Επιχείρηση της Ασφάλειας Πάτρας: Πέρασαν χειροπέδες σε σπείρα απατεώνων - Κέρδιζαν χιλιάδες ευρώ πουλώντας ...μαϊμού οχήματα

Μεγάλη επιχείρηση χθες από άνδρες της Ασφάλειας Πάτρας, σε δύο πόλεις της Πελοποννήσου, για την σύλληψη μελών εγκληματικής οργάνωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του tempo24 οι αστυνομικοί συνέλαβαν σε Άργος και Πύργο 5 άτομα που είχαν το προηγούμενο διάστημα προχωρήσει σε πλήθος παράνομων πράξεων , εξαπατώντας ανύποπτους πολίτες.

Συγκεκριμένα τα μέλη της οργάνωσης, ένας άνδρας και μια γυναίκα βουλγαρικής υπηκοότητας και τρεις ρομά, μεταξύ άλλων έπειθαν πολίτες να αγοράσουν αυτοκίνητα που πουλούσαν μέσω διαδικτύου, σε ψεύτικη ιστοσελίδα που είχαν δημιουργήσει.

Φρόντιζαν να λαμβάνουν χρήματα ως προκαταβολές και φυσικά ποτέ δεν παραλάμβανε το ΙΧ ο αγοραστής. Κερδίζοντας περίπου 200.000 ευρώ από τις απάτες.

Η δράση τους είχε "εξαπλωθεί" σε όλη την Ελλάδα, ενώ στην Δυτ. Ελλάδα θύματά τους είχαν πέσει πολίτες από την Πάτρα, την Ηλεία και την Ζάκυνθο

Εξάλλου, έχουν ταυτοποιηθεί από την ΕΛ.ΑΣ άλλα 40 άτομα τα οποία έδιναν τους αριθμούς των τραπεζικών λογαριασμών τους για να προωθούν σε αυτούς χρήματα τα θύματα του κυκλώματος.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ:

Εξαρθρώθηκε, μετά από πολύμηνη, μεθοδική και εμπεριστατωμένη έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών, εγκληματική οργάνωση, που ενέχονταν πανελλαδικά στη κατ έξακολούθησητέλεση απατών.

Ειδικότερα,χθες 1-4-2024 το πρωί, σε Ηλεία και Αργολίδα,οργανώθηκε και υλοποιήθηκεευρείας κλίμακας αστυνομική επιχείρηση,  από τους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών, με τη συνδρομή αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πύργου, των Τμημάτων  Ασφάλειας Άργους και Ναυπλίου και της ΟΠΚΕ Ναυπλίου.

Κατά την αστυνομική επιχείρηση συνελήφθησαν πέντεάνδρες (δυο αλλοδαποί τρεις ημεδαποί), μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται και τα αρχηγικά, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε, κακουργηματικού χαρακτήρα, δικογραφία για εγκληματική οργάνωση, που διαπράττε απάτες και πλαστογραφίες, τετελεσμένες και σε απόπειρα  κατ΄ εξακολούθηση, κατά συρροή και κατ’ επάγγελμα και πρόληψη και καταστολή νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Παράλληλα, ταυτοποιήθηκαν τα πλήρη στοιχεία (40) ατόμων (money mules), σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για συνέργεια στη διάπραξη απατών και πρόληψη και καταστολή νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. Τα άτομα αυτά αποτελούσαν ασπίδα προστασίας για την εγκληματική οργάνωση, καθώς διέθεταν τραπεζικούς λογαριασμούς, στους οποίους μεταφέρονταν τα χρηματικά ποσά από τις απάτες (money mules).

Από την εμπεριστατωμένη έρευνα που ενήργησαν οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών, προέκυψε ότιη εγκληματική οργάνωσηείχε δραστηριοποιηθεί τουλάχιστον από τον Ιανουάριο του έτους 2023, με συνεχή δράση, με σκοπό την συστηματική τέλεση απατών και αφαίρεση χρημάτων από πολίτες.

Η δράση της εγκληματικής οργάνωσης αναπτύχτηκε γεωγραφικά σχεδόν σε όλη την Ελλάδα (Πάτρα, Ηλεία, Ζάκυνθο, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Γιάννενα, Καρδίτσα, Λάρισα, Κέρκυρα, Ρόδο και Κρήτη) όπου οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πατρών, εξιχνίασαν συνολικά (42) περιπτώσεις απατών, κατά τις οποίες οι κατηγορούμενοι αποκόμισαν παράνομο περιουσιακό όφελος, που ανέρχεται τουλάχιστον σε 180.000 ευρώ.

Αναφορικά με τον τρόπο δράσης τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης δημιουργούσαν σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσηςπροφίλ, όπου αναρτούσαν σε πλατφόρμες αγγελίες πώλησης πολυτελών οχημάτων και αγροτικών μηχανημάτων.

Στη συνέχεια ζητούσαν από τους υποψήφιους αγοραστές - παθόντες προκαταβολές ή προεξόφληση της αξίας των αγορών μέσω ηλεκτρονικής τραπεζικής συναλλαγής, ενώ σε μερικές περιπτώσεις κατάρτιζαν πλαστό αποδεικτικό κατάθεσης χρηματικού ποσού σε τραπεζικό λογαριασμό που υποδείκνυε το υποψήφιο θύμακαι απέστελλαν το αποδεικτικό στους παθόντες.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν βρέθηκαν στην κατοχή των συλληφθέντων και κατασχέθηκαν κινητά τηλέφωνα, βιβλιάρια τραπεζικών λογαριασμών, τραπεζικές κάρτες, κάρτες ΟΠΑΠ και ένα επιβατηγό αυτοκίνητο.

Από τους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών συνεχίζονται οι έρευνες, προκειμένου να διαπιστωθεί, αν οι κατηγορούμενοι έχουν διαπράξει και άλλες παρόμοιες εγκληματικές πράξεις.Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ναυπλίου.

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ