Zευγάρι κύκνων που ζει εδώ και 10 χρόνια στον Αχελώο γέννησε 7 υπέροχα κυκνάκια

Στο Διόνι δίπλα στις εκβολές ποταμού Αχελώου κατοικεί μόνιμα ένα ζευγάρι Βουβοκύκνοι.

Όπως μοιράστηκε με Topetmou ο επαγγελματίας δύτης και υπεύθυνος του Τμήματος Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης Πολιτιστικού & Μορφωτικού Συλλόγου “Το Αιτωλικό”, κ. Λάμπρος Χαρέλος, το ζευγάρι παρατηρείται στην περιοχή για περισσότερα από 10 χρόνια. Τα τελευταία 3 χρόνια, μάλιστα, αναπαράγεται με μεγάλη επιτυχία. Πέρυσι είχαν 5 κυκνάκια που τώρα έχουν μεγαλώσει, ενώ φέτος εμφάνισαν 7 κυκνάκια. Τις προηγούμενες χρονιές είχαν λιγότερη επιτυχία – κάποιες φορές 2, και υπήρξαν και χρονιές που εμφάνιζαν 1 και μοναδικό.

Η περιοχή ανήκει στο Ευρωπαϊκό δίκτυο natura 2000 και εποπτεύεται καθημερινά από την μονάδα διαχείρισης Εθνικού πάρκου Μεσολογγίου του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.

Οι κύκνοι συχνά δημιουργούν μονογαμικές σχέσεις που διαρκούν για πολλά χρόνια και, σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να διαρκέσουν και για μια ζωή. Η πίστη και η αφοσίωσή τους στον/στην σύντροφό τους καθιστά τα πτηνά αυτά τόσο δημοφιλή, σε βαθμό που η εικόνα των δύο κύκνων που κολυμπούν μαζί και οι λαιμοί τους σχηματίζουν μια καρδιά αποτελεί μια σχεδόν οικουμενική εικόνα που συμβολίζει τον έρωτα και την αγάπη.

Βέβαια, οι λόγοι για τους οποίους πολλά πτηνά ζευγαρώνουν για μια ζωή δεν είναι πάντα τόσο ρομαντικοί όσο μοιάζουν με την πρώτη ματιά. Σκεφτείτε μόνο τον χρόνο που χρειάζονται πολλά πτηνά για να μεταναστεύσουν, να καθιερώσουν την περιοχή τους, να επωάσουν τα αυγά και να μεγαλώσουν τα μικρά. Είναι επόμενο, λοιπόν, να μην μένει τόσος χρόνος για φλερτ.

Όπως διαβάζουμε στην περιγραφή της σελίδας του Τμήματος Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης Πολιτιστικού και Μορφωτικού Συλλόγου “Το Αιτωλικό”, η εθελοντική αυτή πρωτοβουλία έχει ως στόχο την ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος του τόπου αυτού. Οι δράσεις που έχουν λάβει χώρα ως τώρα περιλαμβάνουν την καθαριότητα της τοποθεσίας “Λιμανάκι” στο Αιτωλικό, τη δημιουργία ενός Περιβαλλοντικού Πάρκου/Καταφυγίου Άγριων Πτηνών, στο οποίο φιλοξενούνται πάνω από 100 πτηνά, μεταξύ των οποίων υπάρχουν και σπάνια είδη, καθώς και την παρατήρηση πτηνών, το λεγόμενο “birdwatching”.

https://www.topetmou.gr/

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ