Ατολμία ...αναπτυξιακή

του Γιάννη Λάμπρου, δημοτικού συμβούλου Πατρέων


Σε ανύποπτο χρόνο, τον Ιανουάριο 2019 και τον Φεβρουάριο 2021 είχα θέσει στον δημόσιο διάλογο τη διερεύνηση της δυνατότητας δημιουργίας τοπικής αναπτυξιακής εταιρίας με έδρα την Πάτρα, στο πρότυπο της Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ.
Ο στόχος ήταν να αξιοποιήσουμε το ευέλικτο θεσμικό πλαίσιο που είχε δημιουργηθεί στην περίπτωση της Αθήνας χωρίς να χάνεται ο έλεγχος από την εκάστοτε δημοτική αρχή αφού Πρόεδρος του ΔΣ ήταν ο Δήμαρχος και τα μέλη ορίζονταν από το Δημοτικό Συμβούλιο.
Ο σκοπός της αναπτυξιακής θα ήταν να ξαναζωντανέψουμε υποδομές και χώρους, δημόσιους και ιδιωτικούς, που αδυνατούμε ή δεν θέλουμε ή δεν ξέρουμε πώς να χρησιμοποιήσουμε, με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα η αξιοποίηση του πρώην σκουπιδότοπου στον Ρηγανόκαμπο όπου εμπλέκονται αρκετοί φορείς, ο κάθε ένας με τις δικές του υποχρεώσεις και απαιτήσεις.
Από τότε έως σήμερα πολλά έχουν αλλάξει και το σημαντικότερο, άλλαξε ο Δήμαρχος Αθηναίων! Έτσι, η απόφαση για επέκταση των αρμοδιοτήτων της συγκεκριμένης εταιρείας σε όλη την επικράτεια, συνοδεύτηκε από την αλλαγή του καταστατικού καταργώντας τον έλεγχο από την πλευρά της αυτοδιοίκησης. Πρόκειται σαφώς για μία αντιδραστική εξέλιξη αφού μεταβιβάζει εξουσίες από τον πιο κοντινό στον πολίτη θεσμό, δηλαδή την αυτοδιοίκηση, σε αυτόν της κρατικής γραφειοκρατίας και σε ένα όργανο που δεν εμπίπτει στον έλεγχο της κοινωνίας. Κατά δεύτερο λόγο, δίνει την ελευθερία κινήσεων να παρακαμφθεί το θεσμικό πλαίσιο προς την κατεύθυνση της εξυπηρέτησης ιδιωτικών συμφερόντων.
Δυστυχώς, οι εξελίξεις έρχονται αφενός ως απόρροια της ατολμίας αυτοδιοίκησης και κυβέρνησης να προχωρήσουν συντεταγμένα στην κατεύθυνση της προάσπισης του δημόσιου συμφέροντος υιοθετώντας νέες διοικητικές δομές και σχήματα χωρίς όμως να απεμπολείται ο δημόσιος έλεγχος αφετέρου ως επιστέγασμα της πολιτικής της κυβέρνησης που επιθυμεί με κάθε τρόπο την ανεξέλεγκτη και χαριστική εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα στις δημόσιες αρμοδιότητες και υποδομές.
 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ