Προστατέψτε τον σκύλο σας από τους ψύλλους και τα τσιμπούρια με φυσικούς τρόπους

Οι ψύλλοι και τα τσιμπούρια, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, δεν είναι «φίλοι» με τον σκύλο. Είναι παράσιτα που ζουν πάνω στο δέρμα και μπορούν να απειλήσουν και τη ζωή του.

Γνωρίζετε ότι, μεταξύ άλλων, ο βασιλικός, η λεβάντα, το φασκόμηλο, ο δυόσμος και το μηλόξυδο, μπορούν να κρατήσουν μακριά από τον σκύλο σας αυτά τα τόσο επικίνδυνα παράσιτα;

Αν είστε κηδεμόνας σκύλου, και θέλετε να αποφύγετε τα χημικά και φαρμακευτικά σκευάσματα για την καταπολέμηση των ψύλλων, υπάρχει και ο φυσικός τρόπος.

Το καθαρό δέρμα του σκύλου δεν το «επισκέπτονται» οι ψύλλοι και τα τσιμπούρια

Η λεβάντα απομακρύνει τους ψύλλους

Το διαβεβαιώνει η κυρία Ελένη Παλαιολογοπούλου, σύμβουλος διατροφής σκύλου και γάτας.

«Εάν έχετε επιλέξει τη φυσική διατροφή του σκύλου σας και τις εναλλακτικές θεραπείες, τότε αναζητάτε και φυσικούς τρόπους αντιμετώπισης για τους ψύλλους και τα τσιμπούρια. Έτσι, ώστε να αποφύγετε τα χημικά και φαρμακευτικά σκευάσματα», αναφέρει η κα Παλαιολογοπούλου.

Διευκρινίζει ότι αναφέρεται στους οικόσιτους σκύλους, και όχι στα αδέσποτα σκυλάκια που είναι γεμάτα από τσιμπούρια και ψύλλους. Σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να ενεργούμε άμεσα και δραστικά.

Τα σκυλάκια μας, είμαστε σε θέση να τα ελέγχουμε για ψύλλους και τσιμπούρια. Γιατί τρέφονται με καλή σπιτική διατροφή, η οποία ενισχύει τη φυσική άμυνα του οργανισμού τους και ζουν σε υγιές περιβάλλον.

Σύμφωνα με την ειδικό, με ένα ολιστικό φυσικό σύστημα προστασίας των σκύλων μας, ελαχιστοποιούμε πολύ περισσότερο τις πιθανότητες να αποκτήσουν ψύλλους ή τσιμπούρια.
Τονίζει ότι τα τσιμπούρια μεταδίδουν σημαντικές ασθένειες στους σκύλους, όπως είναι η ερλιχίωση και η μπαμπέσια.

Πώς θα απομακρύνετε από τον περιβάλλοντα χώρο σας τους ψύλλους, έντομα και άλλα παράσιτα με φυσικό τρόπο

Μπορείτε να φυτέψετε στο μπαλκόνι, τον κήπο, ή, την αυλή, φυτά που κρατάνε μακριά, ειδικά τους ψύλλους, άλλα και άλλα παράσιτα, όπως και έντομα.

Ποια είναι αυτά τα φυτά; Το δεντρολίβανο, η λεβάντα, το λεμονόχορτο, ο δυόσμος, το φασκόμηλο και ο βασιλικός.

Τα φυσικά έλαια αυτών των φυτών, όπως εξηγεί η κα Παλαιολογοπούλου, που αναδύονται στην ατμόσφαιρα, εμποδίζουν τους ψύλλους να μπουν στο σπίτι σας.

Ειδικά αν τοποθετήσετε τις γλάστρες σε καίρια σημεία, όπως κοντά σε πόρτες, παράθυρα, ή περιμετρικά στον κήπο.

Ποιες είναι οι τροφές και τα συστατικά που προστατεύουν τον σκύλο από τους ψύλλους και τα τσιμπούρια

«Το σκόρδο, εκτός του ότι είναι φυσικό αντιβιοτικό, απωθεί ψύλλους και τσιμπούρια από μέσα προς τα έξω, λόγω, προφανώς, της έντονης μυρωδιάς που αναδύει.

Στον σκύλο σας μπορείτε να δώσετε φρέσκο βιολογικό σκόρδο (περίπου 1/4 για κάθε 10 κιλά). Όμως, μην υπερβείτε τις δύο σκελίδες σκόρδο την ημέρα. Ακόμη και αν έχετε πολύ μεγαλόσωμο σκύλο, γιατί μπορεί να τού προκαλέσει αναιμία ή πεπτικά προβλήματα.

Παρακολουθήστε το ζωάκι σας και μειώστε την συχνότητα ή την ποσότητα, αναλόγως», αναφέρει η κα Παλαιολογοπούλου.

Συμβουλεύει να το κόψτε σε κομματάκια -για να μην πνιγεί- και να τού το δώσετε, ανοίγοντάς του το στόμα και σπρώχνοντάς το προς τα μέσα.Όπως, δηλαδή, θα δίνατε ένα χάπι.

Αν δεν τα καταφέρετε, μπορείτε να το κρύψετε μέσα στην τροφή του.

Στην περίπτωση που δεν το φάει, μπορείτε να κάνετε ένα μπαλάκι με λίγο ζυμάρι και να το βάλετε μέσα. Στη συνέχεια, σπρώξτε το στο στόμα του σκύλου σας. Με το ζυμάρι θα κολλήσει, και έτσι δεν θα μπορέσει να το ξεδιαλέξει, όπως κάνουν κάποια πολύ έξυπνα και χαριτωμένα ζωάκια με την τροφή τους.

Επίσης, οι ψύλλοι και τα τσιμπούρια δεν «πολυσυμπαθούν» το ισορροπημένο ph του σκύλου, κάτι που εξισορροπεί το μηλόξυδο.

Για καλύτερα αποτελέσματα, διαλέξτε ωμό, βιολογικό, αφιλτράριστο και απαστερίωτο μηλόξυδο.
Μπορείτε να δώσετε στον σκύλο σας μισό κουταλάκι του γλυκού, για κάθε 12 κιλά. Προσθέστε το στο φαγητό ή στο νερό του.

Συνταγή για να φτιάξετε λοσιόν με αιθέρια έλαια

Η λοσιόν, σύμφωνα με την ειδικό, θα πρέπει να έχει ως βάση κάποιο λάδι. Μπορείτε να βάλετε αμυγδαλέλαιο, λάδι jojoba, ή κάποιο άλλο λάδι βάσης. Και να προσθέσετε λίγες σταγόνες από αιθέρια έλαια, που προτείνονται για τους ψύλλους και τα τσιμπούρια.

Δεν ρίχνουμε απευθείας τα αιθέρια έλαια στο δέρμα. Πρέπει πάντα να διαλύονται σε βάση λαδιού. Δύο πολύ σημαντικά, είναι η σιτρονέλλα (και γενικά η κατηγορία των εσπεριδοειδών) και το γεράνι.
Πολύ αποτελεσματικό κατά των τσιμπουριών είναι το ροζ γεράνι. Και ένα άλλο βασικό είναι η λεβάντα.

«Πριν ξεκινήσετε, κάντε την έρευνά σας. Δεν είναι όλα τα αιθέρια έλαια ασφαλή για τους σκύλους.
Επιλέξτε καλής ποιότητας βάση, καθώς και βιολογικά αιθέρια έλαια. Για να έχετε μια καλύτερη κάλυψη, μπορείτε να ψεκάσετε μια υφασμάτινη μπαντάνα και να τη φορέσετε στον λαιμό του σκύλο σας, για επιπλέον ενίσχυση.

Αρχικά, βάλτε στον σκύλο σας μικρή ποσότητα. Αν αντιδράσει σε κάποιο από τα συστατικά, σταματήστε τη χρήση του», επισημαίνει η κα Παλαιολογοπούλου.

Επίσης, αναφέρει ότι το συχνό βούρτσισμα με την ειδική χτένα είναι πολύ σημαντικό για τη φροντίδα και την υγιεινή του σκύλου σας. Μπορείτε να ψεκάσετε λίγη λοσιόν στη βούρτσα του σκύλου σας, κάθε φορά που τη χρησιμοποιείτε.

Αν δεν το γνωρίζετε, οι ψύλλοι και τα τσιμπούρια δεν «επισκέπτονται» το καθαρό δέρμα.
Έτσι, μπορείτε να κάνετε μπάνιο στον σκύλο σας με ένα χειροποίητο φυσικό σαμπουάν κάθε τρεις εβδομάδες, ή μια φορά τον μήνα.

Η κα Παλαιολογοπούλου ενημερώνει για τα υλικά που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε:

● 300 ml νερό
● 60 ml gel Αloe Vera
● 1 κουταλιά της σούπας βιολογικό σαπούνι Καστίλλης σε νιφάδες
● 1 σταγόνα αιθέριο έλαιο ευκάλυπτο
● 1 σταγόνα αιθέριο έλαιο λεβάντας
● 1 σταγόνα αιθέριο έλαιο δεντρολίβανου
● 1 σταγόνα αιθέριο έλαιο γεράνι

Πώς θα φτιάξετε το σαμπουάν

Μέσα σε ένα μπολ αναμιγνύετε το νερό, το gel αλόης και το σαπούνι Καστίλλης, μέχρι να γίνουν ένα ομοιογενές μείγμα. Στη συνέχεια ρίχνετε τις σταγόνες των αιθέριων ελαίων και ανακατεύετε καλά με μια σπάτουλα, ή με τα χέρια σας, φορώντας γάντια.
Βάζετε το μείγμα σε ένα μπουκαλάκι για σαμπουάν. Αφήστε το σαμπουάν να δράσει για 5-10 λεπτά. Μετά, ξεβγάζετε καλά.

«Ο σκύλος σας θα μυρίζει υπέροχα, και τα αιθέρια έλαια θα έχουν δράσει κατά των ψύλλων και των τσιμπουριών. Επίσης, θα κρατήσουν μακριά κουνούπια και άλλα έντομα.
Στην περίπτωση που δεν βρείτε σαπούνι Καστίλλης σε νιφάδες, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε υγρό σαπούνι Καστίλλης. Ουδέτερο βιολογικό -θα το βρείτε σε κατάστημα με βιολογικά- και, απλά, μειώστε λίγο την ποσότητα του νερού», διευκρινίζει η κα Παλαιολογοπούλου.

Τέλος, η κα Παλαιολογοπούλου υπογραμμίζει: «Τα τσιμπούρια και οι ψύλλοι είναι εξωτερικά παράσιτα, και αναζητούν αδύναμους και εξασθενημένους οργανισμούς, προκειμένου να προσκολληθούν και να τραφούν από αυτούς.

Εάν ο σκύλος είναι υγιής, το πιο πιθανό είναι να τον αφήσουν ήσυχο και να πάνε σε κάποιον άλλον οργανισμό.
Το «κλειδί» για να έχουν καλή υγεία τα σκυλάκια μας, είναι η σωστή και υγιεινή διατροφή».

https://www.in.gr/