Της κακομοίρας έγινε στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. του Νοσοκομείου Ρίου όταν βάση της ημερήσιας διάταξης ετέθη προς συζήτηση το θέμα της αγοράς πόμολων χαλκού (για τις πόρτες) συνολικού κόστους… 450.000 ευρώ + ΦΠΑ! Μέλη του Δ.Σ. έπεσαν από τα σύννεφα όταν άκουσαν το ποσό και στην κυριολεξία… επικράτησε το πανδαιμόνιο. Η εισήγηση ανέφερε ότι τα χάλκινα πόμολα συμβάλλουν στην μη μετάδοση των ιών, αφού υπάρχει επιστημονική μελέτη που αναφέρει πως ο χαλκός… είναι «μη αγώγιμος» για τα μικρόβια.
Κάποιοι εξέφρασαν την άποψη ότι η συγκεκριμένη μελέτη δεν είναι τεκμηριωμένη και ούτε έχει γίνει αποδεκτή από άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα ακόμη και του εξωτερικού. Όμως κάποιοι επέμεναν. Η απάντηση των αντιδρώντων ήταν ότι σε ένα Νοσοκομείο που «μπάζει» και απαιτούνται πολλά εκατομμύρια για να αναπλαστεί, δεν είναι δυνατόν να δίνεται μισό εκατομμύριο ευρώ… για πόμολα. «Εδώ δεν έχουμε χρήματα να αγοράσουμε την ειδική μέθοδο που σώζει ζωές από την μηνιγγίτιδα» είπε μέλος του Δ.Σ. Αγνωστο παραμένει αν το θέμα θα τεθεί εκ νέου προς συζήτηση σε επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ. καθώς σε αυτήν «μπλοκαρίστηκε» και δεν ελήφθη απόφαση. Πληροφορίες αναφέρουν πως και καθηγητές της Ιατρικής που συμμετέχουν στο Δ.Σ. είναι αρνητικοί σε μία τέτοια αγορά εξοπλισμού.
Σύμφωνα με τη μελέτη, ο αντιμικροβιακός χαλκός (ο χαλκός και τα κράματα που περιέχουν χαλκό σε ποσοστό άνω του 60%) αναγνωρίζεται ως το πιο σύγχρονο όπλο στη μάχη ενάντια στα παθογόνα μικρόβια, καθώς μπορεί να μειώσει σημαντικά το φορτίο των μικροβίων από τις επιφάνειες που αγγίζονται συχνά. Είναι το μόνο υλικό επιφάνειας αφής, που σκοτώνει το 99,9% των βακτηρίων των ιών και των μυκήτων που προκαλούν νοσοκομειακές λοιμώξεις, μέσα σε δύο ώρες από την έκθεσή τους στο χαλκό. Τα ιόντα του αντιμικροβιακού χαλκού σκοτώνουν τα μικρόβια διαπερνώντας την εξωτερική τους μεμβράνη, με αποτέλεσμα να διακόπτουν τις κύριες λειτουργίες αυτών.
Συνήθως χρησιμποιείται σε χειρολαβές, πόμολα της πόρτας, διακόπτες, βρύσες, τραπέζια τροχήλατα, νεροχύτες και καθίσματα τουαλετών. Στην πρώτη φάση αυτής της μελέτης, επιλέχτηκαν τρία αντικείμενα – βρύσες, πόμολα θύρας και καθίσματα τουαλετών. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι υπήρξε μια μείωση στη μόλυνση μεταξύ 90 και 100% στα αντικείμενα που περιείχαν αντιμικροβιακό χαλκό.
Πρέπει να τονίσουμε ότι ο αντιμικροβιακός χαλκός δεν αντικαθιστά τις τυπικές συνθήκες καθαρισμού και απολύμανσης των επιφανειών αλλά δρα συμπληρωματικά και θα πρέπει να συνδυάζεται με αυτές. Για να διατηρούν την αντιμικροβιακή τους δράση στο μέγιστο, οι επιφάνειες από χαλκό θα πρέπει να συντηρούνται σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες, που είναι ειδικές ανάλογα με τα προσδοκώμενα επίπεδα απολύμανσης για το κάθε αντικείμενο.
Τα αυτοκόλλητα φύλλα καθαρού (99,98%) αντιμικροβιακού χαλκού είναι ένα νέο πρωτοποριακό προϊόν για την αποφυγή μετάδοσης μολύνσεων από ιούς και μικρόβια. Είναι απλά στην εφαρμογή, έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής, και τοποθετούνται εύκολα σε επιφάνειες που αγγίζουμε συχνά στο σπίτι, στην εργασία μας, σε δημόσιους χώρους, ακόμα και στα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Εφημερίδα ΠΟΛΙΤΕΙΑ