Πώς να εκπαιδεύσετε τον σκύλο σας να έρχεται όταν τον φωνάζετε

Μια από τις σημαντικές εντολές που πρέπει από την αρχή να διδάξετε τον σκύλο σας είναι η εντολή «έλα», να έρχεται δηλαδή σε εσάς όταν τον καλείτε.

Οι εκπαιδευτές συμφωνούν στο ότι αυτή είναι μια πολύ σημαντική συμπεριφορά που πρέπει να διδάξετε στον σκύλο σας, επειδή τον βοηθάει να είναι ασφαλής και αλλά ταυτόχρονα και να μπορεί να απολαμβάνει και να επωφελείται από την άσκηση χωρίς λουρί.

Διδάσκοντας τον σκύλο σας να έρχεται σε εσάς σε πέντε εύκολα βήματα

-Το πιο βασικό είναι ότι χρειάζεται ένα κίνητρο για να ενθαρρύνετε τον σκύλο σας να επιστρέψει σε εσάς. Αυτό μπορεί να είναι μια νόστιμη λιχουδιά ή ένα διασκεδαστικό παιχνίδι που θα παίξετε και που θα χρειαστεί να έχετε μαζί σας το αγαπημένο του παιχνίδι. Δείξτε του λοιπόν αρχικά το παιχνίδι ή το φαγητό.

-Στη συνέχεια τρέξτε μερικά βήματα μακριά, φωνάξτε το όνομά του και πείτε «έλα» με φιλικό, χαρούμενο τόνο – το να σκύψετε λίγο μπορεί επίσης να τον ενθαρρύνει να επιστρέψει.

-Καθώς ο σκύλος σας έρχεται κοντά σας, κρατήστε απαλά το κολάρο του και είτε δώστε του τη λιχουδιά είτε αφήστε τον να παίξει με το παιχνίδι.

-Αυξήστε σταδιακά την απόσταση που βρίσκεστε από τον σκύλο σας, μέχρι τελικά να μπορείτε να τον καλείτε μέσα και έξω από τον κήπο ή την αυλή ή από δωμάτιο σε δωμάτιο μέσα στο σπίτι.

-Έτσι μόλις ο σκύλος σας έρχεται πλέον κάθε φορά κοντά σας, όταν τον φωνάζετε στο σπίτι, στον κήπο ή στην αυλή, μπορείτε να αρχίσετε να εξασκείστε σε ασφαλείς εξωτερικούς χώρους. Αυτό όμως δεν είναι κάτι που θα γίνει αμέσως. Θέλει λίγο καιρό. Τα μακριά λουριά εκπαίδευσης μπορούν να είναι χρήσιμα για την εξάσκηση της ανάκλησης όταν βρίσκεστε έξω, καθώς επιτρέπουν στον σκύλο σας κάποια ελευθερία χωρίς να του δίνουν όμως πλήρη ελευθερία σε αυτό το στάδιο.

Επιπλέον συμβουλές

-Καλέστε τον σκύλο σας μόνο όταν πρόκειται να τον επαινέσετε – μην τον καλείτε και μετά τον διώχνετε, καθώς αυτό σημαίνει ότι θα είναι λιγότερο πιθανό να επιστρέψει την επόμενη φορά που θα τον καλέσετε.

-Σε καμία περίπτωση μην φωνάζετε τον σκύλο σας μόνο για να τον ξαναβάλετε στο λουρί – σύντομα θα κάνει το συνειρμό και θα είναι απρόθυμος να επιστρέψει.

-Όταν εξασκείτε αυτή την εντολή στις βόλτες, να παίρνετε πάντα μαζί σας τις αγαπημένες λιχουδιές και τα παιχνίδια του σκύλου σας, ώστε να μπορείτε να συνεχίσετε να τον επιβραβεύετε όταν επιστρέφει.

-Όταν ξεκινάτε την εκπαίδευση θα πρέπει να είστε σίγουροι ότι όλο αυτό θα γίνει σε καλά προστατευμένο μέρος για να μην κινδυνέψει το ζώο σας. Μη ρισκάρετε τη ζωή του για κανένα λόγο.

-Η γλώσσα του σώματος και ο τόνος μας είναι σημαντικά. Πρέπει να είμαστε χαλαροί και διασκεδαστικοί και να χρησιμοποιούμε μια χαρούμενη φωνή όταν τον καλούμε. Αν ακουγόμαστε αυστηροί ή δείχνουμε τρομακτικοί, ο σκύλος σας πιθανότατα θα προσπαθήσει να σας αποφύγει. Επίσης, να είστε συνεπείς με τη λέξη που χρησιμοποιείτε. Για παράδειγμα, να λέτε πάντα «έλα» και όχι να το αλλάζετε σε «εδώ» ή σε κάποια άλλη λέξη.

-Μη βιάζεστε όταν του μαθαίνετε πράγματα. Θέλει υπομονή και επιμονή. Αφιερώστε του χρόνο.

-Μην ξεκινάτε την εκπαίδευση αν είστε ήδη αγχωμένοι ή με κακή διάθεση.

https://www.topetmou.gr/