«Βάζουμε στη μάχη για την απονομή δικαιοσύνης 1000 δικαστές» τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης σχολιάζοντας τον νέο δικαστικό χάρτη της χώρας στο αναλυτικό δελτίο ειδήσεων του ΕΡΤNews και τον Γιώργο Κουβαρά.
Για την επιτάχυνση του χρόνου απονομής της Δικαιοσύνης, ο κ. Φλωρίδης μεταξύ άλλων δήλωσε: «Είναι μια αλλαγή που εκκρεμεί πάνω από εκατό χρόνια. Γιατί εκκρεμείς Γιατί είμαστε από τις ελάχιστες χώρες – δεν ξέρω αν έχουν απομείνει κάποιες – οι οποίες στον πρώτο βαθμό έχουν δύο επίπεδ, τους Ειρηνοδίκες και τους Πρωτοδίκες. Οι μεγάλες καθυστερήσεις παρουσιάζονται στον πρώτο βαθμό, μέχρι να τελειώσει δηλαδή μια υπόθεση. Τώρα αυτό που κάναμε είναι ότι περίπου 1.000 Ειρηνοδίκες που υπηρετούν εντάσσονται κανονικά στο δικαστικό σώμα και αναλαμβάνουν τις υποθέσεις μαζί με τους άλλους Πρωτοδίκες του πρώτου βαθμού»
«Βάζουμε ουσιαστικά χίλιους δικαστές στη μάχη της απονομής Δικαιοσύνης« υπογράμμισε στη συνέχεια. «Η κατάρτισή τους θα γίνεται σταδιακά. Αυτή η μεταβολή δεν θα γίνει πατώντας ένα κουμπί και έγινε. Θα εξελιχθεί μέσα στο χρόνο, θα λάβουν την εκπαίδευση που πρέπει».
Ο υπουργός γνωστοποίησε: «Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων με την οποία συνομιλήσαμε και η οποία εκπροσωπεί το σύνολο του δικαστικού κόσμου, είναι σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό, σχεδόν στο 100% σύμφωνη» με τον νέο χάρτη.
Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «οι αλλαγές στη Δικαιοσύνη έχουν τύχει θετικής αποδοχής».
«Το κόστος για τον πολίτη αλλάζει. Γιατί τα στοιχεία τα οποία δώσαμε σήμερα δείχνουν ότι μια υπόθεση στο Ειρηνοδικείο κοστίζει για τον Έλληνα πολίτη περίπου 750 ευρώ και μια υπόθεση στο Πρωτοδικείο, που είναι μεγάλες υποθέσεις, είναι στα 300 σχεδόν. Θέλω να πω ότι έχεις μια εξοικονόμηση του κόστους του προϋπολογισμού, άρα δηλαδή της φορολογίας. (…) Θα αλλάξει η πολιτική δικονομία το επόμενο διάστημα. Η πολιτική δικονομία είναι αυτή που ρυθμίζει τον τρόπο που δικάζουν τα δικαστήρια, για να καταλαβαίνει ο κόσμος. Το αλλάζουμε και αυτό για να μπορέσει να υποστηριχθεί όλη αυτή η μεγάλη μεταβολή. Λοιπόν, όλα αυτά θα οδηγήσουν στο τέλος της τετραετίας στο να πιάσουμε το μέσο όρο έκδοσης μιας τελεσίδικης απόφασης που είναι 630 μέρες».
«Προχωράμε στην δημιουργία 13 μεγάλων δικαστικών Μεγάρων. Ανακαινίζεται εξ’ ολοκλήρου η Ευελπίδων. Περνάμε στην ψηφιοποίηση της Δικαιοσύνης που σημαίνει ότι μια σημαντική επιτάχυνση θα έχουμε κι από’ κει».