, το περιεχόμενο του προζυμένιου ψωμιού σε φυτικό οξύ είναι μικρότερο κατά 25-50%, με αποτέλεσμα να υπάρχει περιθώριο για την καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, ενώ ταυτόχρονα διευκολύνεται η πέψη.

Άλλες έρευνες αποδεικνύουν ότι το ψωμί με προζύμι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, λόγω της χαμηλής συγκέντρωσης γαλακτικού οξέος και στο χαμηλό pH.

Ψωμί με προζύμι από τον φούρνο ή από το σπίτι;

Σίγουρα, ένα προϊόν που δεν έχει υποστεί μεγάλη επεξεργασία και μπορούμε να ελέγξουμε τα συστατικά του είναι προτιμότερο καθώς συγκεντρώνει περισσότερες θρεπτικές ουσίες και λιγότερα συντηρητικά. Ξεκλέψτε λοιπόν, λίγο χρόνο και μόνοι ή με τη συμμετοχή της οικογένειάς σας, ζυμώστε και ψήστε το δικό σας λαχταριστό προζυμένιο ψωμάκι. Εκτός από τα εξαιρετικά οφέλη για τη σωματική σας υγεία, θα γεμίσετε και με χαρά. Μπορείτε να αποθηκεύσετε το προζύμι σας στο ψυγείο για να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής του.

https://www.vita.gr/

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ