Δυτική Ελλάδα: Εδώ και τρία χρόνια ζουν τη... "νύχτα των λύκων" - ΒΙΝΤΕΟ

Κραυγή αγωνίας από τους κατοίκους του χωριού Καταφύγιο της Ορεινής Ναυπακτίας που κυριολεκτικά ζουν με τους λύκους μέσα στα σπίτια τους, καθώς ο πληθυσμός του συγκεκριμένου είδους έχει αυξηθεί σε σημείο που πλέον μπαίνουν άφοβα στο χωριό, αρπάζουν σκυλιά και αιγοπρόβατα, και τρομοκρατούν μικρούς και μεγάλους.

«Είχαμε 3 – 4 αδέσποτα σκυλιά, που τα είχαμε στειρώσει και τα φροντίζαμε τρεις οικογένειες, επίσης υπήρχαν και αρκετές γάτες. Σταδιακά ένα ένα τα σκυλιά εξαφανίστηκαν, δεν βρήκαμε ούτε κοκαλάκι τους, ενώ από τις γάτες έχουν επιβιώσει ελάχιστες. Ένα αγοράκι έχασε επίσης το σκυλάκι του, μέσα από την αυλή του σπιτιού τους. Οι δε κτηνοτρόφοι του χωριού μας αλλά και της ευρύτερης περιοχής κυριολεκτικά τραβάνε τα μαλλιά τους. Συγχωριανός και κτηνοτρόφος μας είπε ότι λύκοι του κατασπάραξαν 10 πρόβατα και μαζί τα 3 τσοπανόσκυλα του κοπαδιού, ενώ από άλλο τσοπάνη έφαγαν 8 γίδες με κατσικάκια στην κοιλιά τους» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Φίλιππας Θεοδωρόπουλος, ενεργός και ευαισθητοποιημένος κάτοικος του χωριού.

«Η κατάσταση έχει ξεφύγει. Δεν ξέρουμε από πού να φυλαχτούμε. Προς το παρόν οι λύκοι βρίσκουν και τρώνε πρόβατα, σκυλιά, αγελάδες και κατσίκες. Τι θα γίνει αν πεινάσουν; Θα επιτεθούν σε ανθρώπους; Οι κτηνοτρόφοι που βλέπουνε τα κοπάδια τους να μειώνονται συνέχεια είναι προβληματισμένοι για το αν θα πρέπει να τα κρατήσουν, να τα πουλήσουν ή να τα οδηγήσουν στο σφαγείο. Αυτό που βλέπουμε τα τελευταία 3 χρόνια δεν το έχουμε δει σε ολόκληρη τη ζωή μας. Αγέλες από λύκους σκοτώνουν τα πάντα, να φανταστείτε ρίχνουν κάτω ακόμα και μεγάλες αγελάδες ελευθέρας βοσκής, σκληρά ζώα που ξέρουν πως να φυλάγονται από τα αγρίμια, ζώα που πάνε ακόμα και 300 κιλά το καθένα. Μόνο τον τελευταίο μήνα έχουν φάει περισσότερα από 18 ζώα στην περιοχή. Αν συνεχίσει αυτή η κατάσταση, χωρίς να ελεγχθούν – μειωθούν οι αγέλες των λύκων, τότε θα εξαφανιστούν τα βοοειδή ελευθέρας βοσκής», σημειώνει ο κ. Φίλιππας.

«Υπάρχουν περιοχές που έχει περιοριστεί και ο αγριόχοιρος και οι κυνηγοί που πηγαίνουν βρίσκουν μπροστά τους μόνο λύκους, τα δε ζαρκάδια ( μη θηρεύσιμο είδος ) έχουν πάθει κυριολεκτικά πανωλεθρία τα καημένα, αφού να φανταστείτε έρχονται μέσα στο χωριό για να σωθούν από τους λύκους αλλά μάταια, αφού οι λύκοι δεν φοβούνται τίποτα και τα τρώνε κυριολεκτικά έξω από τις πόρτες των σπιτιών μας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα πριν 10 μέρες έφαγαν ένα ζαρκάδι δίπλα στο σπίτι του συγχωριανού μας του Δενδράμη πάνω από τον κεντρικό δρόμο, ενώ πριν 3 ημέρες ένα άλλο ζαρκάδι στην Δέση απέναντι από τον ξενώνα στον δρόμο προς τον Σπηλιόπουλο, φαίνονταν κάτω στον δρόμο αίματα και μαλλιά.

Επίσης δεν πρέπει να ξεχάσω να αναφέρω τις τραγικές απώλειες των φίλων κυνηγών στους τετράποδους φίλους τους, πάρα πολλά φαγωμένα τα κυνηγόσκυλα στην ευρύτερη περιοχή»,  συνεχίζει ο κ. Θεοδωρόπουλος.

”«Κάθε βράδυ ζούμε την “Νύχτα των λύκων” αφού από την πλατεία από τον Άγιο Δημήτριο, τους ακούμε το σούρουπο να γίνεται ολόκληρη … συναυλία, οπότε από νωρίς κλεινόμαστε στα σπίτια μας, μόνοι, αβοήθητοι και εγκαταλελειμμένοι από την πολιτεία και το κράτος των Αθηνών», τονίζει με πικρία ο κ. Θεοδωρόπουλος.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι το παρακάτω πρόσφατο βίντεο (η ώρα και η ημερομηνία που φαίνεται στο βίντεο είναι λάθος) που έστειλε ο κ. Φίλιππας όπου φαίνεται λύκος να έχει πηδήξει τον καγκελόφραχτο μαντρότοιχο του σπιτιού και να περιφέρεται εντός της αυλής άφοβα και σαν κύριος να ψάχνει δεσποζόμενα ζώα. Μια κατάσταση εξαιρετικά επικίνδυνη πλέον για τους κατοίκους του χωριού, ιδιαίτερα για τα μικρά παιδιά και για τους ηλικιωμένους μιας και κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί με ασφάλεια ποια θα είναι η αντίδραση των άγριων ζώων σε περίπτωση που συναντηθούν ξαφνικά με ένα παιδάκι ή μια ανήμπορη γιαγιά.

πηγη

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ