Η μικρότερη «πόλη» της Ισπανίας: Έχει 250 κατοίκους, μικροσκοπικά εστιατόρια και απαγορεύονται τα αυτοκίνητα

Η πόλη Frias, στην επαρχία Burgos, απέχει λιγότερο από δύο ώρες από το Μπιλμπάο στη βόρεια Ισπανία.

Παρά το γεγονός ότι είναι πόλη, ζουν εκεί λιγότεροι από τριακόσιοι ντόπιοι. Αυτό χρονολογείται από τον 15ο αιώνα, όταν ο τότε βασιλιάς Χουάν ΙΙ της Καστίλης έδωσε στην περιοχή τίτλο πόλης, ώστε να μπορεί να ανταλλαγεί με την πόλη Peñafiel.

«Αυτό το μέρος φωνάζει ότι είναι σκηνικό ταινίας»

Φυσικά, ενώ η Frias είναι στην πραγματικότητα μια μεσαιωνική κωμόπολη, διατηρεί τον τίτλο της πόλης. Η καλύτερη θέα βρίσκεται στο κάστρο του 10ου αιώνα, το Κάστρο των Δουκών της Frias.

Έχει θέα στο βράχο La Muela και την ισπανική ύπαιθρο και τα εισιτήρια κοστίζουν μόλις 2 ευρώ, αν και τα παιδιά πηγαίνουν δωρεάν.

«Ως η ιστορική καρδιά του Μπιλμπάο, αυτή η γραφική συνοικία είναι ένας θησαυρός από στενά πλακόστρωτα δρομάκια και μεσαιωνική αρχιτεκτονική»

Άλλα αξιοθέατα περιλαμβάνουν την Iglesia de San Vicente Mártir, μια καθολική εκκλησία, καθώς και το μικρό πάρκο Alfonso VIII. Ένα από τα πιο ασυνήθιστα είναι το Fuente de las Tejas, ένα σιντριβάνι χτισμένο πάνω σε έναν τοίχο που παράγει μουσικούς ήχους όταν το νερό τρέχει κατά μήκος των πλακιδίων.

Ο κόσμος έχει εκστασιαστεί λέγοντας πως είναι «σαν να ταξιδεύεις πίσω στη μεσαιωνική Ισπανία». Κάποιος άλλος δήλωσε: «Αυτό το μέρος φωνάζει ότι είναι σκηνικό ταινίας».

Λόγω του μεγέθους του, τα αυτοκίνητα απαγορεύονται, καθώς οι δρόμοι είναι πολύ στενοί για να μπορέσουν να περάσουν με ασφάλεια.

Η ανεπίσημη πρωτεύουσα της Χώρας των Βάσκων της Ισπανίας

Αντίθετα, οι τουρίστες μπορούν να σταθμεύσουν έξω από την πόλη και να περπατήσουν στα στενά, πλακόστρωτα δρομάκια που είναι γεμάτα φυτά και γραφικά σπίτια. Υπάρχουν πολλά εστιατόρια, όπως το Restaurante A Fuego Lento, το Ortiz Bar Restaurante, καθώς και το μπαρ La Roca.

Άλλα καταστήματα περιλαμβάνουν καταστήματα αναμνηστικών, ένα καπνοπωλείο, φούρνο, κρεοπωλεία και φαρμακείο.

Ο καλύτερος τρόπος για να φτάσετε στο Frias είναι να πετάξετε προς το Μπιλμπάο και στη συνέχεια να οδηγήσετε περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά.

Αξίζει επίσης να περάσετε λίγο χρόνο στο Μπιλμπάο πριν από την επίσκεψή σας.

Ο δημοσιογράφος της Sun Lee Bell το επισκέφθηκε πέρυσι, λέγοντας: «Ως ανεπίσημη πρωτεύουσα της Χώρας των Βάσκων της Ισπανίας, η οποία είναι γνωστή για τα καταπράσινα τοπία της, το Μπιλμπάο είναι μια ζωντανή πόλη που πρόσφατα μεταμορφώθηκε από βιομηχανικό κέντρο σε σύγχρονο αστικό προορισμό. Το Casco Viejo, γνωστό και ως Παλιά Πόλη, αξίζει μια απογευματινή βόλτα. Ως η ιστορική καρδιά του Μπιλμπάο, αυτή η γραφική συνοικία είναι ένας θησαυρός από στενά πλακόστρωτα δρομάκια και μεσαιωνική αρχιτεκτονική».

*Με πληροφορίες από: The Sun | Κεντρική φωτογραφία θέματος: flickr