"Γυνή πλέουσα" στο θέατρο «όροφως»

Το διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, ''Γυνή πλέουσα'', που παρουσιάστηκε στην Αθήνα, με μεγάλη επιτυχία, στο διατηρητέο οίκημα της Εταιρείας φίλων Παναγιώτη Κανελλόπουλου, στην Πλάκα από την θεατρική ομάδα «Αγγελοπετριά», σε σκηνοθεσία Αρκαδίας Ψάλτη, ταξιδεύει στη Πάτρα για 2 μόνο παραστάσεις στο θέατρο «όροφως» Παρασκευή 5& Σάββατο 6 Απριλίου, στις 21:00.

«…Εἰς τὸν μικρὸν λιμένα τῆς ὡραίας νήσου του, ὅλες τὶς χρονιές, συνήθως τὸν Ὀκτώβριον, κατέπλεεν ἐπιστρέφων ἀπὸ τὰ ταξίδια μὲ τὴν σκούναν του, ὁ καπετὰν Γιάννης ὁ Καραντής, ὁἐπιλεγόμενος καὶ Καραβοκύρης…»

Στο μικρό νησί, αρχές του 1900, οι γυναίκες των ναυτικών ψάχνουν τρόπους να αναπληρώσουν ό,τι δεν τους επιτρέπεται να νιώσουν, να σκεφθούν, να εκφράσουν, να ονειρευτούν. Ιδιοσυγκρασίες έντονες, ψυχισμοί πολύπλοκοι, ζουν μυστικές ζωές, ενδύονται ρόλους κοινωνικούς, στριμώχνονται και ασφυκτιούν μέσα σε αυτούς.

Η παράσταση ''Γυνή πλέουσα'' διερευνά μέσα από την Καραβοκυρού, την ηρωίδα του διηγήματος,την ανάγκη υπεραναπλήρωσης της μοναξιάς με εθισμούς σε ουσίες.

Ο  Παπαδιαμάντης, με  χιούμορ, διεισδυτική ματιά και ευαισθησία φανερώνει τα αφανέρωτα. Με τρόπο που να μην φανερωθούν ποτέ. Μα να έχουν κιόλας ειπωθεί. Και όλο αυτό να είναι γεμάτο από αγνή αγάπη και συμπόνια για τον άνθρωπο.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία:Αρκαδία Ψάλτη

Ενδυματολόγος:Αφροδίτη Αναστοπούλου

Φωτογραφίες:Μάρω Κουρή

Παραγωγή:ΑΜΚΕ ''Αγγελοπετριά''

Ερμηνεύουν:Αρκαδία Ψάλτη, Ελευθερία Λουπασάκη

θέατρο «όροφως»

Όθωνος Αμαλίας 112, Πάτρα

Παρασκευή 5 & Σάββατο 6 Απριλίου, στις 21:00

Προπώληση: ticketservices.gr
Γενική είσοδος:13€  Μειωμένο (φοιτητικό, ανέργων, ΑμεΑ): 10€

Πληροφορίες: 2611 810 983&6939 835 990

Διάρκεια παράστασης60 λεπτά

Επίσης την Κυριακή 7 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί σεμινάριο υποκριτικής, για σπουδαστές, επαγγελματίες ή ερασιτέχνες ηθοποιούς και για όσους ενδιαφέρονται για τον κόσμο της υποκριτικής,με θέμα το βασικό υλικό εργασίας στο θέατρο, το ΚΕΙΜΕΝΟ. Τεχνικές που βοηθούν να αποκαλύψουμε την βαθύτερη ουσία του κι ανοίγουν γέφυρα επικοινωνίας ανάμεσα τους.

Εισηγήτρια η ηθοποιός – σκηνοθέτις Αρκαδία Ψάλτη.

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε παρακάτω…

Λίγα λόγια για την «Αγγελοπετριά»

Η «Αγγελοπετριά» διερευνά και επανασυνδέει οργανικά τη θεατρική πράξη με τον χώρο και το κοινό της. Μέσα από το έργο τηςαναδεικνύει ότι κάθε χώρος (ανοικτός, κλειστός, σύγχρονος, παραδοσιακός, ακμάζον, παραμελημένος) μπορεί εν δυνάμει να λειτουργήσει ως θεατρική σκηνή. Για να γίνει αυτό, η θεατρική πράξη λειτουργεί ως καταλύτης για την επανανοηματοδότηση της υλικότητας του χώρου με τις βιωματικές εμπειρίες των ανθρώπων του. Στις παραγωγές τηςπαρουσιάζει έργα Ελλήνων, ως επί των πλείστων συγγραφέων τα οποία βοηθούν να αναστοχαστούμε για προγενέστερες αλλά και σύγχρονες σχέσεις, ανάγκες και αγωνίες ανθρώπων σε χώρους και χρόνους της νεότερης ελληνικής ιστορίας. Η προσέγγισή της βασίζεται στην ιδέα της «επιστροφής» του έργου στην πραγματική ζωή και υλοποιείται μέσα από την επιλογή των χώρων της παράστασης σε αστικές ή μη περιοχές, της δραματουργικής και σκηνικής παρουσίασης και της οργανικής εμπλοκής του κοινού τόσο στο επίπεδο της ενσυναίσθησης οικείων βιωμάτων όσο και της συμμετοχής στο στήσιμο της παράστασης.

Στόχος της «Αγγελοπετριάς» είναι η σύνδεση του πειραματισμού στη θεατρική πράξη με τις κοινωνικές ανάγκες και πρακτικές, ώστε οι θεατρικές παραγωγές της να αναδεικνύουν όχι μόνο «τι σήμαιναν» κάποιοι χώροι ως γεγονότα αλλά και «τι μπορεί να γίνουν» μέσα από τη θεατρική εμπειρία των δημιουργών μαζί με το κοινό.

Ενδεικτικές για την εργασία της είναι οι εξής παραστάσεις. Η ''Πρώτη φλέβα'' του Γ. Μακριδάκη (2018-2019), που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του φεστιβάλ του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά ''Ανοιχτή πόλη''. Η παράσταση παρουσιάστηκε σε Cabaret στην Τρούμπα, σε λαϊκά καφενεία στο Κερατσίνι, την Δραπετσώνα και το Αιγάλεω, στην γειτονιά με τους οίκους ανοχής της Χίου (Bar Νυχτοπούλι) και σε Bar σε διάφορες περιοχές της Αθήνας, της Κεφαλλονιάς της Κρήτης κ.α. Το ''Πιτσιμπούργκο'' της Σώτης Τριανταφύλλου (2014-2017), που παιζόταν και σε αυλές σπιτιών στην Αθήνα και σε λιμανάκια, παραλίες, χωράφια, αύλειους χώρους εκκλησιών σε πολλά μέρη της Ελλάδας (Χίο, Αίγινα, Κρήτη).

Η παράσταση ''Γυνή πλέουσα'' πρωτοπαρουσιάστηκε το 2019 στην Χίο, στο αρχοντικό του Χωρέμη και στο φεστιβάλ θεάτρου της Αίγινας το 2020. Από τον Ιούνιο του 2023 παρουσιάζεται στην Πλάκα, στο διατηρητέο της Εταιρείας Φίλων Παναγιώτη Κανελλόπουλου, όπου τελεί υπό την Αιγίδα του.

Σεμινάριο Υποκριτικής

εισηγήτρια η ηθοποιός - σκηνοθέτιςΑρκαδία Ψάλτη

«Τα όρια της γλώσσας είναι τα όρια του ανθρώπινου μυαλού. Όσα ξέρω είναι αυτά για τα οποία έχω λέξεις…»

Λούντβιχ Βίτκενσταιν

Το βασικό υλικό εργασίας στο θέατρο, είναι το κείμενο. Αυτό έχει πολλές αναγνώσεις και πολλές ερμηνείες. Τεχνικές που μας βοηθούν να αποκαλύψουμε την βαθύτερη ουσία του. Οι λέξεις συνδέονται με το συνειδητό αλλά και με το ασυνείδητο. Οι τεχνικές αυτές ανοίγουν γέφυρα επικοινωνίας ανάμεσα τους επιτρέποντας να αντλήσουμε υλικό μέσα από εσωτερικές περιοχές μας, έτσι όπως αυτές έχουν φωτιστεί απο τις λέξεις.

Υλικό εργασίας θα είναι: το ποίημα «Εκμυστήρευση» του Τ. Λειβαδίτη, κομμάτι από την νουβέλα «Πρώτη φλέβα» του Γιάννη Μακριδάκη, και μια θεατρική σκηνή έργου επιλογής των συμμετεχόντων.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε ηθοποιούς, επαγγελματίες, ερασιτέχνες, σπουδαστές δραματικής σχολής, εκπαιδευτικούς που εργάζονται με κείμενα, αλλά και σε όσους ενδιαφέρονται για τον κόσμο της υποκριτικής και της λογοτεχνίας.

Εισηγήτρια η ηθοποιός - σκηνοθέτις Αρκαδία Ψάλτη.

Διεξαγωγή σεμιναρίου: Κυριακή7 Απριλίου

Διάρκεια:6ώρες

θέατρο «όροφως»

Όθωνος Αμαλίας 112, Πάτρα

Πληροφορίες: 2611 810 983&6939 835 990

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ