Οι φυλές σκύλων που είναι δύσκολες στην εκπαίδευση

Κάθε φυλή σκύλων είναι μοναδική και ιδιαίτερη, και όλα μα όλα τα σκυλάκια, ημίαιμα ή καθαρόαιμα, μπορούν να εκπαιδευτούν και να γίνουν φανταστικοί σύντροφοι.

Παρόλα αυτά, υπάρχουν κάποιες φυλές που μας δυσκολεύουν περισσότερο στην εκπαίδευση. Αυτό δεν συμβαίνει γιατί τα σκυλάκια αυτά δεν είναι “καλά”, αλλά κυρίως γιατί κάποια χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς τους τα καθιστούν λίγο πιο… ξεροκέφαλα.

Ας δούμε ποιες φυλές είναι πιο δύσκολο να εκπαιδευτούν, ώστε να ξέρετε τι να περιμένετε αν έχετε ένα τέτοιο σκυλάκι.

Beagle

Τα αγαπημένα μας beagle είναι μια κατηγορία από μόνα τους. Αυτά τα πολύ ιδιαίτερα κυνηγόσκυλα ακολουθούν τη μύτη τους παντού, και η προσοχή τους διασπάται εύκολα από την πανδαισία οσμών που πλανώνται στον αέρα. Αυτό καθιστά δύσκολη τη συγκέντρωσή τους στην εκπαίδευση. Αν έχετε ένα μπηγκλάκι, γνωρίζετε ήδη ότι δεν πρέπει να αφήνετε τίποτα εκτεθειμμένο στο σπίτι σας, γιατί ο αγαπημένος σας σύντροφος δεν θα διστάσει να ανέβει σε καρέκλες και τραπέζια για να το πιάσει και να το μασουλήσει. Τα περισσότερα beagle έχουν υψηλά επίπεδα ενέργειας, είναι ανεξάρτητα, και τους παίρνει περισσότερο να συνηθίσουν να υπακούουν σε εντολές. Παρόλα αυτά, με συνέπεια, υπομονή, και επιμονή, το πιθανότερο είναι ότι θα καταφέρετε να εκπαιδεύσετε το σκυλάκι σας.

Rottweiler

Παρά τη συχνά απειλητική εμφάνιση ενός rottweiler, πρόκειται για εξαιρετικά πιστά στους κηδεμόνες τους σκυλιά, ειδικά όταν έχουν εκπαιδευτεί σωστά. Το κλειδί για να εκπαιδευτεί ένα rottweiler είναι η πρώιμη κοινωνικοποίηση και μια αυστηρή εκπαίδευση που χαρακτηρίζεται από συνέπεια. Μπορούν να γίνουν αρκετά ξεροκέφαλα και υπερβολικά προστατευτικά αν δεν εκπαιδευτούν κατάλληλα. Οι σκύλοι που ανήκουν σε αυτή τη φυλή χρειάζονται έναν κηδεμόνα που αντιλαμβάνεται τη σημασία των ξεκάθαρων ορίων και ιεραρχιών.

Σιβηρικό χάσκι

Τα πανέμορφα αυτά σκυλιά έχουν πολλή ενέργεια, και γι’ αυτό έχουν ανάγκη από μια αφοσιωμένη εκπαίδευση. Αν ένα χάσκι βαριέται, είναι πολύ πιθανό να γίνει καταστροφικό. Είναι πολύ έξυπνα και ανεξάρτητα, κάτι που μπορεί να δυσκολέψει τη διαδικασία της εκπαίδευσής τους. Χρειάζονται έντονη άσκηση και πολλαπλά νοητικά ερεθίσματα για να μη βαριούνται και οδηγηθούν σε προβληματικές συμπεριφορές. Η εκπαίδευση ενός χάσκι απαιτεί υπομονή, συνέπεια, και καλή κατανόηση των τρόπων με τους οποίους μπορεί να εκτονωθεί θετικά η ενέργειά τους.

Basset hound

Τα αξιολάτρευτα basset με τα κρεμαστά αυτιά μπορούν να γίνουν ιδιαίτερα ξεροκέφαλα, κυρίως όσον αφορά στις αποδράσεις. Η οξυμένη όσφρησή τους συχνά διασπά την προσοχή τους κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης. Χρειάζονται θετική ενίσχυση και υπομονή. Είναι σημαντικό να τα επιβραβεύετε πρόθυμα ακόμα και για τις μικρότερες επιτυχίες, να τα παινεύετε και να δείχνετε έντονο ενθουσιασμό. Αυτό χτίζει την εμπιστοσύνη τους σ’ εσάς και τα κινητοποιεί να μάθουν περισσότερα. Ευτυχώς, η συγκεκριμένη φυλή τρελαίνεται για φαγητό, κι αυτό είναι κάτι που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης.

Κινέζικο Shar-Pei

Παρότι τα Κινέζικα Shar-Pei είναι μεγάλοι αγκαλίτσες, οι ιδιαίτερες προσωπικότητές τους μπορεί να μην ταιριάζουν σε κάθε οικογένεια. Πρόκειται για ιδιαίτερα σκυλάκια τα οποία μπορεί να είναι λίγο αδιάφορα στους ξένους και να γίνονται κτητικά απέναντι στους αγαπημένους ανθρώπους τους. Γίνονται υπερβολικά πιστά και αφοσιωμένα σε οικογένειες που κατανοούν και σέβονται τα όριά τους. Αυτό που χρειάζονται, είναι ένας κηδεμόνας με εμπειρία και αυτοπεποίθηση που θα μπορεί να επιβληθεί ως αρχηγός της αγέλης. Γι’ αυτό, χρειάζεται συνέπεια, επιμονή, και θετική ενίσχυση στην εκπαίδευση.

Αφγανικό Λαγωνικό

Παρότι αυτός ο σκύλος είναι διάσημος για την εξυπνάδα του, η εκπαίδευσή του είναι σχετικά δύσκολη διαδικασία. Τα Αφγανικά λαγωνικά συχνά επιμένουν να κάνουν αυτό που θέλουν, και θεωρούνται μία από τις πιο ανεξάρτητες φυλές. Μπορεί να μοιάζουν αδιάφορα, και συχνά επιλέγουν να υπακούνε στις εντολές με τους δικούς τους όρους. Το κλειδί για την αποτελεσματική εκπαίδευση ενός Αφγανικού λαγωνικού είναι η δόμηση ισχυρών δεσμών, η εμπιστοσύνη, κι ο αμοιβαίος σεβασμός. Όσο πιο αφοσιωμένοι είστε, και όσο περισσότερη κατανόηση δείχνετε στην ανεξάρτητη φύση και στην εξυπνάδα τους, τόσο πιο εύκολη θα γίνει η διαδικασία της εκπαίδευσης.

Basenji

Τα basenji είναι διάσημα για τις προσωπικότητές τους που συχνά θυμίζουν γάτα, καθώς είναι πανέξυπνα και ανεξάρτητα. Η φυλή αυτή θεωρείται πολύ δύσκολη στην εκπαίδευσή της επειδή είναι ιδιαίτερα ξεροκέφαλη. Έχουν μεγάλη περιέργεια και βαριούνται εύκολα, γι΄αυτό θα πρέπει να βρείτε δημιουργικούς τρόπους να κρατήσετε την προσοχή τους. Χρησιμοποιήστε διαδραστικά παιχνίδια, οσφρητικά παιχνίδια, ή κάντε αθλήματα με εμπόδια. Είναι σημαντικό να ξεκινήσετε νωρίς την κοινωνικοποίηση και τη θετική ενίσχυση, και σύντομα θα έχετε ένα εξαιρετικά πιστό και αγαπησιάρικο σκυλάκι.

Chow Chow

Τα chow chow, εκτός από ιδιαίτερη εμφάνιση, έχουν και ιδιαίτερες προσωπικότητες. Τείνουν να είναι ανεξάρτητα και σχετικά αδιάφορα, κάτι που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην εκπαίδευση. Η φύση τους δεν είναι τόσο υπάκουη, και προτιμούν να σκέφτονται ανεξάρτητα και να είναι αυτόνομα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτή την αυτονομία, ενθαρρύνοντάς το να προσεγγίσει την εκπαίδευση βρίσκοντας λύσεις σε προβλήματα, αντί απλώς να ακολουθεί εντολές. Ο κηδεμόνας ενός chow chow πρέπει να έχει υπομονή και εμπειρία, και να μπορεί να ηγηθεί χωρίς να είναι υπερβολικά αυστηρός. Έχει μεγάλη σημασία η πρώιμη κοινωνικοποίηση και η συνεπής, πειθαρχημένη εκπαίδευση, για να μη ρισκάρετε να γίνει το σκυλάκι σας υπερπροστατευτικό ή επιθετικό.

Shiba Inu

Τα shiba inu μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα μεγαλόσωμα, αλλά έχουν πληθωρική προσωπικότητα. Είναι επίμονα και μπορεί να γίνουν και ξεροκέφαλα κατά την εκπαίδευση. Χρειάζονται συνέπεια και πειθαρχία από μικρή ηλικία, καθώς και έναν κηδεμόνα με υπομονή και επιμονή. Η προσοχή των shiba inu διασπάται εύκολα, γι’ αυτό δεν πρέπει η κάθε “δόση” εκπαίδευσης να κρατά περισσότερο από 5-10 λεπτά. Χρησιμοποιήστε παιχνίδια και εκπλήξεις ώστε να κρατήσετε το ενδιαφέρον του σκύλου σας, και δείξτε ενθουσιασμό όταν αυτός τα καταφέρνει. Το κλειδί στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι η επανάληψη, και όχι η μεγάλη διάρκεια. Πέρα από τις δυσκολίες στην εκπαίδευση, τα shiba inu είναι πιστά και δένονται στενά με τους κηδεμόνες τους.

topetmou.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ