Το φορολογικό νομοσχέδιο και η «κρυφή ατζέντα» της Νέας Δημοκρατίας

Της Κατερίνας Σολωμού Καθηγήτριας Ιατρικής Παν. Πατρών Αναπλ. Τομεάρχης Υγείας ΠΑΣΟΚ

Καθημερινά αποκαλύπτεται η «κρυφή ατζέντα» της Νέας Δημοκρατίας, την οποία είχαν επιμελώς αποκρύψει ο Κύριος Μητσοτάκης και οι Υπουργοί του κατά την προεκλογική περίοδο.

Κατά την τελευταία εκλογική περίοδο όποιο κόμμα έφερνε κάποια πρόταση για αλλαγές στην φορολόγηση δεχόταν μαζικά επίθεση από τους Κυβερνόντες για «υπερφορολόγηση επιχειρήσεων». Ίδια αντιμετώπιση είχε η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για αλλαγές στον τρόπο φορολόγησης των μερισμάτων που αφορούσε λίγους και κατέχοντες με περιουσιακό προφίλ αρκετών εκατομμυρίων Ευρώ. Η Κυβέρνηση που τότε χαρακτήριζε όλους εχθρούς των επιχειρήσεων έρχεται τώρα με νομοσχέδιο οριζόντιας φοροεπιδρομής στην πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της χώρας.

Πέρα της ασυνέπειας λόγων και πράξεων το ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ο παραλογισμός που χαρακτηρίζει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, που θα οδηγήσει με βεβαιότητα στα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που προσδοκά η Κυβέρνηση.

Οι έχοντες ατομικές επιχειρήσεις είναι κυρίως επαγγελματίες με χαμηλούς τζίρους και κέρδη αφού σε αντίθετη περίπτωση θα γινόταν η επιλογή ενός Νομικού προσώπου. Μεγάλο ποσοστό ατομικών επιχειρήσεων ανήκουν σε μισθωτούς για να μπορούν να έχουν εξτρά εισόδημα πέρα της μισθωτής εργασίας τους, αλλά και ουσιαστικά ανενεργές επιχειρήσεις που αδυνατούν να κλείσουν βιβλία λόγω χρεών που κυρίως  δημιουργήθηκαν κατά την υπερδεκαετή μνημονιακή περίοδο και οικονομική κρίση. Πλέον όλοι αντιμετωπίζονται σαν πλήρους απασχόλησης ατομικοί επιχειρηματίες και μάλιστα με κατά νόμο ορισμό καθαρών κερδών. Τιμωρούνται οι έχοντες φανερή επιχειρηματική δραστηριότητα και όχι όσοι έχουν αφανή και φοροδιαφεύγουν, υποχρεώνοντας μάλιστα αυτούς να κινηθούν πλέον στην «μαύρη οικονομία» που υποτίθεται καταπολεμά το νομοσχέδιο.

Ειπώθηκαν σημαντικά ψέματα μέχρι στιγμής ως δικαιολογίες, όπως ότι δήθεν «ισχύει και αλλού στην Ευρώπη» ή ότι είναι δήθεν «μαχητό τεκμήριο» την στιγμή που η μικρο-φοροδιαφυγή των επαγγελματιών ήδη αντιμετωπίζεται τεκμαρτά με το τέλος επιτηδεύματος, κατάργηση αφορολογήτου επαγγελματιών και λοιπά τεκμήρια.

Ένας ακόμα από τους πολλούς παραλογισμούς του νομοσχεδίου είναι η σχέση εσόδων με έξοδα των επιχειρήσεων. Με βάση στοιχεία της ΑΑΔΕ σχεδόν τα μισά ΑΦΜ της χώρας έχουν χρέη προς το δημόσιο, αποτέλεσμα της πολυετούς κρίσης, τα οποία οι επαγγελματίες καταβάλουν προσπάθειες να ρυθμίσουν. Τα έξοδα εξυπηρέτησης αυτών των ρυθμίσεων αφαιρούνται λογιστικά από το καθαρό εισόδημα και οδηγούν σε χαμηλότερα δηλωμένα κέρδη προς φορολόγηση. Η Κυβέρνηση με το νομοσχέδιο αγνοεί αυτή την παράμετρο κάτι που θα οδηγήσει σε νέα έκρηξη ληξιπρόθεσμων χρεών και αδυναμία πληρωμής των υπαρχόντων. Το ίδιο ισχύει και για επενδυτικές δαπάνες αφού αν ένας επαγγελματίας επιλέξει να επενδύσει μέρος των κερδών του στην επιχείρηση του (πάγια, εμπορεύματα κλπ) μέρος αυτού δεν θα αφαιρείται από τα έσοδα και θα λογίζεται ως κέρδος!

Όλα τα παραπάνω και πολλά ακόμα σημεία του νομοσχεδίου θα οδηγήσουν σε αύξηση της φοροδιαφυγής αντί μείωσης, λόγω κλεισίματος βιβλίων πολλών επαγγελματιών και ένταξης στην παραοικονομία, τιμωρίας όσων δηλώνουν περισσότερα, των έντιμων δηλαδή, με 35% εώς 100% προσαύξηση φορολόγησης, σοβαρού πλήγματος στην συνολική ζήτηση και κίνηση τιμολογίων αφού ο επαγγελματίας θα πληρώνει «μαύρες» τις δαπάνες του παίρνοντας έκπτωση, για να αυξήσει το δηλούμενο καθαρό του εισόδημα κ.α

Η ίδια Κυβέρνηση που ανησυχεί για τα φορολογικά έσοδα και την φοροδιαφυγή διατηρεί σε ισχύ πολλές διατάξεις νόμων που η ίδια δημιούργησε αμέσως μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης το 2019 με σκανδαλώδεις φοροαπαλλαγές για έχοντες έσοδα ακόμα και δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ που φτάνουν να πληρώνουν μηδενικούς φόρους.

Πολιτικά η κυβέρνηση θα εισπράξει μίσος και εκδικητικότητα στις επόμενες κάλπες όποτε και αν στηθούν  από τους οπαδούς και ψηφοφόρους της και επικοινωνιακές σοφιστείες του τύπου «αποκλείεται να μην βγάζετε τόσα» και αστειότητες «δια νόμου Κερδών» το μόνο που θα καταφέρουν είναι να αυξήσουν το μένος κατά της κυβέρνησης.

Κανένας δεν ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει φοροδιαφυγή αλλά η αντιμετώπιση της απαιτεί σχέδιο, αξιολόγηση πραγματικών δεδομένων και πραγματική θέληση, ούτε οριζόντια μέτρα, ούτε σκιώδεις διαδικασίες, ούτε προστασία των μεγάλων, πολυεθνικών και κατέχοντων την οποία έχει πάρει «εργολαβία» ο κος Μητσοτάκης…

 

 

 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ