Μηνιγγίτιδα: Στην Πάτρα σήμερα κλιμάκιο του ΕΟΔΥ για χημειοπροφύλαξη σε φοιτητές μετά τα τρία κρούσματα – Τι φοβούνται οι ειδικοί

Μεγάλη ανησυχία έχει προκαλέσει το νέο κρούσμα μηνιγγίτιδας σε φοιτητή, στην Πάτρα. Το γεγονός πως από την αρχή του χρόνου έχουν καταγραφεί 12 κρούσματα της νόσου στην χώρα, εκ των οποίων τα 3 στην Πάτρα και μάλιστα σε φοιτητές έχει σημάνει συναγερμό στις υγειονομικές αρχές.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως σήμερα από το πρωΐ θα βρεθεί στην αχαϊκή πρωτεύουσα κλιμάκιο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), προκειμένου να διαπιστώσει εάν έχει μεγάλη διασπορά ο ιός.

Είναι χαρακτηριστικό πως σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Οργανιμσός χθες βράδυ σημειώνει χαρακτηριστικά πως:  Σύμφωνα με τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες, η ανίχνευση 3 κρουσμάτων μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου της ίδιας οροομάδας σε έναν Οργανισμό (Σχολείο, Πανεπιστημιακό Ίδρυμα, κ.α.) κατά τη διάρκεια περιόδου τριών μηνών συνιστά έξαρση κρουσμάτων και συστήνεται η επέκταση της χορήγησης χημειοπροφύλαξης σε ευρύτερο κύκλο από τις στενές επαφές και στοχευμένος εμβολιασμός στις στενές επαφές των κρουσμάτων.

Από την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος, ο ΕΟΔΥ βρίσκεται σε στενή συνεργασία με την 6η Υγειονομική Περιφέρεια, τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και τις αρμόδιες αρχές των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Απέστειλε οδηγίες σχετικά με τη διερεύνηση των επαφών των κρουσμάτων και την άμεση χορήγηση χημειοπροφύλαξης. Επιπλέον, κατόπιν σχετικής ενημέρωσης και εντολής από την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας κα Ειρήνη Αγαπηδάκη, σήμερα το πρωί θα πραγματοποιήσει επί τόπου παρέμβαση με τη μετάβαση κλιμακίου και τη συμμετοχή των Κινητών Ομάδων Υγείας (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ στην Πάτρα.

Το κλιμάκιο θα πραγματοποιήσει ενημερώσεις των φοιτητών που φοιτούν στα τμήματα όπου εμφανίστηκαν τα κρούσματα και θα χορηγήσει χημειοπροφύλαξη στις στενές αλλά και τις ευρύτερες επαφές των κρουσμάτων, ενώ συστήνεται στοχευμένος εμβολιασμός των στενών επαφών, σύμφωνα με τη γνωμοδότηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών (ΕΕΕ).

Έξαρση(;) κρουσμάτων

Το γεγονός πως από τα μέσα Ιανουαρίου μέχρι σήμερα τρεις φοιτητές (δύο του πανεπιστημίου Πατρών και ένας του πανεπιστημίου Πελοποννήσου, που εδρεύει στην Πάτρα) έχουν προσβληθεί και μάλιστα χρειάστηκε να νοσηλευτούν στην ΜΕΘ και να διασωληνωθούν, έχει προβληματίσει την επιστημονική κοινότητα.

Αυτό που πρέπει να γίνει άμεσα είναι να εξεταστεί εάν υπάρχει έξαρση της νοσού, καθώς σε μια εβδομάδα θα καταφθάσουν στην Πάτρα δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες για το τριήμερο της κορύφωσης του Καρναβαλιού και ο κίνδυνος πολλαπλασιασμού των κρουσμάτων να είναι ορατός.

Διασωληνωμένος ο 20χρονος

Στο μεταξύ ο 20χρονος φοιτητής του πανεπιστημίου Πελοποννήσου , που εδρεύει στο πρώην ΤΕΙ (Κουκούλι) από την στιγμή που τον μετέφεραν οι γονείς του σε άσχημη κατάσταση στο νοσοκομείο , βρίσκεται στην ΜΕΘ του ΠΓΝΠ, διασωληνωμένος και οι γαιτροί χαρακτηρίζουν κρίσιμα τα επόμενα 24ωρα.

 

Το Σάββατο το τελευταίο «αντίο» στον Διονύση Σαββόπουλο – Δημοσία δαπάνη η κηδεία του

Ενόχληση για την απουσία Δένδια από τη Βουλή 

Δ. Παλούμπης: Οι πρώτες βροχές αποκάλυψαν την αλήθεια-Πατρών–Πύργου, ένας δρόμος προχειρότητας και σπατάλης

Δυτ. Ελλάδα: Άφατη θλίψη για την 16χρονη Ζωή – Άννα Μπακατσέλου που “έφυγε” ξαφνικά

Πάτρα: Πουλήθηκε η VESO MARE – Δείτε ποιος είναι ο νέος ιδιοκτήτης

Τα εμβόλια κατά του κορονοϊού «μάχονται» τον καρκίνο – Μελέτη διαπιστώνει ανοσολογική αντίδραση για την καταπολέμηση της νόσου

Πάτρα: Bρέθηκε νεκρή 38χρονη

Πάτρα: Υποχώρησε το οδόστρωμα και “μπλόκαρε” όλη η Κανακάρη – Τι καταγγέλλουν καταστηματάρχες – ΦΩΤΟ